Vásárlási láz a józan ész határain túl

Vásárlási láz a józan ész határain túl

​​​​​​​Fekete péntek, avagy egy nap, amikor a fogyasztói társadalmak megőrülnek — Méregdrágán kelt el Winston Churchill utolsó festménye — Mianmar visszafogadja az elüldözött menekülteket

Fekete péntek, avagy egy nap, amikor a fogyasztói társadalmak megőrülnek

Talán itt, a messzi keleten fel sem tűnt, hogy a nyugati világ újra „megünnepelte” a vásárlási őrület napját. A becslések szerint a britek azután, hogy „tisztességesen” letaposták egymást a bevásárlóközpontokban, több mint nyolc milliárd fontot hagytak a kasszáknál a hétvégén. Brit szakértők szerint az idén a kereslet 7 százalékkal múlta felül a tavalyi rekordot, ami annyit tesz, hogy a fekete péntek, vagyis az utolsó novemberi hétvége áruforgalma meghaladta a 8 milliárd fontot. A Daily Mail riportja alapján a laptopok, függönyök és szőnyegek iránt volt a legnagyobb kereslet, viszont a prémium kategóriás elektromos fogkefe ára zuhant a legnagyobbat — természetesen csak a készlet erejéig.
 

Méregdrágán kelt el Winston Churchill utolsó festménye

A korábban becsült ár ötszöröséért, 357 000 fontért kelt el Winston Churchill egykori brit miniszterelnök utolsó, nagyközönség előtt eddig be nem mutatott olajfestménye a Sotheby’s aukciósház londoni árverésén. Az 1962-ben készült Aranyhalas tó Chartwellnél című festmény árát 50-80 000 fontra becsülték. Az alkotás a néhai államférfi dél-angliai Chartwellben fekvő családi házának aranyhalas tavát ábrázolja. Churchill Tájkép két fával című festménye ennél is magasabb árért, 597 000 fontért kelt el, a Sotheby’s szerint azonban mégis az előbbi a kiemelendő, méghozzá több okból is. „Sok chartwelli tájképével ellentétben, mely a lenyűgöző kert panorámáját mutatja be, ez az alkotás szokatlan módon közelít a vízre és a part buja növényzetére” — mondta az aukciósház illetékese a sötét színeken kívül főleg meleg vörös és arany használatával készült festményről.
 

Mianmar visszafogadja az elüldözött menekülteket

Mianmar és Banglades megállapodott a rohingya menekültek hazatéréséről. „Készek vagyunk mielőbb visszafogadni őket, amint Banglades eljuttatja nekünk a szükséges dokumentumokat” — mondta Mjint Kjaing, a mianmari bevándorlásügyi minisztérium államtitkára. Ezzel azokra a regisztrációs űrlapokra utalt, amelyeken a menekülteknek meg kell adniuk a személyes adataikat, mielőtt visszatérnének. Mianmarból — a hadsereg tisztogató műveletei miatt — több mint félmillió rohingya menekült el augusztus óta Bangladesbe. 

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vásárlási láz a józan ész határain túl
Világkép
Facebook

Támogatóink