Vásárhelyi meseösvények

Vásárhelyi meseösvények

Április hó derekán újabb kapcsolódási pontokkal került közelebb egymáshoz a dél-bánsági Torontálvásárhely és a dél-magyarországi Hódmezővásárhely testvérvárosi és iskolai közössége. Ezúttal egy ajándékba küldött/kapott meséskönyvcsomag révén.

Mottó: „A mese az az ábécéskönyv, amelyből a gyermek megtanul saját lelkében olvasni” (Bruno Bettelheim).

A dél-alföldi és a székely népmeséket, illetve mondákat tartalmazó, A vadász királyfiak címet viselő kiadványt Kőszegfalvi Ferenc szerkesztette a közelmúltban. Ebből juttatott el egy-egy példányt a hódmezővásárhelyi önkormányzat — Kőszegfalvi szerkesztő úr személyes kérésére — a megyei jogú város magyar ajkú testvértelepülései számára.

„Nagyon szeretnénk, ha a dél-alföldi és a székely gyermekek még jobban megismernék egymás mesekincsét — a csongrádiak a csíki, háromszéki gyűjtést, ők pedig a vásárhelyi, szegedi népköltés kincseit. Hogy meséink, mondáink segítsenek megőrizni magyar voltunkat, lelki és valóságos anyanyelvünket, hiszen erre ebben a gépies világban talán minden eddiginél nagyobb szükség van” — írta ajánlásában a szerkesztő. E nemes gesztus méltatására a torontálvásárhelyi elemi iskolában a magyar tannyelvű ötödikesek vállalkoztak. A biológiatanáruk által felolvasott, A halál és a vénasszony, illetve az Együgyű Miska című meséket szakköri foglalkozás keretében illusztrálták. A köszönőlevélkét is tartalmazó tíz alkotás, melynek digitális lenyomata a közösségi portálra is eljutott, postafordultával kelt útra május havában az anyaországi testvértelepülésre.

Az ötödikes meseillusztrátorok munkái

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vásárhelyi meseösvények
Bánáti Újság
  • Bacsik Lőrinc Natália
  • 2020.06.05.
  • LXXV. évfolyam 23. szám
Vásárhelyi meseösvények
Bánáti Újság
Facebook

Támogatóink