home 2024. április 27., Zita napja
Online előfizetés
Vasakarattal, szenvedéllyel
BARÁCIUS Zoltán
2010.01.06.
LXV. évf. 1. szám

A Gyermekszínház februártól már a KDSZ egykori székházában, a Harambašić utcában tartja meg az előadásait - Ha megkapják az anyagi támogatást - ami nem maradhat el! -, egy év múltán a gyermekelőadások már az újjávarázsolt nagytermükben lesznek láthatók - Erről, továbbá a műsortervről, vend...

A Gyermekszínház februártól már a KDSZ egykori székházában, a Harambašić utcában tartja meg az előadásait - Ha megkapják az anyagi támogatást - ami nem maradhat el! -, egy év múltán a gyermekelőadások már az újjávarázsolt nagytermükben lesznek láthatók - Erről, továbbá a műsortervről, vendégjátékokról stb. számol be lapunknak a legkisebbek teátrumának művészeti vezetője, színművésze és direktora, Árokszállási Márta
Nálunk nemigen készültek helyzetfelmérések, habár a tények állandóan módosulnak. De nem annyira, hogy a múltbeli megállapítások ne lennének ma is érvényesek. Tudjuk, hogy a szabadkai Gyermekszínházban a nagyterem felújítása sajnálatos módon elakadt, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a színház és a gyerekek kapcsolata már régóta nem szűkíthető le az alkotó és a befogató egyirányú, passzív viszonyára. Miközben egyre nagyobb a közönségigény a gyermek- és ifjúsági színházi előadások iránt, a teátrum mint komplex művészeti forma mind szélesebb körben válik a nevelés, a szórakoztatás hasznos eszközévé a színházépületen kívül is. Ezért látogatott el például Vörös Imelda művésznő a Csipkemesével tantermekbe, művelődési házakba stb., s ezért - mivel a nagyterem romokban hever - újabb és újabb tervek születtek, hallottuk Árokszállási Mártától, a Gyermekszínház direktorától.
- Tavaly több mint 200 alkalommal ,,meséltünk' - mondja. - Nem, nem lettünk a ,,mágia színháza', de hiszek, hittünk valamennyien továbbra is ennek a színháznak az erkölcsi szerepében, elhivatottságában az elidegenedett, zavarossá vált XXI. század legelején. Pedig nemegyszer tapasztaljuk, hogy a bábszínház szó hallatán elnéző mosoly jelenik meg az arcokon, amely annak a gondolatnak szól, hogy: felnőtt emberek, és még mindig játszanak. De én elhatároztam magamban: vasakarattal, szenvedéllyel hadakozni fogok ezért a színházért, mindkét társulatért, hadakozni fogok határtalan energiával, mert a bábozás képzőművészet, kézművesség, életadás, születés, misztérium, világteremtés. Ezért egyedülálló művészet. Ezért tartok ki mellette minden társadalmi, politikai és szakmai hátrány és nehézség ellenére is. Hogy ki támogat és ki nem támogat majd ebben az igyekezetemben, nem érdekes. Ez nem ,,csak' gyerekszínház, ,,csupán' gyerekeknek szól. Ne feledjük, hogy a gyerek a jövő társadalmának a felnőttje, aki az első színházi élményeket magával viszi életének az érett szakaszába. Megfogadtam: ha kidobnak az ajtón, visszamászok az ablakon vagy a kéményen, verem majd az asztalt, kérek és követelek. Az lenne logikus, hogy a társadalom egészségi, erkölcsi, szellemi szempontból egyaránt maximális figyelmet szenteljen a gyerekek világának. Nem lehet, nem szabad közönyösen elmenni a kézenfekvő igazságok mellett. Nagy harc lesz, nagy csatákat vívunk majd meg, de 2011-ben - ezt megígérem! - már a felújított színházunkban fogom megköszönni a megnyitó előadás előtt lapjuk támogatását.
- Ebben az évben a KDSZ egykori székházában tartják meg az előadásaikat?
- Igen... Némi ,,közelharc' után megkaptuk a termet. De a tájolások sem maradnak el. A gyermekszínházi alkotófolyamatot nem lehet megközelíteni gyermeki nyitottság, belső szabadság, őszinteség és színészi játékhit nélkül. 2009-ben számos színpadon, számos játéktérben mutattuk be előadásainkat, s vastapssal jutalmazták igyekezetünket Győrben és Egerben is. A Csipkemese - Csató Kata rendezőnek és Vörös Imeldának, ,,örökös üdvöskénknek' köszönhetően - volt a mesék meséje, a ,,csoda', amely egy pillanatra sem csúfolta meg a tiszta művészet fogalmát. De nagy tetszést aratott a többi előadás is: a James és az óriásbarack (mindkét nyelven), az U tami, a Mindenlátó királylány, a szilveszteri műsorunk stb. A csapatok nem bomlottak fel. Ma már nem az a helyzet, hogy az alapozástól kellene újrakezdeni a munkát. Sikerült megőrizni a szervezési szisztémánk biztonságát, a mesterségbeli igényességet, előadásaink figyelemre méltóak, és azok lesznek - remélem - 2010-ben is. Eszékről érkezik hozzánk egy fiatal színész, új előadások születnek majd. A hangsúly a bábművészeten lesz.
- A műsorról mit mondana?
- Már a kezdetektől kialakulhatnak azok a szempontok, amelyek meghatározzák a repertoárt. Több ún. kamaraelőadást tervezünk, de lesz egy nagyszabású szabadtéri produkciónk is. Csató Kata, a magyarországi vendégünk egy Grimm-mesét állít színpadra, a Hollé anyót (magyar és szerb nyelven), ugyancsak két nyelven szólal meg Az egér szereti a sajtot (Miško voli sir) című bábjáték. Eleget tesz meghívásunknak még egy magyarországi művész, Tengely Gábor, valamint egy bolgár rendező. Színre visszük Zalán Tibor művét is... A műsort többé-kevésbé véglegesítettük. Mi évekre előre tervezünk, nemes anyagra tippelünk, szájba rágós mesékkel nem szeretnénk untatni a gyerekeket. Azon leszünk, hogy ezzel a 6-7 újabb bemutató előadással megtudjuk majd teremteni a varázslat és a valóság vibráló, egymásba játszó egységét.
Gyermekszínház, 2010-ben. A színház tervszerű, rendszeres tevékenységét, kezdeményezéseit támogatni kellene, támogatni muszáj, mert Mártáék törekvése a gyermekszínjátszás lehetőségeinek megújítását jelenthetik. Árokszállási Márta vasakaratát ne törje meg semmi és senki, színházi ,,patthelyzetről' többé szó ne essék.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..