home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Várva várt otthon
Gyulai Özvegy Andrea lakberendező
2023.08.23.
LXXVIII. évf. 34. szám
Várva várt otthon

Az alábbi otthont egy fiatal házaspárnak és kisfiuknak terveztem. Mint általában minden ilyen folyamat idején, a tervek kidolgozása közben itt sem maradhattak el a konzultációk. Minden részletre kiterjedően alapos megbeszélések sorára van szükség a végleges állapot eléréséig. A háznak felső szintje is van, de az első fázisban csak az alsón dolgoztunk, azt tettük lakhatóvá.

A házba belépve a folyosó és a lépcsőház fogad bennünket, ahol a fürdő, egy kamra, valamint a fűtőház is található. A folyosóról érkezve a konyha-étkező-nappali hármas fogad bennünket. Ez a helyiség mintegy 50 m2-es. Van egy balkonajtaja az udvar felé, az ablakok pedig az utcafrontra nyújtanak kilátást. Itt kellett kialakítanunk a konyhát, az étkezőt és a nappalit.


A szerző látványtervei

A konyha a belépéshez legközelebbi helyen van, elkerülve a bevásárlás utáni nehéz cipekedést a tömött kosarakkal. A fal mentét követve sarok résszel és hűtővel kezdtük a sort, majd következik a mosogatótálca és a mosogatógép, mellé a beépített tűzhely, valamint a mikró a végére. A konyhai résszel szembe terveztük a szigetet, melynek érdekessége, hogy azt egy azonos testként összeépítettük az étkezőasztallal, melynek lábát két darab V alak alkotja. A konyha felső frontja magasfényű, fehér, az alsó szekrények élénkvöröses anyagból készültek. Az étkezőasztalt szintén ebből a vöröses anyagból gyártottuk. Az étkezőszékek fehér dizájnszékek, melyek igazán illeszkednek az enteriőrhöz. A padlóra fehér márványutánzatú burkolat került, mely az étkező és a nappali rész szőnyegén is visszaköszön. A sziget felett három, térbe lógó lámpa ad harmóniát.

A nappali médiafala kövekkel lett díszítve, a tévé alá dekoratív tévészekrényt terveztünk. A nappali érdekessége még a fekete sarokkanapé, mely kiemelkedik a környezetéből, hangsúlyosan uralkodik, egyúttal össze is fogja a teret.

A közösségi térből nyílik a háló, valamint a gyermekszoba. A háló a sajátos, barnásfehér színeivel maga a nyugalom szigete. Többféle hangulatvilágítást kapott: központi, spot- és éjjeli lámpák a franciaágy mellett, az ágy mögött kialakított polc pedig LED-világítással ékeskedik. Az ágyat kényelmessé tevő puha párnák, az ablakot keretező függönyök mindehhez hozzáadnak egy kis pluszt.

A mellette lévő helyiség a gyerekszoba, mely később — amint az emeleti rész elkészül, oda fog kerülni — átminősül munkaszobává. Egyelőre tehát a gyermekkuckó szerepét hivatott betölteni. Ebben a szobában minden a játékosságról, vidámságról szól. Világos, fehér, türkiz szín, játékok — ezekkel a szavakkal lehet jellemezni. A sarokban kiságyikó, melyet bővíteni is lehet, ha kisbarát érkezik, ruha- és mindenféle játéktároló is kellett, illetve egy asztalka aprócska székekkel, hogy rajzolni lehessen. A fehér szekrények színes betűkkel díszítettek, a falon pedig játékos, felfedezős tapéta található, imádnivaló részletekkel. Az ágy mellett természetesen éjjeliszekrény. Ez a kisfiú saját birodalma, telis-tele mindenféle játékkal, plüssmacikkal.

A tervezési folyamat mindig a tulajdonosokról szól. Az ő igényeiknek köszönhetően alakul ki a végleges állapot, mely igények engem, a tervezőt is inspirálnak a folyamat közben.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..