home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Városvédés vagy párton belüli leszámolás?
(bajk)
2015.11.21.
LXX. évf. 46. szám
Városvédés vagy párton belüli leszámolás?

A szabadkai képviselő-testület tizenhat fős VMSZ-frakciójának kilenc tagja megalakította a Magyar Mozgalom platformot

Maratoni, csaknem hatórás ülést tartott csütörtökön a szabadkai városi képviselő-testület. Az összesen harmincöt napirendi pont közül kiemelkedett az első kilenc hónap költségvetésének megvitatása és a Vajdasági Magyar Szövetség módosítási indítványokkal teletűzdelt beadványa, mely a megfogalmazás szerint a város történelmi központjának megőrzését hivatott garantálni. Napirenden ugyan nem szerepelt, de legalább ekkora visszhangot keltett a VMSZ-frakcióba tartozó Csúszó Endrének a szószéknél tett bejelentése, mely szerint a VMSZ tizenhat fős képviselői csoportjának kilenc tagja a testületen belül megalakítja a Magyar Mozgalom platformot.

Csúszó elmondta, ennek nem az a lényege, hogy szétverjék a VMSZ frakcióját, ellenkezőleg, ezen keresztül igyekeznek erősíteni a munkát.

— Attól, hogy a frakción belül vannak különböző vélemények, nem vagyunk ellenségek, hanem jobbítani kívánunk bizonyos dolgokon — mondta Csúszó. — Mindenki azt várta, hogy a kilenc képviselő által aláírt papírt a vkt elnökének fogom átadni. Ez nem így történt, mert a vkt ügyrendjének értelmében egy képviselő egy frakciónak lehet tagja. Nem az a célunk, hogy külön frakciót alakítsunk, és ezzel gyengítsük a magyarságot képviselő erőket, hanem ellenkezőleg. A VMSZ alapszabályzata szerint nem kizáró ok, hogy tagja vagyok valamilyen civil szervezetnek. Ezt alkalmaztuk a frakción belül is. Bízom benne, hogy mi mint VMSZ-frakció mindig egységesen fogunk szavazni. A mi dolgunk, hogy közös nevezőre jussunk. Ezért jött létre ez a platform. Remélni merem, hogy nem történik olyan eset, hogy a VMSZ-frakció egy része elnökségi utasítás vagy bármi alapján ellenkezőleg szavazna, mint ahogyan a frakció elfogadta — nyilatkozta Csúszó.

A jelek szerint azonban a VMSZ elnöke ezt máshogy látja. A Vajdasági Rádió és Televíziónak még aznap azt nyilatkozta, hogy „a Vajdasági Magyar Szövetség statútuma nem engedélyezi platformok létrehozását a képviselői csoportokon belül”. Majd így folytatta: „Aki aláássa a párt alapjait, azt el kell távolítani. Egy párt és egy tyúkól között az a különbség, hogy amíg az előbbiben rend van, addig a tyúkólban fejetlenül futkosnak és piszkolnak. Aki nem hajlandó elfogadni ezt a rendet, annak olyan helyre kell mennie, ahol úgy lehet viselkedni, mint egy tyúkólban.” Pásztor István a VRTV tudósítása szerint azt is hozzátette, hogy ha Maglai Jenő VMSZ-es polgármester — aki egyúttal tagja a Magyar Mozgalomnak is — támogatja ezt a csoportot, akkor neki is mennie kell.

Ennek alapján érdekes lesz kivárni a VMSZ-vezetőség lépéseit: vajon kizárják-e a pártból a platformosokat, és megpróbálják-e esetleg a polgármesteri székből is meneszteni Maglai Jenőt? Mindenesetre példátlan lépés lenne, ha a VMSZ buktatná meg Szabadka magyar polgármesterét.

Az ülés utolsó napirendi pontja a VMSZ-frakció által beterjesztett sürgősségi indítvány volt, mely Szabadka történelmi központjának megőrzése céljából kötelezi a Városi Tanácsot, hogy haladéktalanul hajtsa végre azt a 2013. március 8-án hozott határozatot, amelynek értelmében leállítják a belváros részletes szabályozási tervének kidolgozását.

Buckó György, a VMSZ frakcióvezetője a Törley- és Buday-ház lebontása kapcsán elmondta, történelmi épületek ledöntésének vagyunk szemtanúi. Bontásra adtak, viszont az új objektum kiépítésére nem adtak engedélyt, úgyhogy nem tudni, az új épület mennyire illeszkedik majd a városképbe.

Slavko Parać, a Demokrata Párt frakcióvezetője arról beszélt, hogy nem világos, milyen megfontolásból került ez a javaslat a képviselők elé. Mint mondta, mindenképpen új dokumentumot kellene kidolgozni, de nem ez a módja a kérdés felvetésének. Hozzátette, szerinte ebben az esetben az állt az ügy hátterében, hogy pártpolitikai kérdéseket akarnak megoldani a vkt ülésén. A DP frakcióvezetője szerint jó lenne, ha az érintett párt a nézeteltéréseit házon belül oldaná meg, azaz kihagyná ebből a többi képviselőt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..