home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Városnapot ünnepeltek Zomborban
Kartali Róbert
2022.02.24.
LXXVII. évf. 8. szám
Városnapot ünnepeltek Zomborban

Zombor város napját ünnepelte vasárnap a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete, egyúttal pedig ott is hivatalosan elkezdődött, az Értetek. Veletek. Mindannyiunkért! mottóval fémjelzett kampány. A városháza dísztermében megtartott rendezvényen az ünnepi beszédek után fellépett az újraalakulóban lévő Zombori Filharmónia.

Zombort 1749. február 17-én emelte szabad királyi várossá Mária Terézia. A nyugat-bácskai magyar közösség számára fontos és megerősítő jellegű városnapi rendezvényen Pelt Ilona, a VMSZ nyugat-bácskai körzetének elnöke köszöntötte a résztvevőket, köztük a párt köztársasági képviselőjelöltjeit, élükön dr. Pásztor Bálinttal, a Vajdasági Magyar Szövetség — Pásztor István köztársasági lista vezetőjével. A köztársasági képviselőjelöltek közül az ünnepségen tiszteletét tette Kovács Elvira, Fremond Árpád, Juhász Bálint, Ökrész Rozália, Gyivánovity Dániel, valamint házigazdaként dr. Úri Emese, aki az előző időszakban is a VMSZ köztársasági frakcióját erősítette. Pelt Ilona arról is beszélt, hogy a VMSZ számára a polgárok véleménye, elképzelése és javaslata irányadó, ezért a következő negyven napban mindenkit felkeresnek, és elbeszélgetnek.

Úri Emese köztársasági képviselőjelölt városnapi beszédében elmondta, hogy egy kis közösség életét a szórványban előrelendíteni csakis úgy lehet, ha javítanak a polgárok életminőségén. Ha tehetségüket, munkájukat a közösség érdekében elérhetővé teszik, ha munkát tudnak adni az embereknek, a családoknak megélhetést. Így érhető el, hogy megmaradjunk ezen a vidéken. Majd az eddig elért eredményekről beszélt.

— Felújítottuk az egészségház központi székhelyét, visszakaptuk az ATD épületét, ahová sikerült kihelyeznünk a COVID-ambulanciát. Olyan szakembereknek tudtunk munkalehetőséget nyújtani, akik anyanyelvükön szólnak a beteghez. Sikerült a Zombor és Bezdán, a Zombor és Sári, valamint a Bácsmonostor és Bácskertes közötti útszakaszt felújítani. Elértük, hogy a Béreg—Hercegszántó-határátkelő alkalmas legyen a teherszállító forgalom számára is, ezzel ennek a régiónak a gazdasági fellendülését előlegeztük meg. Megnyitottunk még egy kishatárátkelőt Rastina és Gara között, továbbá jó minőségű ivóvízről gondoskodtunk vízgyárak építésével, felújításával Béregen, Monostoron, Bezdánban.

Úri Emese arra kérte a jelenlévőket, hogy április 3-án az egyetlen magyar és egyetlen vajdasági pártra, tehát a VMSZ-re adják le a voksukat.

Zombor nem volna ilyen sokszínű, és nem volna központja a nyugat-bácskai magyarságnak Bezdán, Béreg, Csonoplya, Bácsgyulafalva és a többi település nélkül — emelte ki felszólalásában dr. Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági listájának vezetője. Mint mondta: — Ha Nyugat-Bácskát tekintve számításba vesszük Apatint és vele együtt Kupuszinát, akkor ez a közösség egy olyan masszív erővé válik, amely olyan eredményeket tud fölmutatni, amelyek egyedülállóak itt a bácskai szórványban. Legyenek erre büszkék, és őrizzék meg ezt a várost, amely Schweidel József, Bosnyák Ernő, Kiss Lajos, Herceg János szülővárosa — tette hozzá Pásztor Bálint, aki Úri Emese parlamenti munkáját is véleményezte. Mint mondta, a VMSZ köztársasági parlamenti frakciójának olyan erős tagja lett Nyugat-Bácskából, aki jelentősen hozzátett a munka sikeréhez. Ő az az ember, aki az első naptól kezdve 15-20 perceket fejből, szerbül, szívből, meggyőzően beszélt a parlamenti felszólalásaiban.

— Kérem, segítsenek abban, hogy Úri Emese folytatni tudja ezt a munkát, ehhez pedig arra lenne szükség, hogy legalább heten legyünk ott a köztársasági parlamentben. Értetek, veletek, mindannyiunkért! — zárta szavait Pásztor Bálint.

Fotók: Móger Tímea és Dinovizija

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..