home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Városnapot ünnepelt Szabadka
Kartali Róbert
2022.09.07.
LXXVII. évf. 36. szám
Városnapot ünnepelt Szabadka

Szabadkát 1779. szeptember 1-jén emelte szabad királyi városi rangra Mária Terézia. A jeles dátumra emlékezve az idei városnapon is gazdag programmal készültek az önkormányzat elöljárói. A városi képviselő-testület díszülése hagyományosan zászlófelvonással kezdődött a városháza előtt a fúvószenekar kíséretében, majd az ünnepi ülésen átadták a város legrangosabb kitüntetéseit. A városnapi kavalkádot több hangverseny, koncert, valamint számos kulturális rendezvény, kiállítás és könyvbemutató tette teljessé.

Az idén dr. Somogyi Sándor professor emeritus, a közgazdasági és mezőgazdasági tudományok doktora vehette át Szabadka díszpolgári címét. A városi képviselő-testület díszülésén továbbá Pro Urbe díjat adományoztak Murényi Mátyás karmesternek, prof. dr. Josip Ivanovićnak, a neveléstudományok doktorának, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánjának, valamint Miroslav Vojnić Hajduk — Marača okleveles koreográfusnak. A kitüntetettek nevében Somogyi Sándor beszélt.

— Köszönet a kitüntetésért az előterjesztőknek, a döntéshozóknak és Szabadka minden polgárának, akiknek a nevében a döntéseket hozták. Köszönjük a megtisztelést Szabadkának, a gazdag kultúrájú városnak, a toleráns, többnemzetiségű lakosainak az elismerést. Mindannyian saját területünkön végeztük feladatainkat, tiszteltük hivatásunk szabályait, tettük ezt odaadóan, hozzájárulva szakmánk, környezetünk és városunk fejlődéséhez. Mi továbbra is közösségünk odaadó tagjai maradunk, és azt kívánjuk, hogy gazdagodjon, Szabadka polgárai termékeny és boldog életet éljenek ebben a gyönyörű városban.

Somogyi professzor, miután megköszönte családja támogatását, két üzenetet fogalmazott meg — mint mondta — szeretett városának azokról a területekről, amelyekről kompetensen beszélhet mint interdiszciplináris kutató és regionális tudományokkal foglalkozó nemzetközi folyóirat sokéves főszerkesztője.

— Szabadka folyó nélkül fejlődött, regionális szerepe mindig fontos volt. A jövő érdekében a város regionális szerepét, identitását továbbra is erősíteni kell. A regionális tudományok az utóbbi időben kidomborítják az úgynevezett okosvárosok szerepét. Szabadkának megvannak ehhez a humán kapacitásai és lehetőségei, használjuk ki!

— Arra a napra emlékezünk, amikor 1779-ben Mária Terézia királynőnek köszönhetően elnyerte a szabad királyi város rangot ez a település, amely akkor már évszázadok óta létezett — nyilatkozta a sajtónak dr. Pásztor Bálint, a városi képviselő-testület elnöke a díszülés után. Hozzátette, ez hatalmas fellendülést hozott, elsősorban gazdasági szempontból, egy évvel később ugyan bizonyos előjogokat megszüntettek, de ez is azt bizonyítja, hogy csak arra számíthatunk, amit mi, szabadkaiak kivívunk magunknak. Egyúttal mindig nagyon fontos volt a különböző hatalmi szinteknek a támogatása. Projektumaink megvalósítása szempontjából ezért volt jelentős a Szerb Köztársaság, Vajdaság Autonóm Tartomány és Magyarország Kormányának a támogatása is a különféle elképzelések megvalósítása érdekében. Az idei jubileumi év, hiszen száztíz éves a városháza, illetve a palicsi szecessziós épületegyüttes, valamint számos szabadkai közvállalat és intézmény is fennállásának kerek évfordulóját ünnepli, és a szabadkai zsinagóga megépítésének is a 120. évfordulója van ebben az évben — zárta szavait Pásztor Bálint, aki egyúttal Szabadka minden lakosának boldog városnapot kívánt.

— Szeptember 1-je nagyon fontos városunk számára, több szempontból is, de egyebek mellett azért, mert a városnapon történő ünnepi rendezvények mellett, a korábbi és a rá következő napokon is számos kulturális, illetve sportrendezvény lesz megszervezve. Ekkor a városról egy élénk kép rajzolódik ki a benne zajló életről és az itt lakók nyüzsgéséről — emelte ki nyilatkozatában Stevan Bakić. A város polgármestere a vkt díszülésén mintegy fél órán keresztül ecsetelte az önkormányzat előző időszakban megvalósított eredményeit, majd sajtónyilatkozatában is kitért arra, hogy ilyenkor szokás számadást tenni, valamint a tervekről beszámolni. — Részletekbe menő jelentésemben összegeztem az előző év eredményeit, rendkívül büszke vagyok a végrehajtó hatalomra, az önkormányzatra. Nagyszerű eredményeket értünk el, sok mindent véghez vittünk, sok projektumot megkezdtünk, illetve hamarosan megkezdünk továbbiakat is. Kapitális beruházásokról van szó, a többi közt a Szabadkai Közkórház és a Stadion felújításáról. Hamarosan elindul a Belgrád és Budapest közötti gyorsvasút kiépítése is, ami Szabadka városának valóban nagy gazdasági előrelépést hoz majd. Továbbá várjuk a Tiszta Szerbia program megkezdését, melynek keretében 110 kilométer csatornahálózat és két szennyvíztisztító épül majd ki a város területén. Viszont azt se felejtsük el, hogy számos kihívással teli időszak áll előttünk, amire fel kell készülni. Nem adjuk fel, harcolni fogunk Szabadkáért is, és Szerbiáért is — üzente a polgármester.

A városnap alkalmából szeptember 1-jén a főtéren fellépett Zorica Brunclik, szeptember 2-án a magyarországi 100 Tagú Cigányzenekar muzsikáját élvezhette a közönség város főterén felállított színpadon, szeptember 3-án pedig Stefan Milenković hegedűművész lépett fel a Szabadkai Szimfonikus Zenekar kíséretében.

Fényképezte: Kartali Róbert

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..