home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Városnapi zsongás Zentán
Tóth Lívia
2012.09.12.
LXVII. évf. 37. szám
Városnapi zsongás Zentán

A zentai csata 315. évfordulója alkalmából többnapos rendezvénysorozattal ünnepelte Zenta szeptember 11-ét, a város napját. A legkülönfélébb programokból álló összeállítás a IX. Nemzetközi és III. Országos Nyílt Hőlégballonversennyel, a Szüreti Napok és a Bor utca megnyitásával, valamint a Zenta községbeli hagyományőrző csoportok városnapi köszöntőjével kezdődött.

A hétvégén a Fő téren és a parkban vásári forgatag, civil falu, kézműves utca, virágkötészeti verseny, játékos helyismereti vetélkedő várta az érdeklődőket, az előzetes bejelentkezéssel szerveződő csoportok a városháza tornyában megtekinthették a Zentai csata emlékkilátót. Nagy tetszést aratott a Flamenco Táncklub és a Midnight tánccsoport látványos felvonulása és gálaműsora a Zentai Fúvószenekar közreműködésével. Lajta Béla újra Zentán címmel kiállítás nyílt a Városi Múzeumban, a Bolyai Filmműhely a legfrissebb alkotásait mutatta be. 

A városháza előtt felállított nagyszínpadon láthatta a közönség a Zentai Magyar Kamaraszínház ősbemutatóját, Gyarmati Kata: 1697 — Volt egyszer egy zentai csata című darabját Vukosavljev Iván rendezésében. A szerepeket Huszta Dániel, Kovács Nemes Andor, Mészáros Árpád, Pongó Gábor és Sirmer Zoltán alakította, közreműködtek a Zentai Színtársulat, a Szent Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület és a Kéri family (Zentai Dobosok) tagjai. Ugyanitt koncertezett a Garavi sokak együttes, valamint a népszerű magyarországi művészek, Dolhai Attila és Peller Anna a Gypsyland együttessel. Az estek zárásaként a parkban lévő pavilonban helybeli zenekarok szórakoztatták a jelenlévőket.

A Tisza-parton nemzetközi sporthorgászbajnokságot és regattát tartottak, bemutatkozott a Népi Technika modellező-szakosztálya, de az Arcus Íjász Klub is versenyre invitálta a sportág kedvelőit. Mindemellett azok, akiknek kedvük volt a bogrács mellett üldögélni, halászléfőző versenyen vehettek részt, a konyhaművészek pedig saját készítésű tortával, süteménnyel, lekvárral és szörppel nevezhettek a vajdasági kulináris bajnokságra. Az idén sem maradt el a látványos tűzijáték és a motorosok fáklyás felvonulása.
Ezt az alkalmat használta fel az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend is, hogy megalakítsa vajdasági tagozatát, és lovagokat avasson. Ünnepélyes ceremónia keretében lovaggá ütötték Adankó Nándort, Árok Józsefet, Bicók Róbertet, Borsos Csabát, Fendrik Zsoltot, Gombos Bélát, Koza Róbertet, Kőrösi Róbertet, Kriska Ferencet, Mészáros Bélát, Sóti Ferencet, Teleki Józsefet és Tóth Ervint, Bogdán Zsófia és Dobai János pedig tiszteletbeli lovagi címet kapott.

Az ünnepségsorozat szeptember 11-én a Zentai Fúvószenekar hangversenyével, a községi képviselő-testület díszülésével, a Tisza-parti emlékhely megkoszorúzásával és a Szent István kápolnában celebrált hálaadó szentmisével fejeződött be.
(Tóth Lívia, Horváth Zsolt és Martinek Imre fotói)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..