home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Városnapi ünnepség Újvidéken
2024.02.01.
LXXIX. évf. 5. szám
Városnapi ünnepség Újvidéken

1748. február elsején Mária Terézia szabad királyi városi rangra emelte Újvidéket. A jeles évfordulóra emlékezve ez a dátum Újvidék Város napja. A Vajdasági Magyar Szövetség Városi Szervezete immár huszonharmadik alkalommal rendezte meg a városnapi ünnepséget, ezúttal is az Újvidéki Színházban.

Az eseményre egybegyűlteket Vicsek Annamária, a VMSZ Újvidéki Városi Szervezetének elnöke üdvözölte. Az ünnepségen többek között jelen volt és beszédet mondott dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke, Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete és Milan Đurić, Újvidék polgármestere.


Fotók: Pannon RTV, Dr. Pásztor Bálint Facebook-oldala

A rendezvényen ötödik alkalommal adták át a város napja alkalmából odaítélt, Újvidéki Magyar Kiválóság Díjakat is. Az idén Erdei Szabolcs és a Tarján család vehette át az elismerést.

Az alkalmi műsorban közreműködött az Európa Kollégium kórusa, valamint a jelenlévők részletet láthattak az Újvidéki Színház Történt egyszer Újvidéken című előadásából, amely a színház fennállásának 50. évfordulójára készült.

276 éve, hogy Mária Teréziától február 1-jén szabad királyi városi rangot kapott tartományunk fővárosa, az egyébként legalább 800 éves település – írta Boldog születésnapot, Újvidék! című Facebook-bejegyzésében dr. Pásztor Bálint. A folytatásban kiemeli, hogy a vajdasági magyarság olyan fontos intézményei működnek Újvidéken, mint a Magyar Szó, a Fórum Könyvkiadó Intézet, az Újvidéki Színház, vagy az immár felújított épületben tevékenykedő Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ.

Dr. Pásztor Bálint azt is megemlíti, hogy sikerült biztosítani a szükséges forrásokat a Magyar Szó székházának felújítására és benne újabb magyar közösségi tartalmak létrehozására! Bejegyzését a következő mondattal zárja: A 44-es emlékmű felállítása, pedig továbbra is kiemelt cél, ami meg fog valósulni!

Forrás: Pannon RTV, Magyar Szó, Facebook

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..