home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Városnap és hídünnep
Józó Mónika
2008.07.16.
LXIII. évf. 29. szám
Városnap és hídünnep

A hídon1835. július 2-án Ada mezővárosi rangra emelkedett és vásártartási jogot is kapott - erre emlékeznek minden évben július első hétvégéjén a Tisza-parti községben. Ezúttal azonban nemcsak a városnap alkalmából volt okuk ünneplésre az adaiaknak, hanem azért is, mert a napokban felhelyezt...

A hídon

1835. július 2-án Ada mezővárosi rangra emelkedett és vásártartási jogot is kapott - erre emlékeznek minden évben július első hétvégéjén a Tisza-parti községben. Ezúttal azonban nemcsak a városnap alkalmából volt okuk ünneplésre az adaiaknak, hanem azért is, mert a napokban felhelyezték az utolsó elemet is az épülő Tisza-hídra.
- Már a történelem előtti időkből származó leletek is bizonyítják, hogy e vidéknek mindig volt lakója. A tatárjáráskor elnéptelenedett a terület, de a XIII. és a XIV. század folyamán egész sor új település jelent meg, ilyen például Asszonyfalva, Bánfalva, Peszér. Az egykori Petrina nevű települést, amely a mai Adától délre terült el, az 1699-ből származó térképek említik  először, majd a XVIII. század végén Osztrovo Adahata, végül Ada néven emlegetik - hallhatták a vendégek Pintér Éva nyugalmazott történelemtanárnak, a Rákóczi Szövetség helyi szervezete elnökének alkalmi történelemóráján a városnapi ünnepségsorozat zárórendezvényén, a Városháza tanácstermében, ahol rövid irodalmi-zenés műsor után Ada polgármestere, Ürményi Ferenc köszöntötte a jelenlevőket, a testvértelepülések, a szomszédos községek, a közvállalatok, közintézmények, a hídépítő vállalat, az Intermost és az Eurogardi Group képviselőit, a szabadkai magyar főkonzult, valamint a köztársasági, a tartományi és községi képviselőket, akik a község ajándékaként egy-egy Pap Pavel-grafikát is átvehettek.
Ürményi Ferenc összefoglalta az elmúlt néhány év nagyberuházásainak eredményeit, s kiemelte, hogy Ada község lakosai történelmi pillanat részesei, hiszen nemsokára elkészül a híd, amelynek meghatározó szerepe lesz a község jövőjét illetően. A vendégek a díszgyűlést követő állófogadás után a hídépítők meghívására átkeltek a Tisza-hídon.
Ada község napját ezúttal is háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték. A városnap jegyében már péntek délelőtt kézművesfoglalkozást tartottak az adai Tájházban, délután pedig a színház előcsarnokában megnyitották az Adart képzőművészeti csoport kiállítását. Majd a Musica Humana kamarakórus közreműködésével a Városháza dísztermében bemutatták Gruber Enikő: Hódi Sándor 100 interjú tükrében című könyvét. Persze, a városnapi ünneplés nem múlhatott el zene és tánc nélkül. Kora este a nyári színpadnál folklórműsor kezdődött, amelyen a Vadvirág Hagyományápoló Kör, az Aranykapu és a Csobolyó Művelődési Egyesület táncosai, énekesei, zenészei léptek színpadra. Az est további részében a Brass Dance Band fúvószenekar és a New Ada Dance mazsorettjei szórakoztatták az ünneplőket, műsorukat késő este a Balkan Express fergeteges koncertje követte.
Szombaton, a város ünnepe alkalmából minden látogató ingyen léphetett be az adai strandfürdőbe. Délelőtt a legkisebbek számára játékparkot állítottak fel, de a főtéren volt interaktív bábszínház, sőt színpadra lépett a kicsik és nagyok kedvence, a Kalamáris együttes is.
A fiatalok számára szombaton kispályás futballmérkőzést rendeztek, amelyen a juniorok közül az Adai Futballklub ifjúsági csapata bizonyult a legjobbnak, a szeniorok között pedig a magyarországi Vác futballcsapata szerezte meg az első helyet. Közlekedj okosan címmel az Ifix Ifjúsági Szervezet és a Zeleni Signal autóiskola szervezte közlekedési játék részesei lehettek az általános iskolások, akik a rendezvényen bebizonyíthatták, hogy mennyire ismerik a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályokat.
Immár hagyományosan Ada ünnepén tartják az Aranykürt nemzetközi fúvósfesztivált, amelyen ezúttal öt fúvószenekar és öt mazsorettcsoport vett részt. Színpadra lépett a Szolnoki Mazsorett- és Zászlóforgató Csoport, valamint a Szolnoki Ifjúsági Fúvószenekar. Különleges összeállítással érkezett Adára a makói Bartók és a Szigetvári Ifjúsági Fúvószenekar. A Löfan és Solt város mazsorettcsoportjának látványos produkciója után bemutatkozott a kupuszinai fúvószenekar és a szontai mazsorettcsoport is. A IV. Aranykürt Fesztivált a házigazda, a Brass Dance Band fúvószenekar összeállítása zárta. De ezzel még korántsem ért véget a szombati program. Hét órától a Szent Pál Apostol-templom Sveti Roman Slatkopojac vegyes kórus vendégszerepelt az adai római katolikus templomban. Nyolc órakor pedig a középiskola sportcsarnokában nemzetközi táncfesztivál kezdődött, amelynek házigazdája a New Ada Dance tánccsoport volt. Az ünnepi műsort késő este meglepetéskoncert zárta az Uno kávézóban.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..