home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Városnap az előírásoknak megfelelően
Tóth Lívia
2020.09.04.
LXXV. évf. 36. szám
Városnap az előírásoknak megfelelően

Zenta az 1697. évi dicsőséges csatára emlékezve szeptember 11-én ünnepli a városnapot. Ezt az eseményt az idén a megemlékezés jellemezi majd, míg a népünnepély- és fesztiváljellegű programok az érvényben levő járványügyi szigorítások miatt elmaradnak — tudtuk meg az önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón.

— A közkedvelt nagyrendezvények, mint a koncertek, kirakodóvásár, tűzijáték, hőlégballon-találkozó stb., sajnos nem valósíthatóak meg. A hagyományok szellemében a községi képviselő-testület díszülését és a községi elismerések átadását ezúttal is megtartjuk — hallottuk Juhász Attilától, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagjától.


Hugyik Richárd és Juhász Attila (a szerző felvétele)

— A 2020. évi zentai városnapi rendezvénysorozat az ismert helyzet miatt jóval szerényebb formában valósul meg — mondta Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója, majd részletesen is beszámolt a rendezvényekről. — Szeptember 10-én, csütörtökön, 17 órakor a Szent Mihály arkangyal templomban parastoson, vagyis gyászmisén vehetnek részt az érdeklődők a zentai csata 323. évfordulója alkalmából. Ugyancsak 10-én, 18 órakor, a Zentai Városi Múzeumban megnyílik a Háborúk közötti történetek Zentáról 1918—1941 című kiállítás. Az előírások alapján zárt térben 30 fő tartózkodhat, ezért akik nem jutnak be a megnyitóra, azok később is megtekinthetik az összeállítást, illetve a kiállítás november első feléig folyamatosan látogatható. Szeptember 11-én, pénteken, 10 órakor a városháza dísztermében a községi képviselő-testület városnapi díszülése van soron, a város legrangosabb kitüntetéseinek ünnepélyes átadásával. 12 órakor a Tisza-parti emlékhelynél az emlékharang megkongatása és koszorúzás, majd 17 órakor a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban városnapi te deum következik. Természetesen minden felsorolt rendezvényen kötelező a járványügyi szabályok betartása. 

Emellett Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete két utcai kiállítást szervez. A pannókon az 1970-ben bekövetkezett tiszai árvízre, valamint a zentai villamosítás 125 évére emlékeznek.

Juhász Attila az elhangzottakhoz hozzáfűzte, ezúton is elnézést kérnek a község eddigi kitüntetettjeitől, mert az idén nem tudják meghívni őket az ünnepségre, ahogyan a testvértelepülések és a környező önkormányzatok képviselőit, valamint a jeles közéleti személyiségeket sem.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szeptember 1-jétől léptek életbe azok a legújabb kormányintézkedések, amelyek szabályozzák a rendezvények résztvevőinek létszámát és megtartásának lehetőségét. Vasárnap, szeptember 6-án, a zentai havi vásár ezen okból marad el, nem pedig az önkormányzat túlzott óvatossága miatt. Valószínűleg változik a dátuma, illetve a megtartási módja a szeptemberi nagy rendezvényeknek is, mint a Mosolytenger Gyermekfesztivál és a Szent Mihály-napi sokadalom. A Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ helyszínein ettől a hónaptól rendezvények szervezésével kívánnak nyitni a közönség felé, természetesen a körülményeknek megfelelő formában.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..