Városnap az előírásoknak megfelelően
Tóth Lívia
2020.09.04.
LXXV. évf. 36. szám
Városnap az előírásoknak megfelelően

Zenta az 1697. évi dicsőséges csatára emlékezve szeptember 11-én ünnepli a városnapot. Ezt az eseményt az idén a megemlékezés jellemezi majd, míg a népünnepély- és fesztiváljellegű programok az érvényben levő járványügyi szigorítások miatt elmaradnak — tudtuk meg az önkormányzatban megtartott sajtótájékoztatón.

— A közkedvelt nagyrendezvények, mint a koncertek, kirakodóvásár, tűzijáték, hőlégballon-találkozó stb., sajnos nem valósíthatóak meg. A hagyományok szellemében a községi képviselő-testület díszülését és a községi elismerések átadását ezúttal is megtartjuk — hallottuk Juhász Attilától, a községi tanács művelődéssel és oktatással megbízott tagjától.


Hugyik Richárd és Juhász Attila (a szerző felvétele)

— A 2020. évi zentai városnapi rendezvénysorozat az ismert helyzet miatt jóval szerényebb formában valósul meg — mondta Hugyik Richárd, a Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ igazgatója, majd részletesen is beszámolt a rendezvényekről. — Szeptember 10-én, csütörtökön, 17 órakor a Szent Mihály arkangyal templomban parastoson, vagyis gyászmisén vehetnek részt az érdeklődők a zentai csata 323. évfordulója alkalmából. Ugyancsak 10-én, 18 órakor, a Zentai Városi Múzeumban megnyílik a Háborúk közötti történetek Zentáról 1918—1941 című kiállítás. Az előírások alapján zárt térben 30 fő tartózkodhat, ezért akik nem jutnak be a megnyitóra, azok később is megtekinthetik az összeállítást, illetve a kiállítás november első feléig folyamatosan látogatható. Szeptember 11-én, pénteken, 10 órakor a városháza dísztermében a községi képviselő-testület városnapi díszülése van soron, a város legrangosabb kitüntetéseinek ünnepélyes átadásával. 12 órakor a Tisza-parti emlékhelynél az emlékharang megkongatása és koszorúzás, majd 17 órakor a Lisieux-i Kis Szent Teréz-emléktemplomban városnapi te deum következik. Természetesen minden felsorolt rendezvényen kötelező a járványügyi szabályok betartása. 

Emellett Zenta Község Idegenforgalmi Szervezete két utcai kiállítást szervez. A pannókon az 1970-ben bekövetkezett tiszai árvízre, valamint a zentai villamosítás 125 évére emlékeznek.

Juhász Attila az elhangzottakhoz hozzáfűzte, ezúton is elnézést kérnek a község eddigi kitüntetettjeitől, mert az idén nem tudják meghívni őket az ünnepségre, ahogyan a testvértelepülések és a környező önkormányzatok képviselőit, valamint a jeles közéleti személyiségeket sem.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy szeptember 1-jétől léptek életbe azok a legújabb kormányintézkedések, amelyek szabályozzák a rendezvények résztvevőinek létszámát és megtartásának lehetőségét. Vasárnap, szeptember 6-án, a zentai havi vásár ezen okból marad el, nem pedig az önkormányzat túlzott óvatossága miatt. Valószínűleg változik a dátuma, illetve a megtartási módja a szeptemberi nagy rendezvényeknek is, mint a Mosolytenger Gyermekfesztivál és a Szent Mihály-napi sokadalom. A Thurzó Lajos Művelődési–Oktatási Központ helyszínein ettől a hónaptól rendezvények szervezésével kívánnak nyitni a közönség felé, természetesen a körülményeknek megfelelő formában.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Községeink Életéből rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..