home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Városlátás orgonamuzsikával
Martinek Imre
2022.08.08.
LXXVII. évf. 31. szám
Városlátás orgonamuzsikával

„Augusztusban a hagyományokhoz híven ismét megrendezésre került az OrgonaPont sorozat is. A koncertek különleges nyáresti élményeket kínálnak a tartalmas, felemelő kikapcsolódásra vágyó közönség számára országszerte. A kellemes hangulatú orgonamuzsikára épülő hangversenyek célja, hogy a forró nyári napokon a templomok hűvösében minőségi programokat kínáljon mindazok számára, akik az igényes pihenést kedvelik” — olvasható a fő szervező oldalán.  (Külső hivatkozás: www.filharmonia.hu)

Eme augusztus 28-áig tartó országos sorozat nyitóeseményét alkotta az immár negyedik alkalommal szervezett, Orgonák Éjszakája nevet viselő, augusztus 6-ai rendezvény, melynek egyik budapesti helyszínére mi is eljuthattunk.

Történetesen a Lechner Ödön által tervezett kőbányai Szent László-templomba, mely köztudomásúan 50 méter hosszú, 23 méter széles, illetve ugyanekkora a belső magassága is. Épült 1894 és 1899 között. Egy korábbi, az épület külső falára 1957-ben felhelyezett (műemlék) tábla ezt az alkotói időintervallumot 1892 és 1906 közé helyezi. Ezek viszont részletkérdések. A lényeg a hely nyitottságában, illetve fizikai és szellemi befogadókészségében van. Ezért is tértünk vissza belé örömmel. Még aznap. Frissiben. Egy kora délutáni ad hoc „betévedésünk” estéjén. Urunk színeváltozásának ünnepnapján.

A valamivel több mint egyórás tartamú, magyar romantikus és késő romantikus szerzők műveiből felvonultató orgonakoncert előadói — a kőbányai Szent László-templom Rieger-orgonájának megszólaltatói — Kissné Baranyai Éva orgonaművész és Benedek András, a templom kántora voltak.  

Fotóink a helyszínen készültek.

Fényképezte: Martinek Imre

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..