home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Városlátás interaktív könyvbemutatóval
Martinek Imre
2021.01.17.
LXXVI. évf. 2. szám
Városlátás interaktív könyvbemutatóval

Rendhagyó, de főleg izgalmas és dinamikus könyvbemutatóval zárta a mögöttünk maradt 2020. esztendőt a pancsovai Poseti Pančevo (magyarul: Látogasd meg Pancsovát) nevű polgári tömörülés.

A 120 oldalas kiadvány szerzőpárosa Živana Krejić fiatal tanárnő és Nenad Živković újságíró volt, akik a hét esztendőn át tartó, közös munkájuk eredményeként adhatták át gyűjteményüket közösségüknek. A Temes-parti kisváros történelmében és kultúrájában hiteles kalauzolásra „vetemedő” publikáció (a könyv címe: Mali vodič kroz istoriju i kulturu Pančeva) megjelenését a Szerb Köztársaság Kulturális és Tájékoztatási Minisztériuma, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta. A sor végén pedig az úgynevezett nyílt sisakos bemutatkozás sem maradt el!

Összhangban bár a mindent felülíró járványhelyzet diktálta aktuális lehetőségekkel, a statika mégis megértő előzékenységgel engedte át önnön előnyjogát a dinamikának. Ez utóbbi lefordítva annyit tesz, hogy a szervezők egy igazi, hús-vér városlátást szerveztek. A díjmentes csillagtúrás kirándulás tematikus ösvénye a tömörülés közösségi oldala követőinek/virtuális támogatóinak szavazatai alapján kapott végleges formát, a lehetséges választékot pedig a könyvben (is) bemutatott fejezetek hozták. Az Óváros, A Temes-part, Neves pancsovaiak (I—III.), Felekezeti sokszínűség, Rejtőzködő talpalatnyi helyek.

Magából a kiadványból, érthetően, egyetlen fotót sem kölcsönözhettem, és az interaktív eseményről is sajnos annak lezajlása után értesültem. Ellenben megadatott ama lehetőség, hogy az óév zárónapján éppen az egyik társszerzőtől vegyem át az echte számomra dedikált példányt. Hogy szólhassak róla. Általa pedig a benne élő, illetve hajdan volt emberekről, cselekedeteikről, álmaikról, kipontozódó örökségeikről.

Abból a városból, ahol nemcsak Jókai Aranyembere ért partot annak idején.


Archív fotók forrása: internet

A szerző felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..