home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Várják a fürdőzőket
Tóth Imre
2016.08.08.
LXXI. évf. 31. szám
Várják a fürdőzőket

Augusztus 1-jén kezdte meg a próbaüzemet Magyarkanizsán a Tisza partján található termálvizes medence, melyet tizenhat és fél millió dinárból újítottak fel. A kivitelező a Salma-Bau vállalat, mely mintegy ötvenfős csapattal dolgozott, hogy a munkálatok határidőre elkészüljenek.

A felújítási munkálatok finisében megtartott sajtótájékoztatón Szalma Ernő, a Salma-Bau vállalat igazgatója elmondta: a komplexumban található nagy medence szélétől másfél méterre négy nyakdögönyözőt szereltek fel, melyek egy vízsugárral nyomják be a vizet. Van továbbá egy 7,5 méter hosszú és 2 méter széles vízicsúszda, melyen a gyermekek egy 90 cm mély medencébe csúszhatnak bele. Van egy harmadik, még kisebb medence, melybe felülről, gomba alakban folyik a víz, ebben pedig a legkisebb gyerekek tocsoghatnak. A gépházban található automatika szabályozza, hogy melyik élményelem mikor működjön. Minden medencéhez csúszásmentes, szálerősített fóliát használtak, melynek élettartama 10-15 év.

A létesítmény napi kapacitása 250 személy. Ez bővíthető, de csak a szigorú biztonsági intézkedések betartásával: egy úszómester felügyeli a gyermekeket és a fürdőzőket, egy másik személy pedig a beléptetőkapunál ügyel az emberek számára. A biztonsághoz tartozik az is, hogy kötelező a zuhanyozás, és nem szabad homokos lábbal belépni a medencékbe. A medencéket a helyi kút gyógyvizével töltik fel. A tisztítás töltő és ürítő rendszerrel működik. Ez azt jelenti, hogy feltöltik a medencét, majd a lenti befúvókon keresztül folyamatosan adagolják bele a vizet, mely a kifolyókon távozik. A teljes vízcsere 2,6 napot vesz igénybe.

Hasonló módon cserélik a vizet a lábmosókban is, melyek célja a por vagy a fertőző anyagok medencébe kerülésének megakadályozása. A medencéket nem kell kiüríteni, mindig az igénybevételtől függően kerül sor a víz utánpótlására. A termálvíz már önmagában is agresszív. Sötét színű, ként és más ásványi anyagokat tartalmaz. Egy úgynevezett sokkolással már a feltöltéskor megsemmisítik a kútból esetleg beérkező baktériumokat, majd a vizet feloldott klórral kezelik, melyet szintén az igénybevétel alapján adagolnak. A komplexum körül felújították az összes járdát és a vizesblokkot is. Az árterületen elhelyezkedő medencét úgy alakították ki, hogy egy esetleges áradás esetén, illetve télen se menjen tönkre.

A felújítás még be sem fejeződött, de a helyszínen már volt példa vandál cselekedetekre. Szalma Ernő arra hívta fel a látogatók figyelmét, hogy a rongálás helyett inkább óvják a medencét, hogy az üdülni vágyók minél tovább használhassák. Ladóczki György munkavezető elmondta: a munkálatokat csak az időjárás hátráltatta, de a 35 napos határidőt így is be tudták tartani. Ladóczki is azt üzente a lakosoknak és a gyermekeknek, hogy a medencét örömmel használják, de vigyázzanak rá.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..