home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Várják a diákalkotásokat a Suliszem fesztiválra!
Tóth Lívia
2019.09.18.
LXXIV. évf. 37. szám
Várják a diákalkotásokat a Suliszem fesztiválra!

A zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium keretében tizennégy éve működik a filmes műhely, melynek tagjai azóta is szép sikereket érnek el alkotásaikkal a különféle hazai és külföldi megmérettetéseken.

A nyári tábor után egy rendkívül jelentős eseményre készülnek: Suliszem címmel október 26-án megtartják az első vajdasági diákfilmfesztivált a magyar nyelven tanuló általános iskolás diákok, illetve középiskolások számára.

A rendezvény fontosságát és szükségességét Póth Imre, az Újvidéki Televízió nyugalmazott rendezője, a filmműhely mentora indokolta meg.  

— A vészharangot mi magunk kongattuk meg, amikor a 2018. évi Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedőjére csak a zentai Bolyai Filmműhely nevezett be. Gondoltuk, majd a következő évben változik a helyzet, de nem így történt. Az idén a hét-nyolc bolyais film mellett csak két máshol készült alkotást küldtek a középiskolások. Alapos analízist végezve megállapítottuk, az iskolai versmondó, prózamondó, színjátszó és tánccsoportok tömegesek, a filmes tevékenység iránt viszont elenyésző az érdeklődés. Ennek több oka van. Amíg a vers- és prózamondók, valamint a színjátszók válogathatnak a magyar és a világirodalom számos alkotása közül, s a táncosok is többé-kevésbé a már meglevő koreográfiát táncolják, addig a filmesektől elvárják, hogy önálló, új forgatókönyv alapján alkossanak. (Zárójelben teszem hozzá, hogy a filmkészítés folyamatában ez a legnehezebb feladat.) Mivel a vajdasági magyar közösség a felsorolt tevékenységeket minden szinten támogatja — és ez nagyon jó —, kinevelődött egy erős oktatói-mentori csoport. Például vannak drámapedagógusok és drámapedagógusokat képző szemináriumok, melyeken ismert, tapasztalt, külföldi és hazai előadók tanítanak. Ilyen a filmesek esetében sajnos nincs. A tíz ujjunkon összeszámolhatnánk, hányan vannak, akik Vajdaságban magyar nyelven tudnák tanítani középiskolai szinten a filmkészítést.

* Tehát a legnagyobb gond az oktatók, mentorok hiánya? Hogyan tud ezen az áldatlan helyzeten enyhíteni a meghirdetett fesztivál?

— A Suliszem diákfilmfesztivállal két dolgot szeretnénk elérni. Először, hogy már az általános iskolásokat is filmkészítésre buzdítsuk. Továbbá, és ami talán fontosabb, hogy felkutassuk azokat a pedagógusokat, akik hajlamot éreznek arra, hogy mentoráljanak egy-egy ilyen diákcsoportot. Ezeket a mentorokat később tovább lehetne képezni, előbb itthon, valamint Magyarországon is, hiszen ígéretet kaptunk a Lakiteleki Népfőiskola keretében működő Sára Sándor Oktatóközponttól, hogy ott is részt vehetnek egy szemináriumon. A felhívást a fesztivál támogatójaként a Magyar Nemzeti Tanács küldte szét az oktatási intézményeknek. Most rajtuk a sor, hogy lépjenek. A filmek beküldésének határideje október 5-e, úgyhogy még maradt elegendő idő arra, hogy egy-egy alkotás elkészüljön, hiszen rögzítésére a mobiltelefon is alkalmas. Hogy megkönnyítsük a munkát, a meglevő kategóriák mellé beiktattunk egy újabbat is: az iskolai események bemutatását. Ez lehet egy-egy szakkör, versmondás, kórus vagy sporttevékenység stb. Ez lenne az első lépés az iskolai filmműhelyek megalapítása és a filmoktatás bevezetése felé. Mert Balázs Bélát, talán a legnagyobb filmesztétát idézve: minden művészetet oktatnak az iskolákban, csak a filmművészetet nem. A zentai Bolyai Filmműhely mentorai, habár kevesen vagyunk, tanácsokkal segíthetik azokat, akik ezt igénylik. Mivel a fesztivál elsődleges célja a tömeges részvétel, gondolom, hogy a zsűri sem lesz túl szigorú.


 

„Középiskolai tankönyveinkben a többi művészetről van szó. Filmről szóló fejezet nincs bennük. Az irodalom, a festészet, a zene esztétikáját tanulja milliónyi olyan ember, aki ezt a tudását alig alkalmazza, hiszen nem olvas könyveket, nem jár koncertekre és képeket sem néz. De minden este moziba jár a tanulatlan műveletlenség teljes kiszolgáltatottságával. Filmet nézni és megítélni nem tanítja senki.” (Balázs Béla)

Az íráshoz mellékelt fotók a Bolyai Filmműhely tavalyi és idei nyári táborában készültek.


 

Pályázati felhívás

Ha van videokamerád, mobiltelefonod, akkor a legújabb kor egyik legfontosabb vívmányát tartod a kezedben. Arra ösztönözzük a diákokat, fiatalokat, hogy átgondolják, mekkora lehetőség rejlik az új technológiákban, hiszen az sokaknak az életét változtathatja meg.

A Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégiumban működő Bolyai Filmműhely
hagyományteremtő szándékkal   

Suliszem
elnevezésű diákfilmversenyt hirdet a vajdasági magyar tanítási nyelvű iskolák diákjai számára.

 

A verseny pedagógiai célja

Az általános iskolák felső tagozatára és a középiskolába járó, filmezés iránt érdeklődő tanulókat, új filmkészítő műhelyek létrejöttét – akár iskolákban, akár művelődési egyesületek keretein belül –, illetve a már meglévők tehetséggondozását szeretnénk támogatni. Ezzel az elhanyagolt és elhaló filmtevékenységet feléleszteni. Egyben felkutatni az olyan oktatókat, mentorokat, akik hajlamot éreznek az iránt, hogy egy-egy ilyen filmszakkört, filmműhelyt vezessenek.

A verseny kategóriái

A versenyfilmeket általános iskolás és középiskolás kategóriában külön értékeli és díjazza a zsűri.

Témák

A versenyen résztvevők videokamerával, mobiltelefonnal (mobiltelefon, tablet) vagy webkamera, GoPro kamera segítségével bármilyen témát feldolgozhatnak, amit rözítésre érdemesnek tartanak. Amennyiben elegendő pályamunka érkezik, az előzsűri feloszthatja őket külön kategóriákba. Ezek: dokumentumfilm, kisjátékfilm, animációs film, riportfilm az iskolai tevékenységről. A filmek hossza nem haladhatja meg az általános iskolásoknál az 5 percet, a középiskolásoknál pedig a 10 percet.

A nevezés módja és határideje

Nevezhet minden olyan általános iskolás diák, aki a 2019/20-as tanévben valamely felső osztályba jár, középiskolások esetében pedig az adott tanévben középiskolába jár.

Nevezni a nevezési lap kitöltésével és a pályamunka együttes elküldésével lehet.

Nevezések beküldhetők postai úton, DVD-n (egy lemezre csak egy film írható rá és a lemezen fel kell tüntetni a film címét), vagy interneten WeTransfer segítségével.


Postai cím:
Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium
Suliszem diákfilmfesztivál
24400 Zenta
Posta utca 18.
E-mail: filmmuhely@bolyai-zenta.edu.rs

 

A pályamunkákat 2019. október 5-éig kell eljuttatni.
 

A fesztivál időpontja:
2019. október 26., szombat
 

Díjazás

A legjobb filmeket a díjkiosztó ünnepségen bemutatjuk, az alkotók oklevelet, jutalmat kapnak. A zsűri nemcsak kategóriás díjakat ítél oda, hanem külön értékeli és díjazhatja az egyes kimagasló egyéni szakmai tevékenységet.

Pályázati feltételek

A vesenyre egyének vagy legfeljebb háromfős alkotócsoportok nevezhetnek. Egy alkotó vagy alkotói csoport több filmmel is pályázhat, de minden alkotást külön DVD-n vagy fájlban kell elküldeni külön-külön nevezési lappal. Amennyiben az alkotók munkáját iskola vagy művelődési egyesület segíti, akkor a nevezési lapon az erre vonatkozó részt is ki kell tölteni. A pályamunkáknak min. 60%-ban saját terméknek kell lenniük. Az alkotók hozzájárulnak, hogy a Suliszem szervezői a filmet nonprofit vetítésekre bocsássák, valamint a projekt honlapján nyilvánossá tegyék.

Az útiköltséget nem térítjük meg.

Tartalmi és formai követelmények

  • A beküldött filmeknek tisztelniük kell az általános emberi értékeket. Nem sérthetik sem a személyiségi jogokat, sem a közerkölcsöt, nem tartalmazhatnak megbotránkoztató részleteket, nem kelthetnek ellenséges indulatokat.
  • Felnőttek, tanárok a diákok felkészítésében, az alkotás folyamatában mentorként, értékelő útmutatással segíthetnek.
  • A képarány lehet 3:4, vagy 16:9.
  • Bármilyen HD- (1920 x 1080, 1440 x 1080, 1280 x 720) vagy DV- (720 x 576) felbontású anyag elfogadható.
  • Fájlméret: maximum 2 GB.
  • A filmhez felhasznált zeneszámok címét a szerző és az előadó nevével együtt meg kell jelölni.
  • Amennyiben a diákok nem saját maguk által készített anyagot is felhasználnak az elkészült produktumban, azt a szerzői jog követelményeinek megfelelően, forrásmegjelöléssel tegyék.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..