home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vargabetűs kitérők
(—)
2014.07.02.
LXIX. évf. 27. szám
Vargabetűs kitérők

Sokasodnak a szerb gazdaság egyre mélyülő válságáról szóló hírek. Úgy tűnik, hogy a kormány egy helyben topog, s nem tud, vagy nem akar érdemi választ adni a súlyosbodó gondokra. Közben a bel- és a külpolitika terén is felemás események játszódnak le. A radikálisok a kilencvenes évek retorikáját alkalmazva fenyegetőznek, Nikolić államelnök pedig Barroso jelenlétében állapította meg, hogy Szerbia és az EU álláspontja a világpolitikai események megítélésében igen sok kérdésben homlokegyenest ellenkezik.

Az árvíz ára

A közelmúltban Szerbiában pusztító árvizek okozta kár a GDP 6 százalékát teszi ki. Az egyébként is meggyengült gazdaság ezt igen nehezen fogja majd elviselni — véli Toplica Spasojević, az ITM csoport elnöke. A kormánynak ezért jól fel kell készülnie az adományozói konferenciára. Azt is hozzátette, hogy a legnagyobb kárt vélhetőleg a mezőgazdaság szenvedte el. Vladimir Vučković, a Költségvetési Tanács tagja a B92-nek ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az árvíz nem lehet kifogás, és eljött a konkrét lépések ideje. „A mi adataink szerint az államháztartás hiánya az idén elérheti a 2,8 milliárd eurót, vagyis a GDP 8,7 százalékát. A világon nincs egy olyan ország sem, amelynek ennél nagyobb államháztartási hiánya volna, Európában egészen biztosan nincs.” Vučković azt is kijelentette, hogy Szerbia egyre közelebb van az államcsődhöz, s ha semmi sem változik, az államadósság eléri a GDP 80 százalékát. (Tanjug, B92)

Elbocsátások jövőre

Kori Udovički államigazgatási és önkormányzati miniszter úgy nyilatkozott, hogy a közigazgatás racionalizálását 2015-ben meg kell kezdeni, azaz jelentős munkahelyi leépítésekkel kell számolni. Udovički nem kívánt pontos számokat mondani, viszont arra utalt, hogy amíg az államigazgatásban körülbelül 28 000-en dolgoznak, addig a közszférában 760 000-en. „Ez túl sok, a munkavállalók számát csökkenteni kell” — mondta a miniszter asszony. (Beta)

Minden tizedik diploma hamis

Egy 2012. évi adat szerint Szerbiában minden tizedik egyetemi diploma hamis. Az oktatási minisztérium 2012-ben egy montenegrói cégben kétezer oklevelet ellenőrzött, s a diplomák tíz százaléka nem volt igazi. A legtöbb esetben a kérdéses oklevelek vagy hamisak voltak, vagy nem elismert intézmények adták ki őket, továbbá olyan eset is előfordult, hogy az érintettek az úgynevezett munkásegyetemek diplomáját mutatták fel. A legtöbbször a magánegyetemek időközben már felszámolt tagozatainak bizonyítványait hamisították, de arra is volt példa, hogy az állami egyetemek dokumentumait. (Tanjug)

Fenyegetőznek a radikálisok

Nemanja Šarović, a Szerb Radikális Párt elnökhelyettese a belgrádi Köztársaság téren megtartott tüntetésen kijelentette, hogy ha Šešelj visszatér Szerbiába, Vučić miniszterelnök jobban tenné, ha nem játszana a tűzzel, és nem tartóztatná le. „Gondolja végig, hogyan jártak mindazok — Titótól Đinđićig —, akik Šešeljt le akarták tartóztatni. Ők már régen eltűntek a politikai színtérről, ez az üzenetünk, amelyet ma erről a helyről küldünk a szerb kormánynak” — mondta fenyegetőzve Šarović. (Beta)

 Felemás egyetértés

Tomislav Nikolić szerb államelnök és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke arra a megállapításra jutott, hogy Szerbia és az EU a világpolitikai megítélések tekintetében csak 50 százalékban ért egyet. A szerb államelnök a Belgrádban közösen megtartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Szerbia olyan politikát folytat, amely a polgárok érdekét szolgálja. Az országnak ezért vannak barátai északon és keleten, nyugaton és délen, ezt a politikát pedig a jövőben egy szélesebb keretbe kell majd foglalni. Barroso azt mondta, bízik benne, hogy ha a politikai akarat mindkét fél részéről meglesz, akkor Szerbia egyszer beléphet az Unióba. (Beta, Tanjug)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..