home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Varázslásból ötös
Bíró Tímea
2023.08.17.
LXXVIII. évf. 33. szám
Varázslásból ötös

A Zentai Városi Könyvtár egész évben gondoskodik a színes és változatos programokról, hogy minden generáció számára olyan hellyé alakítsa a könyvtárat, amely a tudásszerzés és az élménygyűjtés otthona. A nyáron négy alkalommal tartották meg a Titkok Könyvtára elnevezésű, fantáziadús és varázslásban gazdag foglalkozást, melyről a könyvtár munkatársa, Kopasz Ildikó mesélt lapunknak.

* A Titkok Könyvtára elnevezésű nyári foglalkozás Harry Potter világa köré szerveződik. Miért esett éppen erre a témára a választásotok?

— A varázslat, a varázsvilág egy olyan témakör, amely kortól függetlenül mindenkit vonz valamilyen szinten. A nagyobbik lányom is elkezdett érdeklődni a Harry Potter-könyvek iránt, és azt vettem észre, hogy én magam is gyermeki lelkesedéssel állok hozzá, várom az esti közös olvasást, és szívesen beszélgetek a témáról. Így amikor a Zentai Városi Könyvtárban felmerült az ötlet, hogy készítsünk egy nyári könyvtári foglalkozást a gyerekek részére, a kolléganőimmel azonnal tudtuk, hogy a Harry Potter lesz a tökéletes választás, hiszen a hat—tizenhárom éves korú gyerekeket rendkívül vonzza a varázsvilág. Viszont nagyon összetett projektumról van szó, ezért hatalmas kihívásnak éreztük az elkészítését, mely nem is sikerült volna egyedül, a könyvtárban mindenki kivette a részét a munkából, legyen szó akár az előkészületekről, a dekorációk és kellékek elkészítéséről vagy magáról a rendezvény lebonyolításáról is, ezáltal a program sikerét egy közös sikerként éltük meg. A foglalkozás a Harry Potter és a Titkok Könyvtára címet viseli, melyben próbáltuk ötvözni a varázsvilág hangulatát a könyvtár népszerűsítésével, rendkívül fontosnak tartjuk ugyanis, hogy biblioterápiás foglalkozás keretében irányítsuk a figyelmet az olvasás fontosságára, valamint szeretnénk a gyerekeknek lehetőséget kínálni, hogy megismerhessék a könyvtárat, és célunk az, hogy érdekes, interaktív tartalmak révén olvasókat és rendszeres könyvtárhasználókat neveljünk.

* Két korcsoporttal (hat­—kilenc és tíz—tizenhárom évesekkel) dolgoztatok. Milyen jellegű feladatokat kaptak a résztvevők?

— A foglalkozást úgy építettük fel, hogy helyet kaptak benne a különféle ügyességi és logikai feladatok, valamint nagy hangsúlyt helyeztünk a kreatív gondolkodásra és a csapatmunkára is. Szerettük volna hűen tükrözni a J. K. Rowling által megálmodott Harry Potter-világot, ezért a foglalkozást több helyszínre terveztük, melyek szerepelnek a regényekben, így a gyerekek egyebek között ellátogathattak a Privet Drive 4-es házszám alá, ahol névre szóló levelet kaptak Roxfortból, átmehettek a 9 és ¾ vágányon, a Teszlek Süveg beosztotta őket a négy ház egyikébe. Az Abszol úton elkészíthették saját varázspálcájukat Ollivander pálcakészítő műhelyében, bájitalokat főztek Piton alagsori tantermében, kviddicsmeccset játszhattak, és kvízkérdésekben mérhették össze a tudásukat. De ez még nem minden, hiszen logikai feladvány által meg kellett találniuk a Gringottsból ellopott kincseket, fel kellett szabadítaniuk Dobbyt, a házimanót, a könyvtári katalógusrendszerben meg kellett keresniük az Azkabanban raboskodó boszorkányok és varázslók névsorát. Végezetül a Titkok Könyvtárában meg kellett találniuk három kulcsot, mely a titkos ajtót nyitja, ez volt az utolsó próbatétel, mely után diplomával jutalmaztuk az ifjú varázslókat. Mindezek mellett a nagyobb élmény érdekében fotósarkot, fotópannót és paravánt készítettünk, ahol a gyerekek kedvükre fényképezkedhettek, így könnyen bele tudtak bújni a kedvenc varázslójuk vagy boszorkányuk bőrébe.

* Nagy érdeklődés övezte a kétórás foglalkozásokat. Milyenek a tapasztalataitok, látni fogjátok még őket a könyvtárban, sikerült megszólítani ezt a két korosztályt?

— A négy foglalkozásunkra összesen 61 gyerek jött el Zentáról és a környező településekről egyaránt, ami minden várakozásunkat felülmúlta. Ez számunkra azt mutatja, hogy a gyerekek részéről igény van az ilyen jellegű eseményekre. Rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk mind a gyerekek, mind pedig a szülők részéről. Külön örülünk annak, hogy az óvodás és az alsós korosztály mellett meg tudtuk szólítani a kiskamaszokat is, és biztosak vagyunk benne, hogy fogunk még találkozni velük a könyvtárban. A jövőben nyitottak vagyunk rá, hogy ismételten megszervezzük ezt a tábort vagy esetleg más tematikus foglalkozást a gyermekek részére.


A Zentai Városi Könyvtár felvételei

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..