home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Váratlan energiák felszabadulása
Sz. E.
2012.04.04.
LXVII. évf. 14. szám
Váratlan energiák felszabadulása

Egy közös fotóMottó: Vedd kezedbe sorosod! Az élet téged követ.Életünket állandó harcok kísérik, de minden nehézség, kudarc meg újrakezdés ellenére van értelme a sokszor szélmalomharcnak látszó küzdelemnek. A nemek logikája nem azonos -- talán ezért engedik át a férfiak (a fenntartások és el...

Egy közös fotó

Mottó: Vedd kezedbe sorosod! Az élet téged követ.
Életünket állandó harcok kísérik, de minden nehézség, kudarc meg újrakezdés ellenére van értelme a sokszor szélmalomharcnak látszó küzdelemnek. A nemek logikája nem azonos -- talán ezért engedik át a férfiak (a fenntartások és elvárások ellenére) a nőnek a női szerepkört. Ha egy nő elvégzi otthona a teendőit, ragyog a lakás, kész az ebéd és nem sírnak a gyerekek, és még mindig van ideje meg jártányi ereje, ám legyen: foglalkozzon kedve szerint valami mással is, például politikával. Politikusként viszont a nő legyen kedves, nyugodt, kimért, vezéreljék az érzései úgy, hogy rá tudjon lelni a rászorulókra, gyűjtsön adományt, figyeljen fel a szegények, a gyerekek, az idősek és a nagycsaládosok problémáira. A felületes szemlélő számára mi sem természetesebb ennél. Hiszen minden nő bizonyos értelemben anya is. Törődő és gondoskodó, jó megfigyelő, a vitát kerülő. De vajon erre vagyunk képesek, ezt akarjuk? -- merül fel a kérdés. És íme a válasz: ,,Igen. Ezt is!' Ma már nem kell harcot vívni a nők jogaiért, mert a törvény által adva vannak. De az aktív részvétel lehetőségével élni lehet és élni kell. Nem puszta jelenléttel, nem statisztaként, és nem a jó statisztika kedvéért. Hanem javaslatokkal és a döntéshozatallal is -- hangzott el bevezetőként március 24-én Óbecsén, a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben megtartott rendezvényen. Mely rendezvényen fennállása harmadik évfordulóját ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség Női Fóruma. A mintegy 200 megjelenten kívül Szabadkáról, Kishegyesről, Topolyáról, Adáról, Csókáról, Kanizsáról, Zentáról, Nagybecskerekről, Nagykikindáról, Versecről, Törökkanizsáról, Újvidékről, Bácspalánkáról, Kúláról és Tornyosról érkeztek vendégek.
A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Kovács Elvira, a VMSZ Női Fórumának elnöke, köztársasági parlamenti képviselő, Pásztor István tartományi kormányfő-helyettes, a VMSZ elnöke, Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő, Deli Andor, a Tartományi Oktatási Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság titkára, Kern Imre, a VMSZ alelnöke, Fehér László tartományi képviselő, Knézi Péter, Óbecse polgármestere és munkatársai. A megjelenteket elsőként Pásztor István köszöntötte. Gratulált a nők szervezetének harmadik születésnapja alkalmából. Kiemelte, hogy a VMSZ nagyra értékeli a nők részvételét a politikában, hiszen jelenlétük váratlanul nagy energiák felszabadulását eredményezte, és számtalan esemény, kedvező döntés, akció fűződik tevékenységükhöz. A valamikori brit kormányfő, Margaret Thatcher (vaslédi), az elmúlt 150 év leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnökét idézve mondta: ,,Ha beszédet kell tartani, bízzuk a dolgot egy férfire, ám ha valamit meg kell csinálni, kérjünk meg egy nőt”. Kocsis Elvira megerősítette, hogy a VMSZ a nőket is bekapcsolva a közéletbe, politikai szerepvállalásra ösztönzi őket. Fennállásának három éve alatt, mondta, Vajdaság szinte minden magyarlakta településén működik a Nők Fóruma. Kiemelte, hogy véget kell vetni a nők hátrányos megkülönböztetésének, különösen a munkaerőpiacon, hiszen a nő nyilvános szereplése elé manapság is akadályokat gördítenek a társadalmi szokások és viselkedésformák. Reményét fejezte ki, hogy folytatódik majd a közös munka egy jobb világért, és hogy ez a fórum tovább fog bővülni. Mishel Bashlet idézve hozzátette: ,,Ha egy nő egyedül lép be a politikába, meg kell változnia, viszont ha ezer nő lép be a politikába, megváltoztatják a politikát'. A megjelenteket Knézi Péter Óbecse polgármestere is köszöntötte, kiemelve a nők mind nagyobb szerepvállalásának szükségességét a közéletben. Ehhez meg kell teremteni a feltételeket.
A nők szervezete konkrét témákkal foglalkozik, ezekből adott ízelítőt Ökrész Rozália Temerinből, aki a gazdasági témákat ecsetelte, a nők helyzetére összpontosítva. Kiemelte, hogy a munka háromnegyedét a nők végzik, beleértve az otthoni teendőket is, és csupán 20%-uk rendelkezik ingatlannal. Részvételük a jövedelem elosztásban aránytalan. A munkában örömét kell lelnie az embernek, ha pedig a munka értelmetlen, akkor az élet is az. Krizbai Hajnalka, aki Versecről érkezett az ünnepségre -- vagy ahogyan ő fogalmazott: a szórványok szórványából -- arról beszélt, hogy munka kell, pénz, ezzel együtt pedig egy jobb életszínvonal. A megmaradáshoz pedig az anyanyelv oktatását kell támogatni: szóval, tettel, könyvtárakkal, megjutalmazott tanárokkal. A Nők Fóruma helyi csoportjának nevében Kocsis Elvira elnök asszony köszönte meg a segítségét azoknak, akik a rendezvény megtartását lehetővé tették. ,,Azt szeretnénk, hogy aki ma velünk van, az ne felejtse el Óbecsét' -- mondta, és minden megjelent helyi szervezet képviselőjének alkalomhoz illő ajándékot adott: a Nők Fórumának Óbecsén készített zászlóját.
Az ünnepség szervezője a szervezet helyi tagozata, a program szerkesztője és moderátora Szilágyi Edit volt. A jó hangulatot a Harmónia zenekar biztosította és a fellépők: a Zengető zenekar, Kiskomáromi Zsombor szavaló, a Petőfi Sándor KK táncosai, valamint Cseszák László és Zsombor, akik produkcióikat harmonikán, illetve hegedűn adták elő. A program ebéddel és fergeteges tánccal fejeződött be.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..