home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Várandósan és kismamaként is aktívan
Bíró Tímea
2018.03.18.
LXXIII. évf. 11. szám
Várandósan és kismamaként is aktívan

A mozgás, az egészséges életmód minden életkorban fontos, viszont a várandósság alatt külön figyelmet kellene rá fordítani.

Szabadkán is van erre lehetőség, hiszen az egyre népszerűbb Anahitas egyesület átsegíti a nőket az ismeretlen vagy nehéznek tűnő perióduson.

Az egyesület munkássága 2016-ban indult, amikor létrejött az Anahitas Facebook-oldala, ezt követte a zárt csoport és a fórum, ahol a tagok megoszthatták egymással a tapasztalataikat. Ebben az időszakban indultak el heti több alkalommal a női és a kismama-tornaórák, melyek fontosságát már a szakemberek is hangsúlyozzák, hiszen a mozgás a kismamának is, és a babának is jót tesz. Az Anahitas egyesület alapítója és elnöke, Kunyi Farkas Klaudia, egy mindössze huszonhét éves, szabadkai szülészeti-nőgyógyászati nővér, az Alizetics női és kismamatorna szakoktatója nyilatkozott lapunknak az egyesület munkájáról és terveiről:
 


Pap Tibor felvétele
 

— Mivel az Anahitas már egy éve működik, és nagy örömünkre igényt tartanak a munkásságunkra, 2017 októberében elindítottunk egy tizenegy részes előadás-sorozatot, egy babaváró kismamafelkészítőt különféle szakemberek, többek között gyermekgyógyász, pszichológus, fogorvos és nőgyógyászok közreműködésével. Úgy gondoltuk, hogy a kismamatorna adta pszichofizikai felkészítőt kiegészítjük egy várandósiskola-jellegű foglalkozással is. A programot igyekeztünk úgy összeállítani, hogy a várandósság, a szülés és az azutáni időszak legfontosabb történéseit ismertessük, valamint hogy a részvevők választ kapjanak a leggyakrabban felmerülő kérdésekre.

— A foglalkozások nyitottak, tehát folyamatosan szabad kérdezni az előadóktól, illetve megosztani a saját tapasztalatokat is. Amit még megemlítenék, az az, hogy minden alkalom után a jelenlevők kézhez kapnak egy brosúrát, mely az előadás rövid, de fontos vázlatát tartalmazza.

— Az idén is megrendezzük a babaváró kismamafelkészítő előadás-sorozatot, igény szerint több alkalommal is. A kismamatornának egyébként köztudomásúan számos előnye van, hiszen erősíti az immunrendszert, megelőzi a felesleges súlygyarapodást, fenntartja a kismama pszichofizikai egyensúlyát, közösségépítő jellege van, és a kismamák számára kikapcsolódást is nyújt. Ha a nőgyógyász engedélyezi a kismamatornát, mindenképp érdemes elkezdeni, már akár a várandósság betöltött 14. hetétől is (megjegyezném, hogy egészen a szülésig lehet tornázni, ha a terhesség komplikációmentes).

— Emellett az egyesület alkotó-fejlesztő mesefoglalkozásokat is szervez felnőttek számára havonta egy alkalommal, műhelyszerű munka formájában. Ezt 2017 nyarán indítottuk útjára. Ezenkívül a FészekSutyorgó elnevezésű baba-mama összejöveteleinken is szívesen látjuk az érdeklődőket, akikkel együtt dolgozunk fel bizonyos témákat, társalgunk, beszélgetünk, barátkozunk és babázunk. 2017 folyamán önbizalom-növelő, illetve önismereti előadásokat és műhelymunkákat is tartottunk, melyek remek előadók közvetítésében az idén is folytatódnak. A további tervekről egyelőre csak annyit, hogy rengeteg van, napról napra egyre több.
 

Kövessék Facebook-oldalunkat, munkásságunkat, hogy idejében értesülhessenek újdonságainkról.
Helyszín: Lázár Cár utca 23., Szabadka.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..