Várak és erődtemplomok, történelmünk dicső hírmondói*
Martinek Imre
2021.07.22.
LXXVI. évf. 29. szám
Várak és erődtemplomok, történelmünk dicső hírmondói*

Az Emberi Erőforrás Minisztériuma és a Rákóczi Szövetség együttműködésében megvalósult legutóbbi nemzetközi rajzpályázat* ünnepélyes díjátadójára ez év július 22-én, a nándorfehérvári diadal 565. évfordulóján került sor. Budapesten, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében.

Mint ismeretes, a Kárpát-medencéből, valamint a nagyvilágban széjjel szóródott magyar diaszpórából befutó, mintegy 1300 gyermeki pályamunka alkotói a magyarság nemzeti és vallási őrhelyeit, értékes örökségét törekedtek megóvni a feledéstől. Váraink, erődítményeink, vártemplomaink vizuális bemutatásán keresztül.

Külön öröm és megtiszteltetés délvidéki közösségünk számára, hogy a szakzsűri (Rátkai Erzsébet Jászai Mari-díjas jelmez- és díszlettervező iparművész; Potyók Tamás Holló László-díjas festőművész és a zsűri elnöke, valamint a közelmúltban elhunyt, egyébként a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor és kultúrtörténész Jankovics Marcell [1941 - 2021]) által díjazott alkotók között vajdasági gyermekek (Berényi Dorina – a szabadkai EmArt Képzőművészeti Műhely növendéke; Engi Teodóra – a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola, valamint Morvai Adrienn – a temerini Kókai Imre Általános Iskola tanulója) is voltak. Mindezen felül egy pedagógusunk, név szerint Grubanov Martinek Emília szabadkai tanítónő, az EmArt Képzőművészeti Műhely létrehívója és vezetője az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozott elismerő oklevelet is átvehette a helyszínen. Kiemelkedő szakmai tevékenysége – pedagógusi, nevelői és tehetséggondozói munkássága elismeréseként.

Az igen sokrétű és gazdag ünnepi rendezvény záróakkordjaiban a jelenlévők koszorút, illetve élő virágokat helyeztek el a budai várban található Kapisztrán-szobor talapzatára, majd a Szózat hangzott el. Petneházy Attila, az EMMI magyar—magyar kulturális kapcsolatokért felelős miniszteri biztosa tolmácsolásában.

A helyszínen készült fotók a szerző munkája

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Nemzetpolitika rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..