home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Várady Tibor a Törökbecsei Népkönyvtárban
Lévai Melitta
2022.10.04.
LXXVII. évf. 39. szám
Várady Tibor a Törökbecsei Népkönyvtárban

A Törökbecsei Népkönyvtárban Várady Tibor író, akadémikus negyedik könyvét, a Népellenes mosoly címűt mutatták be szerb nyelven.

Az író általában a bánáti községek II. világháború utáni pereivel foglalkozik ebben a kötetében. Az est folyamán azonban sok érdekes és meghökkentő történetet is megosztott a közönséggel, melyek a Várady család több mint 120 éves jogi dokumentumaiból származnak.

— Ebben a könyvben főleg a II. világháború utáni perekről írok, valamennyire még kitérve a világháború alatti évekre, és itt az az érdekes, hogy főleg Bánátról van szó. A könyvnek a címadó története pedig Csepcsányi István evangélikus lelkészről szól, akit azzal vádoltak meg, hogy népellenes mosolyt követett el, mert amikor bevonult a városba a vörös hadsereg és a partizánok, ott állt az ablaka mögött, és egy Bozsovics nevű szomszéd szerint csúfondáros cinizmussal nézte a bevonulást. Ezt az ügyész pedig úgy minősítette, hogy Csepcsányi István népellenes mosolyt követett el, amiért börtönbüntetés járt.

Várady Tibor a legújabb könyve kapcsán is megosztott néhány információt.

— A címe különös: Mi legyen a bronz utazóórával? Itt arról van szó, hogy Kiss Ernő aradi vértanú dédunokája lett a birtoknak az örököse. Ez a dédunoka egyébként nagyon érdekes ember volt, harminchét éves korában például írt egy végrendeletet, mely 25 oldalasra sikeredett. Ebben pontosan föl van sorolva minden tárgy, hogy kinek mi jár. Például az is, hogy a bronz utazóóra kié lesz. Tehát ez a könyv Kiss Ernő aradi vértanú leszármazottainak és birtokának a sorsáról szól elsősorban.

Drapos Ildikó helyi könyvtárostól megtudtuk, mindig szívesen látják a professzor urat, mert nagyon érdekes témákat dolgoz fel minden művében, ami felcsigázza a közönséget. Várady Tibor ötödik alkalommal volt a törökbecsei könyvtár vendége, és természetesen a legújabb könyvével is visszavárják.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..