home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Várady Imre naplójegyzeteinek első kötete
Kónya-Kovács Otília
2011.06.22.
LXVI. évf. 25. szám
Várady Imre naplójegyzeteinek első kötete

Rendhagyó könyvbemutató volt a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Irodalmi Színpadának szervezésében. A Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent Várady Imre nagybecskereki ügyvéd Napló I. című kötete került bemutatásra. Várady Imre 1867-ben született Katalinfalván, és 1959-ben hunyt el Nag...

Rendhagyó könyvbemutató volt a nagybecskereki Madách Amatőr Színház Irodalmi Színpadának szervezésében. A Forum Könyvkiadó gondozásában megjelent Várady Imre nagybecskereki ügyvéd Napló I. című kötete került bemutatásra.
Várady Imre 1867-ben született Katalinfalván, és 1959-ben hunyt el Nagybecskereken. A kötet a hajdani magyar országgyűlési képviselőnek és jugoszláv szenátornak az 1910-ig írt feljegyzéseit tartalmazza. Dr. Várady Imre nagyon pedánsan lejegyzett mindent az utókor számára, a család pedig megőrizte ezeket a kéziratokat. Dr. Várady Tibor, Várady Imre unokája elmondta: a kéziratról mindig is tudott a család, de eddig még nem találta meg a napló minden részét. Ha ezek is összegyűlnek, akkor még két könyv elkészülhet. A második kötet - amelyet fél, esetleg egy éven belül megpróbálnak sajtó alá rendezni - a két világháború időszakát ölelné fel, a harmadikba kerülnének a második világháború ideje alatti és az ezt követő évek naplófeljegyzései.
Mgr. Németh Ferenc, a Forum Könyvkiadó igazgatója szerint a családtörténeti kötet a XIX. század végétől 1910-ig vezeti végig az eseményeket.
- Nemcsak az átlagolvasó számára lesz érdekes ez a kiadvány, hanem a kutatók számára is, hiszen akár forrásmunkának is tekinthető a szakemberek, helytörténészek, művelődéstörténészek számára. A családtörténet hátterében előtűnnek azok a társadalmi és politikai események, amelyeket dr. Várady Imre jegyzetei nélkül nehezen tudnánk ma már rekonstruálni. A szerző rávilágít ezekre a politikai háttértörténésekre, amelyeknek jómaga is részese volt több évtizeden át.
A könyvbemutatón részt vett még Csuka Mária nyugalmazott könyvtáros, helytörténész, valamint közreműködött Balázs József, Izelle Károly és Jenovay Lajos, akik részleteket olvastak fel a könyvből. Az est végén Lázár Ernő, a nagybecskereki Zavičajac helytörténeti egyesület elnöke átadta dr. Várady Tibornak és mgr. Németh Ferencnek a tiszteletbeli tagokat megillető tagsági könyvet.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..