home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Vár a Vegyészeti-Technológiai Iskola
Fehér Márta
2018.04.03.
LXXIII. évf. 13. szám
Vár a Vegyészeti-Technológiai Iskola

Nyílt napon fogadta az érdeklődőket Szabadka egyik legnépszerűbb középiskolája.

Nagy volt a nyüzsgés az épületben, hiszen iskolanapot is ünnepeltek, Magyarországról pedig a Határtalanul! program keretében érkeztek vendégek.

Mindenkinek akadt bőven dolga — tanulók és tanárok kalauzolták a látogatókat, akik közül sokan leragadtak egy-egy kémialaborban. Bizony nehéz volt továbbindulni, hiszen a diákok minden trükköt bevetettek — vizet színeztek, illetve tűz és füst is akadt bőven. Sinkovits Erik most másodikos, imádja a vegytant:

— Már hetedikben és nyolcadikban is nagyon érdekelt a kémia, azért választottam ezt az iskolát, mert hallottam, hogy kiválóan felkészítik a diákokat. Tavaly az országos megmérettetésen harmadikak lettünk, az idén pedig a Curie-versenyen én lettem harmadik. Szeretnék továbbtanulni, úgy érzem, az itt szerzett tudással itthon vagy Magyarországon megállnám a helyem.

— Délelőtt és délután is vártuk az érdeklődő diákokat. Minden teremben, szaktanteremben folyt valamilyen aktivitás, az általánosaktól a szaktantárgyakig. Modern az iskolánk, jól fel vannak szerelve a tantermek és a laborok, a varrodák úgyszintén, mindenhol rendelkezésre áll projektor, számítógép. Folyamatban vannak az épület felújítási munkálatai, a homlokzat szépül, a tornaterem megújult, az osztálytermekre is sor kerül. Körülbelül 600 tanulónk van — sorolja Varga Gabriella kémiatanár.

— Három oktatási területen szeretnénk magyar osztályokat nyitni. Élelmiszeripari szakon 15 élelmiszeripari technikust, illetve szőlész-borászt várunk, textilipari szakon 30 ruhamodellezőt, kémia és nemfémek szakon pedig 30 gyógyszeripari technikust. Sajnos nem sikerül teljesen betölteni a meghirdetett helyeket, viszont az elmúlt évekhez képest tavaly némi javulást láthattunk, hiszen sokkal több magyar diákunk lett. Reméljük, az idén is sokan jelentkeznek. Nagyon sok gyakorlati oktatást kapnak tanulóink, ám általános tantárgyaik is vannak, így a négyéves szakokkal felkészítjük őket az egyetemi továbbtanulásra. Ha azonban valaki a munkába állás mellett dönt, az is jó alapokkal indul. Némely szakok arra is felkészítik diákjainkat, hogy magánvállalkozók legyenek — mondta Lekić Ladócki Janka pszichológus.

— Sok a gyakorlati oktatás, ami nekem nagyon tetszik. Elsőtől kezdve így van, rengeteg mindent tanultunk. Hogy milyenek a tanárok? Én szeretem őket! A főtantárgyakból sokat kell tanulni, magasak a követelmények, mindennap nyolc óránk van, ám ezt is megszoktam, meg az állandó buszozást Bajmokról. Tovább szeretnék tanulni, úgy vélem, a középiskolai végzettség nem elég, de mivel Szabadkán maradnék, ezen a területen nem tudom folytatni — osztotta meg velünk terveit Szerezlai Edina, aki negyedikes az élelmiszeripari szakon.

A Határtalanul! program keretében a fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakképző és Szakközépiskola képviselői látogattak az intézménybe.

— Negyven tanuló érkezett, négy kísérőtanárral. Négy éjszakát töltenek városunkban, a csapat nagyobb része még nem járt Vajdaságban. Megmutattuk nekik Szabadkát, illetve iskolánkat, kihasználtuk a nyílt napot, hogy megismertessük őket a különféle szakokkal. A két iskolának közös produktumot kell kialakítania, mely esetünkben egy folyékony szappan és egy póló. Amikor március első felében mi voltunk náluk vendégségben, közösen megterveztük a címkéket, melyek most rákerültek a termékekre — mutatja B. Varga Teodóra szaktanár.

A magyarországi Zsibai Alexandrát és Mán Dávid Jánost lenyűgözte a kémia, városunkat gyönyörűnek, bennünket pedig nagyon kedvesnek találtak.

— Szép az iskola, kémialaborokat, valamint nagyon érdekes és különleges dolgokat láttunk. A város is tetszik, jártunk az állatkertben, színházban is voltunk. Örülök, hogy eljutottam Vajdaságba — meséli Alexandra.

— Kísérleteket is bemutattak nekünk, melyek nagyon tetszettek. Városnéző körútra megyünk, alig várom! Nagyon kedvesek a vajdaságiak, vendéglátóink próbálnak minél közelebb kerülni hozzánk. Korábban ők jártak nálunk, most pedig olyan jó, hogy mi lehetünk itt — összegzi élményeit János.

Az iskoláról bővebb információt a www.hts.edu.rs honlapon olvashatnak.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..