Vándorkiállítás Csíkszeredában és templomszentelés Kisiratoson…
MTVA
2020.09.26.
LXXV. évf. 39. szám
Vándorkiállítás Csíkszeredában és templomszentelés Kisiratoson…

A Kárpát-medencei magyarság mindennapi életét és legfontosabb ünnepeit kíséri  figyelemmel a Határok nélkül szombati adása Benkei Ildikó szerkesztő-műsorvezető kalauzolásával

Három évtizedes fennállását ünnepli a nagyváradi Euro Foto Art Galéria. Az elmúlt három évtizedben ötszáznyolcvanhat  nemzetközi kiállítást nyitottak meg az egyesület égisze alatt, ezeken a világ minden részéről képviseltették magukat művészek. A helyszínen szerzett élményeket Ionescu Nikolett tolmácsolja a rádióhallgatóknak.

Rendhagyó kiállításon mutatták be Székelyföldön az örmény zeneszerző, Komitas Vardapet életét és munkásságát, amelyet Bartók Béla életpályájával és  művészetével állítottak párhuzamba a szervezők. Ahogy Bartók nélkül a magyar népzene nagy része mára feledésbe merült volna, úgy Komitas nélkül az örmény, kurd, török, szír dallamok java része ismeretlen lenne az utókor előtt. A nagy tisztelettel övezett személyiségről és a jubileumi kiállításról Oláh-Gál Elvira beszélgetett az Erdélyi Magyarörmények Szövetségének elnökével, dr. Puskás Attilával.

Az Arad megyei, határ menti Kisiratoson a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepe alkalmából tartott vasárnapi szentmisén megáldották a száznegyven évvel ezelőtt épített és jelen állapotában kívül-belül megújult római katolikus templomot. A járványügyi intézkedések szigorú  betartásával zajló, méltó ünneplésről Pataky Lehel Zsolt összeállításából tudhatnak meg többet a rádióhallgatók .

A Tokos zenekar koncertje zárta a Mérai Csűrfesztivál idei, „lájt” kiadását. Négy napos koncertsorozat, fotókiállítás és népzenei mesterkurzus szerepelt az idei műsoron. A koronavírus miatt maga a fesztivál elmaradt, de a szervezők mindenképp kárpótolni akarták a rajongókat. Szilágyi Szabolcs összeállításából úgy tűnik, sikerrel.

Adás: Kossuth Rádió 2020.09.26.(szombat) 18.01-18.30.

 

A mellékelt fotón: a hangszeres szólisták és zenekarok kategória győztese, a kolozsvári Tokos Zenekar (Tókos Csongor Attila hegedű, Vajas Albert hegedű, Szép Gyula Bálint brácsa, Gergely Elek harmonika, Toth Adorján Márton nagybőgő) előadása a Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató sorozat döntőjén 2014. április 19-én (MTI Fotó: Honéczy Barnabás)

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..