home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Van okunk a bizakodásra
(-ya)
2011.11.02.
LXVI. évf. 44. szám

A KORMÁNY ELFOGADTA A REHABILITÁCIÓS TÖRVÉNY JAVASLATÁT. A PásztorTadić-találkozó után a vajdasági magyar közvélemény a múlt héten a szokásosnál nagyobb érdeklődéssel várta a kormányülést, melyen a rehabilitációs törvény tervezetéről kellett döntenie. Ennek a jogszabálynak kell tisztáznia (egy...

A KORMÁNY ELFOGADTA A REHABILITÁCIÓS TÖRVÉNY JAVASLATÁT. A PásztorTadić-találkozó után a vajdasági magyar közvélemény a múlt héten a szokásosnál nagyobb érdeklődéssel várta a kormányülést, melyen a rehabilitációs törvény tervezetéről kellett döntenie. Ennek a jogszabálynak kell tisztáznia (egyebek között) azt a kérdést, hogy ki számít valamelyik megszálló erő tagjának a II. világháború idején. Október 28-án a kormány - igaz, ún. telefonos ülésen - elfogadta a jogszabály javaslatát. A kormány döntésének megszületése előtt a Magyar Szónak nyilatkozva Pásztor Bálint, a VMSZ parlamenti képviselője elmondta: ,,Abban állapodtunk meg, hogy a restitúsiós törvény alapján csak azok nem lesznek jogosultak a kárpótlásra, akikről az állam be tudja bizonyítani, hogy a második világháború során háborús bűncselekményeket követtek el valamelyik megszálló erő tagjaként. A rehabilitációs törvény elméletileg tehát pontosan azt fogja tartalmazni, amit mi korábban a restitúciós törvényben szerettünk volna szabályoztatni. A bűnösséget, azaz a felelősséget individualizálni fogják, a kollektív bűnösség elve pedig törlődik'. Tekintettel arra, hogy az idei őszön többször is megtörtént, hogy Belgrádban törvényjavaslatokat vontak vissza a parlamenti eljárásból - sőt arra is volt példa, hogy a kormány visszavonta a saját módosítási javaslatát -, erről a témáról is csak feltételes módban lehet beszélni. Arról nem is szólva, hogy a parlamenti vitában a kormánykoalíció pártjainak némelyike megpróbál módosító indítványokkal módosítani azon, hogy ne az állam vagy a bíróság legyen köteles bizonyítani. A VMSZ az ilyen mesterkedéseket biztosan nem fogja támogatni. Mindezt a VMSZ - a kormánydöntés megszületése után - közleményben fogalmazta meg.
VÉGÉRVÉNYESEN LEMOSNI A HOMLOKUNKRA SÜTÖTT BÉLYEGET. ,,A szeptember 26-án elfogadott szerbiai restitúciós törvénybe beépült kollektív bűnösség elve miatt kirobbant elégedetlenség, úgy tűnik, rányomta bélyegét az 1944-45-ös magyar áldozatokról való megemlékezésekre. Csúrog után Újvidéken is húsz éve nem tapasztalt számban jelentek meg a Futaki úti katolikus temető egykori hovédtemetői részében tartott megemlékezésen' - írja az október 30-án, vasárnap megtartott megemlékezésről a Vajdaság Ma. A délvidéki hírportál idézi a vajdasági parlament alelnökének, Branimir Mitrovićnak a beszédét, melyben véleménye szerint nem toleranciára van szükségünk: ,,nekünk nem megtűrnünk és elviselnünk, hanem szeretnünk kell egymást'. Pásztor István, a VMSZ elnöke pedig az újvidéki megemlékezésen fogadalmat tett, hogy a párt négy képviselője a szerbiai parlamentben csak olyan törvényre fog szavazni ,,amelyik lemossa végérvényesen a homlokunkról azt a bélyeget, amit ránk sütöttek. Ha a törvény nem olyan lesz, akkor ígérem, hogy nem fogunk rászavazni, és megteszünk mindent annak érdekében, hogy ez a hiba kiküszöbölődjön'.
REMÉNYT KELTŐ EGYEZTETÉSEK. Budapesten ülésezett a Magyar Állandó Értekezlet külügyi és jogi szakbizottsága. Az ülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Németh Zsolt, a külügyi tárca parlamenti államtitkára elmondta: a magyar kormány üdvözli, hogy megkezdődtek az egyeztetések a szerb kormány és a VMSZ között a szerbiai restitúciós törvény ügyében. Ígéretesnek nevezte az egyeztetéseket, s aláhúzta: Magyarország hangot adott a problémának, de a megoldás Szerbia és az ott élők - így az ott élő magyarság - dolga. Németh Zsolt annak a reményének adott hangot, hogy Szerbia uniós tagjelölti státuszára december 9-én Magyarország igennel szavazhat majd. Az MTI jelentése szerint Józsa László, a VMSZ elnökségi tagja a sajtótájékoztatón azt mondta: úgy tűnik, hogy sikerül kompromisszumra jutni, és ellensúlyozni azokat a negatív hatásokat, amelyeket a jogszabály egyes passzusai idéztek elő. ,,Van okunk a bizakodásra' - fogalmazott annak kapcsán, hogy a rehabilitációs törvény javaslata lényegesen elfogadhatóbb változat elfogadását helyezi kilátásba.
AZ ÖRDÖG A RÉSZLETEKBEN REJLIK. Gál Kingának, az Európai Parlament kisebbségi munkacsoport elnök asszonyának a meghívására október 27-én a munkacsoport strasbourgi ülésén részt vett dr. Korhecz Tamás, az MNT elnöke és Beretka Katinka, a hivatalos nyelvhasználattal megbízott tanácsos. ,,Korhecz Tamás elmondta: Szerbia jó úton halad a kisebbségvédelem területén, olyan törvényeket fogad el, amelyek biztosíthatják a kisebbségek védelmét. Ugyanakkor kiemelte, hogy nem elég örülni a törvények elfogadásának, hanem az Európai Uniónak a törvények végrehajtását is ugyanolyan figyelemmel kell kísérnie, hiszen az ördög a részletekben rejlik' - olvasható Gál Kinga EP-képviselő sajtóközleményében, melyben arról biztosította vendégeit: mindent megtesz annak érdekében, hogy az Európai Parlament figyelemmel kísérje a vagyon-visszaszármaztatási törvény okozta probléma alakulását.
Az látogatásról és az ülésen elhangzottakról az MNT is közleményben tájékoztatja a nyilvánosságot: ,,Különösen a Magyar Nemzeti Tanács működésének körülményei kerültek bemutatásra, ideértve mind a fennálló jogi kereteket, mind a kisebbségi érdekérvényesítés jelenlegi és jövőben várható gyakorlati buktatóit. A beszámoló második felében szó volt még a nagy port kavart vagyon-visszaszármaztatási törvény kollektív bűnösségre vonatkozó szakaszának a módosításáról, arról, hogy eltörlése az európai uniós értékek, az egyéni felelősség elvének a betartatását jelentené. A munkacsoport ülésén részt vevő EP-képviselők hozzászólásai is azt mutatják, hogy egyetértettek az MNT képviselői által prezentált probléma, problémák súlyosságával, és azok orvoslásának mielőbbi szükségességét hangsúlyozták. A vitában felmerülő kérdések bizonyították, hogy a szerbiai nemzeti közösségek helyzete uniós kérdés is egyben, ezért azoknak az EU előtti bemutatása csak a jövőbeni jogérvényesítés céljait szolgálja majd' - olvasható a közleményben.
KIHELYEZETT ÜLÉS. Október 25-én Temerinben tartotta meg kihelyezett ülését a tartományi parlament biztonsági tanácsa. Egeresi Sándor, a vajdasági képviselőház és a biztonsági tanács elnöke megnyitójában kiemelte: annak, hogy az ülést Temerinben tartják, szimbolikus üzenete van. Ez az üzenet pedig úgy szól: a Vajdaságban nincs helye a nemzetek közötti gyűlöletnek, az intoleranciának, ezért a szélsőséges csoportoknak nem fog sikerülni felborítaniuk az itteni emberek békés együttélését. Az ülésen jelen volt Ivica Dačić belügyminiszter, szerbiai kormányfő-helyettes, és arról beszélt, hogy ,,Vajdaságban a helyzet stabil, megőriztük a közrendet és a nyugalmat, csökkent a nemzeti indíttatású incidensek száma is - utóbbi 2004 óta idén a legalacsonyabb'.
A PARLAMENT KOSOVÓRÓL TÁRGYAL. A szerbiai parlamentben az ellenzék bojkottálja a képviselőház üléseit attól a naptól kezdve, hogy Észak-Kosovo határövezetében a KFOR megpróbálja elbontani a tiltakozó szerbek által védett úttorlaszokat. Mirko Cvetković kormányfő a múlt csütörtökön bejelentette: napokon belül lesz egy ülés, mely a kosovói helyzettel foglalkozik, napirendre kerül az ezzel kapcsolatos kormányjelentés.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..