home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Van mire visszatekinteni, és érdemes tovább dolgozni
Kónya-Kovács Otília
2022.11.04.
LXXVII. évf. 44. szám
Van mire visszatekinteni, és érdemes tovább dolgozni

Jubileumi műsort tartott a hétvégén a Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület, mely az idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját. Az alkalmi esemény kezdetén Kalapis Sztoján atya áldotta meg a rendezvényt.

Az egybegyűlteket Dobó József, a Muzslai Petőfi Sándor MME elnöke köszöntötte.

— Ez évi rendezvényeink a jubileum jegyében telnek, de ez a mai a koronája mindennek. Örülök annak, hogy a megszólítottak többsége eleget tudott tenni a meghívásunknak, így mindazoknak megköszönhetjük a fáradozásait, akik segítettek bennünket, akikkel közreműködünk, akik a művelődési egyesületet vezették. Szerintem ez a rendezvény szívmelengető és egyúttal reményt keltő is, mert úgy érezzük, van még remény, van jövő Muzslyán, a Bánságban, ahol a magyarság még sokáig fenn tud maradni, és meg tudja mutatni tudását, értékeit.

Kovács Elvira, a VMSZ alelnöke is megosztotta ünnepi gondolatait a közösséggel.    

— Hetvenöt év jeles évforduló. Mindannyian elsősorban hálával tartozunk mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben jókedvet, időt nem sajnálva rendszeresen bejártak a Petőfibe, próbáltak, dolgoztak, az akadályok és a viszontagságok ellenére. Politikusként megpróbáltam ígéretet tenni, hogy ahogy azt eddig is tettük, mindig segíteni fogjuk a Petőfit abban, hogy meglegyenek a minimális munkakörülmények, és el tudjanak utazni a különböző fellépésekre. Nagyon jó, hogy itt a szórványban is mindannyian kitartanak a hagyományaik megőrzése mellett, és mindig találnak gyerekeket és fiatalokat is, akik továbbviszik ezt a munkát.

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője is köszöntötte az egybegyűlteket.

— Ma este is gratuláltam a vezetőségnek és minden olyan volt vezetőnek, aki mindent megtett annak érdekében, hogy az egyesület fennmaradjon. Nagyon sok esetben és a legnehezebb időkben a művelődési egyesületek voltak azok, amelyek összetartották a közösséget. Ilyen szempontból rendkívüli a közösségmegtartó erejük, és örülünk annak, hogy 75 éves jubileumot tudunk ünnepelni Muzslyán. Bízom abban, hogy ez az egyesület a jövőben is fenn tud maradni, és olyan értékeket adhat az itteni magyaroknak, mint az elődök az elmúlt időszakban. Látom, hogy sok fiatal van az egyesületben, és többrétű tevékenység folyik. Ez bizakodásra ad okot, és bízom benne, hogy ezek a fiatalok továbbviszik majd a magyar kultúrát a következő évtizedekben is.

Az ünnepi összejövetelen részt vett Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke is.

— A tavalyi magyar szórvány napi ünnepség után, amikor valahol már megelőlegeztük ezeket a jubileumi pillanatokat, majd a magyar kultúra napi Plakett díj átadásával és a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díj odaítélése, majd átvétele után ez az a nap, amikor azt érzi az ember, hogy beérik valami. Van mire visszatekinteni, van egy közösség, van egy mag és az utánpótlás-generáció — ahogy ezt a színpadon is láthattuk —, amelyért érdemes tovább csinálni — nyilatkozta Sutus Áron.

Az alkalmi műsor keretében kiosztották a díszokleveleket a volt elnököknek és mindazoknak, akikkel közreműködik az egyesület, valamint a köszönőlevelekkel ismételten megköszönték a bizalmat, a támogatást.

A rendezvényen fellépett Lele József, a népművészet mestere, citeraszólista, oktató, aki egyedi játékával mindig elbűvöli a közönséget, továbbá bemutatkozott az újonnan alakult leánykórus, mely annyira fiatal, hogy még a névválasztáson sincs túl. Fellépett a Cickafark énekcsoport, a vegyes kórus és a citerazenekar, valamint a Százszorszép néptánccsoport.

Az esten egy rövid történelmi áttekintés is elhangzott, melyhez összeválogatott filmkockákból álló videó párosult.

Kiemelhető, hogy a Muzslai Petőfi Sándor MME azzal is büszkélkedhet, hogy négyszer volt a házigazdája a Durindónak (1977-ben, 1987-ben, 1997-ben és 2014-ben), kétszer a Gyöngyösbokrétának, valamint ugyancsak kétszer adott otthont a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozójának (1999-ben és 2009-ben). Az elismerések közül megemlíthető az Ex Libris Díj (2006), a Kárpát-medencei Vass Lajos Népzenei Vetélkedőn kiérdemelt nagydíj (2012), a Bodor Anikó-díj (2013), a Szerb Köztársaság aranyérme a kultúra terén elért eredményekért (2016).

Az egyesület a jubileumi évében, a magyar kultúra napján megkapta a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Plakett díját, továbbá ez év augusztus 19-én Budapesten átvehette a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat.

Fényképezte: Zsáki Ervin

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..