Van másik út is

Van másik út is

​​​​​​​Nagy terveket sző az olasz belügyminiszter — Lengyelország nemmel szavaz — Állatfajtákat tiltanak be Skóciában

Nagy terveket sző az olasz belügyminiszter

„Meggyőződésem, hogy néhány hónap múlva Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel együtt kormányozzuk Európát” — jelentette ki Matteo Salvini olasz belügyminiszter a Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárral Bécsben megtartott találkozója után. Az olasz tárcavezető hangsúlyozta: „a Magyarország, illetve a magyar nép ellen tervezett uniós szankció politikailag motivált, és őrültség.” Az osztrák szabadságpárti Heinz-Christian Strache kijelentette: Orbán Viktor tiszteletet és köszönetet érdemel azért, mert 2015-ben megvédte és biztosította az EU külső határait, amikor minden más ország kudarcot vallott ezen a téren. Hangsúlyozta: a jelenlegi — osztrák — uniós elnökség olyan Európát akar, amely megvédi magát. Strache ezért Ausztria teljes támogatásáról biztosította Olaszországot és azokat az uniós tagállamokat is, amelyek az EU külső határa mentén helyezkednek el. „Ezeket az országokat nem szabad cserben hagyni” — tette hozzá. „A jövő évi választáson teljesen megváltoztatjuk Európát, s elűzzük a szocialistákat az európai kormányokból” — hangoztatta Salvini. „Sok más párttal, országgal és kormánnyal dolgozunk azon, hogy jövő májusban megváltoztassuk a kontinens történelmét” — tette hozzá az olasz belügyminiszter.

 

Lengyelország nemmel szavaz

Lengyelország a Magyarországgal szembeni esetleges szankciók ellen fog szavazni az európai intézményrendszer különféle fórumain — közölte a lengyel külügyminisztérium. A tárca honlapján megjelent közlemény szerint Lengyelország külügyminisztériuma aggodalommal tekint az Európai Parlament múlt heti döntésére, mely támogatja a Magyarország ellen az uniós alapszerződés 7-es cikkelye szerint indítandó eljárást. Hangsúlyozták: „Minden EU-tagállamnak szuverén joga olyan belső reformokat végrehajtani, amelyeket megfelelőnek tart. A tagállamokkal szemben indított eljárásoknak csak az a céljuk, hogy a tagállamok közötti megosztottság mélyüljön, egyúttal pedig az állampolgárok európai intézményekbe vetett hite tovább csökkenjen.”

 

Állatfajtákat tiltanak be Skóciában

Új állattenyésztési törvények lépnek életbe Skóciában, például betiltják az úgynevezett dizájnerfajták tenyésztését. A skót kormány szigorítani akarja a kutyák, macskák és nyulak tenyésztési tevékenységére irányuló szabályozásokat. A cél az, hogy megakadályozzák az állatok rossz körülmények között való tenyésztését és értékesítését. Az új szabályozásnak emellett az is része, hogy megtiltják azoknak a fajtáknak a tenyésztését, amelyeknek a genetikai tulajdonságai később egészségügyi gondokhoz vezethetnek. Ennek oka, hogy az utóbbi években megnőtt az extrém külsejű állatok iránti kereslet, egyre többen akarnak kiguvadt szemű, rövid orrú, hosszú fülű vagy rövid lábú kutyát, macskát.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Világkép rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Van másik út is
Világkép
Van másik út is
Világkép
Facebook

Támogatóink