home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Van-e óvódaügy Csókán?
Tóth Lívia
2008.12.10.
LXIII. évf. 50. szám
Van-e óvódaügy Csókán?

- 2. -
Lapunk múlt heti számában Van-e óvódaügy Csókán? címmel közöltük azt a beszélgetést, amelyet Cs. Berák Benittával, a helybeli Radost - Öröm iskoláskor előtti intézmény volt igazgatónőjével készítettünk. A téma folytatásaként felkértük dr. Predrag Mijićet, Csóka községi elnökét, hogy válaszoljon néhány felmerülő kérdésre. Az interjún jelen volt Tóth Kornél, a községi tanács oktatással, ifjúsági kérdésekkel és sporttal megbízott tagja is.

- 2. -

A csókai községháza

* Tartották-e magukat az óvoda munkáját szabályozó kollektív szerződéshez, amelyet a választások előtt, az év áprilisában írtak alá?
- A kollektív szerződést valóban a választások előtt írtuk alá, de - ki kell mondanom: - a szakszervezet hatalmas nyomására. Mi már akkor figyelmeztettünk arra, hogy a kollektív szerződéssel előírhatják ugyan a törvényben megengedett legmagasabb szorzószámokat is, de nálunk azokkal a pénzekkel kell összehangolni, amelyeket a költségvetési keret lehetővé tesz. Egyébként az óvoda már az idei községi költségvetés elfogadásakor sem tudta kifizetni a tavalyi decemberi béreket, vagyis úgy kezdték meg ezt az évet, hogy a 2007. esztendőt sem sikerült tisztázniuk, elmaradtak egy fél fizetéssel. Éppen ezért a költségvetésben jóváhagytunk 2 millió dinárt azoknak a végkielégítésére, akik elérték a nyugdíjkorhatárt. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy ha a kollektív szerződéssel fel akarják emelni a béreket, akkor csökkenteniük kell a foglalkoztatottak számát, mert csak azt az összeget oszthatják szét, ami rendelkezésükre áll. Mindenki, aki részt vett a kollektív szerződés aláírásában, a község, az óvoda vezetősége és a szakszervezet is, jól tudta, hogy a költségvetésben megszabott összeg nem tart ki az év végéig.
* Igaz-e, hogy azt ajánlotta a volt igazgatónőnek, mondjon fel öt óvónőnek, mert csak akkor lesz pénz a fizetésekre az év utolsó hónapjaiban is?
- Ez a javaslat nem erre az évre vonatkozott, hanem a következő évre, ugyanis ez a minimum, amit meg kell tenniük, hogy a bérek kifizetésének dinamikáját betarthassák. Ha nem csökken a dolgozók létszáma, akkor jövőre nagy gondok lesznek az iskoláskor előtti intézményben. Emlékeztetnem kell arra, hogy 2000 óta, függetlenül attól, hogy ki volt az óvoda igazgatója, 20 százalékkal növekedett a foglalkoztatottak száma, a gyerekeké viszont 20 százalékkal csökkent.
* Hogyan zajlott le az igazgatócsere az óvodában?
- Nem mondhatom, hogy szerencsésnek érzem magam az igazgatónő lemondása miatt, de azt sem engedhettük meg, hogy valaki, aki felelős beosztásban van, ilyen hosszú ideig távol legyen, és néhány hónappal a mandátumának lejárta előtt térjen vissza. Úgy gondoltuk, a kollektívának sem tenne jót, ha több mint egy évig helyettes irányítaná az intézményt. A most kinevezett megbízott igazgatónak is csak annyi ideig kell maradnia, amíg ki nem írjuk a pályázatot.
* Amint megtörtént az igazgatócsere, azonnal lett pénz a fizetésekre. Így volt?
- Ez valóban így történt, de a fizetést a községi költségvetés átcsoportosítása után kapták meg, ami majdnem egybeesett az igazgatócserével. Mi ugyanis csak azután növelhettük meg azt a bizonyos összeget, amit az óvodának szántunk, amikor a községi képviselő-testület jóváhagyta a büdzsé módosítását.
* Megkezdődött-e már a dolgozók számának a csökkentése? Konkrétan: igaz-e, hogy felmondtak két óvónőnek, akik nem voltak állandó munkaviszonyban, de magyar csoportokat vezettek?
- Ezt így megfogalmazva túlságosan tendenciózusnak tartom, de egyébként mások más helyen szintén feltették már nekem ugyanezt a kérdést. Csakis az intézmény vezetőjére tartozik, hogy kit alkalmaz, kit bocsát el, kit milyen feladatokkal bíz meg. Én ebbe nem akarok belemélyedni, különösen nem úgy mint községi elnök, vagy a Demokrata Párt községi szervezetének az elnöke. Nem vezet sehova, ha azt boncolgatjuk, ki melyik nemzethez tartozik. A Demokrata Párt nem nemzeti párt, én pedig nem vagyok hajlandó ezzel a kérdéssel ebből a nézőpontból foglalkozni. Hogy ez a kérdés mégis mindig előtérbe kerül, más pártoknak köszönhető, azoknak, amelyek erre alapozzák a saját politikájukat.
* Az iskoláskor előtti intézményben 18 szerb és 13 magyar óvónő dolgozik, viszont a magyar és a szerb óvodások száma a község területén szinte azonos. Erről mi a véleménye?
- Én ezt az adatot nem ismerem, de nem is akarok ezzel foglalkozni. A munka megszervezésével eddig is az igazgatónő volt megbízva. Miért nem kérdezte meg tőle egy évvel ezelőtt, hogy ez miért van így? Egyébként a négy év alatt, amióta én vagyok a községi elnök, most került a hatodik igazgatónő az óvoda élére. A községi elnöknek, az igazgatónak, de még a szerkesztőnek is néha el kell végeznie azokat a munkákat, amelyekhez nincs kedve, amelyek nem teszik népszerűbbé, de azért kapja a fizetését. A szakszervezetnek viszont azért kell harcolnia, hogy a kollektív szerződés alapján rendszeresen kapják a fizetésüket, de sajnos, ez egyben azt is jelenti, hogy csökkenteni kell a foglalkoztatottak számát az iskoláskor előtti intézményben. Én egyébként nagyobb problémát látok abban, hogy az óvoda szakszervezetét már hosszabb ideje olyan személyek vezetik, akik az önkormányzati választásokon rajta voltak a Szerb Radikális Párt listáján mint községi képviselőjelöltek.
* Ismét eljutottunk a létszámcsökkentéshez. Minek alapján döntik majd el, hogy kik kapjanak felmondást?
- Például négy óvónőnek Csókán nincs csoportja. De én ebben nem akarok részt venni, ez annak a feladata, akit azért fizetünk, hogy megszervezze a munkát. Ha valaki erre nem képes, akkor ne vállaljon vezetőpozíciót. Az én dolgom ennek a problémának a megoldásában, hogy minél előbb kiírjuk a pályázatot, majd határozzuk meg azt a keretet, amire a 2009. évben szükségük lesz a normális működéshez.
* Az új igazgató kinevezésekor számításba veszik-e a kollektíva véleményét is? Ha jól tudom, a dolgozók más személyt szerettek volna a jelenlegi, megbízott igazgató helyén is látni.
- Csak a volt igazgatónő akart mást, ezt a szavazás eredményével tudom igazolni. Habár őt sem ártana emlékeztetni arra, hogyan váltották le az előtte levő megbízott igazgatót, akit a dolgozók támogattak. Ennek ellenére távoznia kellett, mert nem kapta meg a tartományi oktatási titkár jóváhagyását.
* Az Ön számára mi a fontosabb: a szakmai hozzáértés-e vagy a párttagság?
- Ha a szakmai hozzáértésen az iskolai végzettséget értjük, akkor a jelenlegi megbízott igazgatónőnek magasabb iskolai végzettsége van, mint az előző igazgatónőnek volt.
* Az új igazgató a Demokrata Párt tagságából kerül majd ki?
- Nem szeretnék válaszolni erre a kérdésre.
* A koalíciós szerződés alapján Önök kapták meg az oktatás területét, tehát logikusnak tartom, hogy a saját embereiket szeretnék kinevezni az igazgatói tisztségekre.
- Én úgy fogalmaznék, hogy egy-egy párt nem vezető pozíciókat kapott, hanem vállalja a felelősséget bizonyos szakterületekért.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..