home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Váltsd élményeidet tanszerre
Fehér Márta
2021.09.04.
LXXVI. évf. 35. szám
Váltsd élményeidet tanszerre

Iskolaváró családnapot tartottak szombaton Oromhegyesen. A gyerekek tanszerekre válthatták a játékos és kézműves-foglalkozásokon begyűjtött jelképes pénzüket. Az örömteli gyerekzsivajért és mosolyokért, a rengeteg kalandos és kreatív pillanatért meg a könnyebb tanévkezdésért az egész falu összefogott.

A Magyarkanizsa Községhez tartozó településen a Faluházban vártak minden óvodás- és iskoláskorút a rendezvény szervezői. 150 gyerek számára készültek értékes tanszerekkel: ceruzákkal, tolltartókkal, füzetekkel, színes ceruzákkal, filctollakkal, kollázspapírral, vízfestékkel, színes jegyzettömbökkel, törlőgumikkal, faragókkal, ollókkal, töltőtollakkal stb. A lurkókat a helybeli civil szervezetek képviselői, pedagógusok és a helyi közösség vezetőségének tagjai „fogták munkába”: rejtvények és feladatlapok megfejtésével, akadálypálya teljesítésével, színezéssel, citerázással, önkéntes tűzoltóskodással szerezhettek szmájlis korongokat, melyeket a teremben rögtönzött tanszerboltban vásárolhattak le.


A lelkes szervezőcsapat egy része: Perpauer Krisztina és Szeles Viktória

— Búcsúztatjuk a gondtalan nyári szünetet és várjuk az iskolát, próbáljuk az utolsó napokat élménydúsan, örömben eltölteni a gyerekekkel meg a szülőkkel, és igyekszünk segíteni a családoknak, hogy a tanszerekkel csökkentsük a tanévkezdés költségeit — magyarázta Perpauer Krisztina, Oromhegyes Helyi Közösségének titkára. — A gyerekeket a környezetvédelemre sarkalljuk, így például ökoszatyrokat készíthetnek használt pólóból, pedagógusainkkal papírt hajtogathatnak, kvízkérdésekre válaszolhatnak, a Vöröskereszt aktivistáival szappant szimatolhatnak, és ki kell találni, hogy milyen illatot éreznek, elsajátíthatják a helyes kézmosást, a fertőtlenítést. A Petőfi Sándor Művelődési Egyesületnek is van külön standja, ahol citerát pengethetnek a gyerekek, megismerkedhetnek a köcsögdudával és a helyi népviselettel. Nagy Némedi Kata gyógytornászunk tornagyakorlatokkal, nyugtató jógával várja a kicsiket és a nagyokat, kint a szabadban sportfeladatokat végezhetnek, a tűzoltók bemutatót tartottak, így tagokat is próbálnak toborozni.

A „boltban” árult többek között Zoran Teslić, a szervező Oromhegyes Helyi Közössége Tanácsának tagja is. Nagy hangon, vidáman kínálta a portékát, egyezkedett a gyerekekkel, vérbeli kereskedőként.

— Nem, nincs saját üzletem, ám tanító bácsi is voltam már az életem során, így értek a gyerekek nyelvén — nevetett. — Nekem az a fontos, hogy ők jól érezzék magukat, és ha valamit nem tudnak megvásárolni, hiányzik nekik egy korong, akkor felteszünk nekik egy kérdést, mellyel övék lehet a kiszemelt portéka. Ezzel még érdekesebbé, élménydúsabbá tudjuk tenni nekik ezt a napot.

És hogy mi fogy legjobban? Minden! — vágja rá.
 

— Nekünk az volt a fontos, hogy hasznos tanszerekre tudják elkölteni az általuk megkeresett pénzt. Szeretnénk rámutatni arra, fontos, hogy megdolgozzunk a dolgokért. Valószínű, hogy így elgondolkodnak azon, hogy a szülőknek is gondoskodniuk kell számukra a tanszerekről és minden egyébről az élethez, és ha valamiért megdolgozunk, azt sokkal jobban tudjuk értékelni, mint ha az égből hullana az ölünkbe. A legkisebbek a legaranyosabbak, akik olyan becsületesen számolják le a kis tallérjaikat, hogy a felnőttek számára szemet gyönyörködtető, mennyire élvezik, hogy ők keresték meg és költhetik el. A szülők gyakran megpróbálnak hatni rájuk, hogy mit válasszanak, ám a gyerekek annyira öntudatosak: ezért ők dolgoztak meg, hát dönthessék is el, mit szeretnének. Látom, hogy a gyerekek várják a tanévkezdést, és bíznak abban, hogy rendes oktatás fog megvalósulni. Szerintem fontos az intézményen belüli jelenlét, mert közösségben sokkal jobban tudnak fejlődni a gyerekek, mint az online tanítás során. Semmi sem pótolhatja azt, hogy együtt vannak.

Polyák Adrianna három kislányával érkezett a rendezvényre. Ötödikbe, negyedikbe, illetve harmadik osztályba indulnak, van tehát bőven kiadása az egyedülálló édesanyának. A család egy éve költözött Oromhegyesre Óbecséről.

— Jól érzik magukat a faluban, hamar beilleszkedtek az iskolába, megszokták az osztálytársakat, csak jó dolgokat meséltek otthon. Mindhárman nagyon várják a tanévkezdést, örülnek, hogy lesz rendes tanítás. Nekem is sokkal könnyebb lesz így, hiszen dolgozom. Igyekszem mindent beszerezni nekik a tanévkezdéshez. Ez egy csodálatos rendezvény, jól érzik magukat a lányok, élvezik a feladatokat, és törekszenek minél többet megoldani, örömmel válogatnak a tanszerekből.


Polyák Adrianna és lányai: Anabella, Angelika, Anetta

Lányai közül a negyedikes Angelina pénztárcát és színes papírt „vett” a tornázással és kézműveskedéssel szerzett korongokért, és azt mesélte, citerázni is fog, papírt hajtogatni, valamint kirakózni, hogy tolltartót, ragasztót is vásárolhasson, meg még sok mindent. A harmadikos Anabella eldicsekedte, 13-an vannak az osztályban, könyvjelző és rózsaszínű uzsonnásdoboz volt már a tarsolyában, az ötödikes Anetta pedig elmondta, egy kissé fél az új tantárgyaktól, különösen a német nyelvtől. Tintát, ceruzát és törlőgumit szerzett a tanévkezdéshez, és még sok szép dolgot kinézett magának, a foglalkozások közül pedig a színezés tetszett neki a legjobban.


Erik, Martin és Orsolya

A negyedikes Dávid Martin lelkesen mesélte, mekkora élmény volt számára a tűzoltóknál töltött idő, illetve a színezés, a kirakós játék, az akadálypálya. Elég sok tallért gyűjtöttem, vettem egy egérpadot, mappát meg törlőgumit. Testvére, a nyolcadikos Dávid Orsolya elmondta, várta a tanévkezdést, nagyon örül, hogy együtt lehet majd a barátaival, osztálytársaival. 19-en vannak a végzősök, Orsolya Zentára, a közgazdasági középiskolába készül, igen, itthon szeretnék továbbtanulni. Arról is beszámolt, hogy sikerült minden felszerelést idejében megvenni, itt pedig tolltartóval, tintával és egy piros-kék ceruzával tudta gyarapítani a készletet, meg az öcsémnek adtam néhány pontot, illetve segítettem neki ezt-azt megoldani. Molnár Erik is egérpadot szorongatott a hóna alatt, ő felsős lett, nehéz lesz az ötödik, tart tőle, ám a rendezvényt nagyon élvezte, különösen a tűzoltóskodást és az akadálypályát, továbbá a mozgás, a rajzolás és a szókirakó is tetszett neki.


Pontokat gyűjtenek kicsik…

Az oromhegyesi általános iskolának mintegy 80 tanulója van, az idei tanévben 5 elsőst köszönthetnek. A rendezvényt első ízben rendezte meg a helyi közösség tanácsa a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság támogatásával. A tanszereket a nyertes pályázatból vásárolták meg, valamint a település vállalkozóit is felkeresték, így szörpöt, kiflit, joghurtot kaptak uzsonnára a gyerekek. A szervezők nemcsak a falubeli gyerekeknek, hanem minden óvodásnak, iskolának boldog és vidám tanévkezdést kívánnak!

…és nagyok

Fényképezte: Fehér Márta

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..