home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Változnak a nyugdíjaztatás feltételei
Talpai Lóránt
2020.12.03.
LXXV. évf. 49. szám
Változnak a nyugdíjaztatás feltételei

Újabb két hónap — Rengeteg oxigén fogy el egy nap alatt — Racionálisan Koszovóról — Megtörtént az első húzás

Újabb két hónap

2021. január 1-jétől a nőknek 60 nappal tovább kell dolgozniuk ahhoz, hogy igényelhessék a teljes értékű nyugdíjaztatást, tehát két hónappal a 63. születésnapjuk után adhatják át kérelmüket. A férfiak esetében ezúttal nem módosítottak az öregségi nyugdíj feltételein, rájuk továbbra is a 65 éves korhatár és a 15 ledolgozott munkaév vonatkozik.  

Az új szabályozás alapján a nőknek legkevesebb 39 évig és 4 hónapig kell dolgozniuk ahhoz, hogy amikor 4 hónappal túllépik az 58. életévüket, a törvény által meghatározott korhatár előtti nyugdíjba vonulhassanak. Ugyanezt a férfiak 59 évesen, 40 munkaévet igazolva tehetik meg.  

Az érintetteknek nem árt tudniuk, hogy 2020. december 31-éig még a régi feltételek alapján kérelmezhetik a nyugdíjaztatásukat. Az illetékesek egyúttal arra is rámutattak, hogy a családi nyugdíjat az élettársi viszonyban élők is kezdeményezhetik.

A koronavírus-járvány kezdete óta a folyamat elektronikusan is intézhető. (Blic)


Rengeteg oxigén fogy el egy nap alatt

Az elmúlt napokban Vajdaság területén is nagymértékben nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a tartományban jelenleg több mint 17 000 aktív koronavírusos személy van, közülük több mint 7000-en újvidékiek. Körülbelül 1400-an szorulnak kórházi kezelésre. Ezzel a vajdasági kórházak kapacitása szinte teljesen megtelt, minden olyan osztály ugyanis, amely átalakítható volt, már bekerült a COVID-rendszerbe. Riasztó a helyzet az egészségügyi eszközök és a gyógyításhoz szükséges szerek szempontjából is. Egy nap alatt a vajdasági kórházakban annyi oxigént használnak el, mint amennyit máskor két hónap alatt, tette hozzá. (Szerbiai RTV)

 

Racionálisan Koszovóról

Általános politikai zűrzavar uralja a koszovói politikai színteret, főként az albán fél miatt, ami egyúttal alibit is nyújt neki ahhoz, hogy ne teljesítse a megbeszélteket — mondta Ivica Dačić házelnök. Dačić vallási szempontból is górcső alá vette Koszovó helyzetét, és kijelentette, az egyház számára Koszovó kérdése olyasmi, amihez nem lehet hozzányúlni, ezért nehéz racionálisan beszélni azokról a dolgokról, amelyek valami módon Szentírásnak számítanak. Az elhunyt Irinej pátriárkával viszont reálisan lehetett beszélni minden problémáról, hiszen ő maga kérte ezt. A házelnök végül kitért arra is, hogy Joseph Biden amerikai elnökké való megválasztása nem változtatja meg a koszovói realitásokat, pontosabban azt, hogy egyes pristinai tisztségviselőket bűncselekményekkel vádolnak. (FoNet)


Megtörtént az első húzás

A Vedd el a számlát, és nyerj! elnevezésű nyereményjáték első sorsolásán öt személygépkocsi és egy belgrádi lakás talált gazdára. A húzást a Szerbiai RTV egyes csatornája egyenes adásban közvetítette, melynek vendége Siniša Mali pénzügyminiszter volt. A Fiat 500L gépkocsik Kragujevacra, Belgrádba, Fehértemplomra és Zemun Poljéra kerültek, a fődíj nyertese pedig Paraćinban él.

A játék kezdete, október 15-e óta 3,15 millió borítékot postáztak a polgárok, és ezt természetesen továbbra is megtehetik. A következő húzást december 26-ára tervezik. (Szerbiai RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..