home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Változatlan üzenettel, töretlen szándékkal
(Szerkesztőségi összefoglaló)
2023.02.08.
LXXVIII. évf. 6. szám
Változatlan üzenettel, töretlen szándékkal

Gazdaságfejlesztési programok Bácskossuthfalván és Topolyán

A Prosperitati Alapítvány szervezésében kiemelt jelentőségű gazdasági fejlesztések ünnepélyes átadását tartották meg Bácskossuthfalván és Topolyán. Mint ismeretes, a magyar kormány 2016-ban a külhoni nemzetrészek megmaradását segítő gazdaságfejlesztési projektumot indított el a Kárpát-medencében. A vajdasági jelenleg Magyarország legnagyobb határon túli gazdaságfejlesztési programja.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese, Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője, Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete és Csallóközi Eszter, a szabadkai magyar főkonzulátus főkonzulja először a bácskossuthfalvi MetalCorp kiemelt jelentőségű közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztését tekintette meg. Ezután átadták a topolyai AKE-Djantar Kft. közepes és nagyléptékű gazdasági fejlesztését. Végül a TSC Aréna városi stadionjában ünnepélyes keretek között szerződést kötöttek a kiemelt jelentőségű, közepes és nagyléptékű gazdasági és mezőgazdasági fejlesztések támogatására kiírt pályázatok nyertes pályázóival.


A Hét Nap felvételei

 

Minőség és korszerűség

A látogatás során a vállalatok vezetői beszámoltak az alapítványi támogatásból megvalósult beruházások hasznosulásáról.

Tihomir Mrvelj, a bácskossuthfalvai MetalCorp Kft. tulajdonosa röviden visszatekintett cégének történetére. Felvázolta, hogyan lett a kisvállalkozásból egyre nagyobb. Két-három munkavállalóval kezdték, de évről évre lépegettek felfelé a létrán, és napjainkban már több mint száz alkalmazottja van a cégnek. A versenyképességet pedig a folyamatos fejlesztésekkel sikerült megőrizniük. Nem az olcsó munkaerőre, hanem a minőségi termékekre építettek. 2017-ben a Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően mintegy 1,2 millió eurós befektetésen esett át a MetalCorp vállalat. Ennek köszönhetően egy 1800 négyzetméteres, modern hegesztőüzem épült. Megújult a régi gyárcsarnok is, valamint a nyersanyag-előkészítés egyes fázisai automatizálva lettek.

Gyantár Lajos, a topolyai AKE-Djantar Kft. tulajdonosa a bútoripar ütemes fejlődéséről beszélt. A többi közt azt emelte ki, hogy egyre inkább a minőségi gyártási folyamatok kerülnek előtérbe. A Prosperitati Alapítvány támogatásának köszönhetően a topolyai cég is csatlakozott az említett modern előállítási folyamathoz. Ezáltal a legkorszerűbb szerszámélező gépek kerültek a cég szolgálatába. Az öt élezőgép 40,9 millió dináros befektetés, melyet a magyar kormány 15 millió dinárral támogatott. Mindez lehetővé tette, illetve teszi, hogy a topolyai cég a legnagyobb szerbiai és európai vállalatoknak szállítson és nyújtson szolgáltatásokat. Az elmúlt években a 150 dolgozót foglalkoztató faipari vállalkozás egy újabb és modernebb telephelyre is költözött, továbbá a régi csarnokot is felújították.

 

Folytatni szeretnék a munkát

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője a befektetésekről elsősorban azt emelte ki, hogy a támogatott vállalatok meghatározó világmárkák partnerei lettek. Mindez természetesen legnagyobb mértékben a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumával történő folyamatos együttműködésnek köszönhető.

Magyar Levente, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumának miniszterhelyettese elmondta, az eddigiekhez híven változatlan üzenettel érkezett Vajdaságba. Mégpedig azzal, hogy továbbra is töretlen a szándék azt illetően, hogy az eddigiekben elvégzett munkát folytassák. Tíz olyan esztendő áll mind Magyarország, mind Szerbia mögött, amikor a két ország akár egymást segítve is gyorsan tudott növekedni. A magyar kormány által támogatott beruházók kapcsán Magyar Levente kiemelte, példaértékű munkát végeztek. A támogatások, illetve források olyan vállalkozókhoz kerültek, akik a leghatékonyabban tudták őket felhasználni. A miniszterhelyettes végül még egyszer nyomatékosította, hogy az elkezdett gazdaságélénkítő programokat mindenképp szeretnék folytatni a jövőben is.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke arra mutatott rá, hogy amikor a gazdaságfejlesztő program elindult, elsősorban az volt a cél, hogy ne csak nagyvárosokban vagy nagyobb ipari központokban jöjjenek létre versenyképes létesítmények, hanem kisebb-nagyobb településeken is. Olyanokban, mint például Bácskossuthfalva vagy Topolya. Azóta nemcsak az ipari, hanem a modernizált, fejlődőképes mezőgazdasági vállalkozások tekintetében is sikerült elérni ezt a bizonyos célt. Ez ennek a gazdaságfejlesztő programnak az igazi hozadéka és különlegessége. Pásztor István végül köszönetet mondott Magyar Leventének, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma miniszterhelyettesének, valamint a magyar kormány töretlen állhatatosságát is dicsérettel illette.

— Minden rosszban van valami jó. Még abban is, ha a közeljövőben nem tudunk olyan gyorsan előrehaladni, mint eddig, illetve nem tudjuk olyan dinamikával támogatni a sikeresen pályázókat, mint korábban. Ezáltal ugyanis jobban le tudjuk ellenőrizni, hogy a vállalkozók komolyan gondolják-e a fejlesztéseket — hangoztatta a VMSZ elnöke.

Az ipari létesítmények megtekintése után 49 vállalkozó közepes és nagyléptékű gazdasági, illetve mezőgazdasági fejlesztésről szóló szerződését írták alá a TSC Arénában.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program 2016 óta több mint 14 000 projektumot támogatott mintegy 68 milliárd forint értékben.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..