home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Változatlan irodalmi és kishegyesi színvonal
Bíró Tímea
2019.09.26.
LXXIV. évf. 39. szám
Változatlan irodalmi és kishegyesi színvonal

Kishegyes Helyi Közössége, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a Kishegyesi Könyvtár szervezésében az idén is megrendezték a Hegyesi LITERAtúrát (Csépe-napok), mely szeptember 25-étől 27-éig várja az érdeklődőket.

A kultúrát és azon belül az irodalmat éltető rendezvénysorozat az Aranyeső vers- és prózamondó versennyel kezdődött, melyen Mátyás király mondákat adtak elő a helyi és a bácsfeketehegyi gyerekek. A háromtagú zsűrit Náray Éva, Krizsán Szilvia és Elor Emina alkotta.

Linka B. Gabriella szervező lapunknak elmondta, hogy az idei program Kishegyes 250 évvel ezelőtti betelepítésének jegyében telik:

— A falunapkor kezdődött meg az a rendezvénysorozat, amelyet erre az ünnepre szántunk, és egészen András-napig tart. A Hegyesi LITERAtúra mottója természetesen továbbra is az, hogy az itt élt és alkotott írókra emlékezzünk. Az ő műveiket ajánlottuk a tanároknak, ők pedig a gyerekeknek, hogy az Aranyesőn azokat szavalják el. Nagyon színes repertoárja volt a versenynek, és bátran kijelenthetjük, hogy az utóbbi évek legjobban sikerült Aranyesője volt az idei. Igyekszünk arra törekedni, hogy minden évben egy kicsit más legyen a program, és fontos megjegyeznem, hogy nagyon sokat köszönhetünk dr. Virág Gábornak, a Forum könyvkiadó igazgatójának, aki tudja, hogy kit kell meghívni, milyen könyvet ajánlatos bemutatni. Ezúton is köszönjük neki a rengeteg segítséget a szervezésben és a Csépe-napok népszerűsítésében. A Hegyesi LITERAtúra egyik legfontosabb célja az, hogy teret adjon a vajdasági magyar irodalom szerzőinek, és úgy hiszem, hogy ez minden évben jól sikerül.

A LITERAtúra első napja az Irodalmi randevúval folytatódott, melyen Bíró Tímea kérdezgette a kishegyesi írót, Kocsis Árpádot a 2017-ben megjelent Oktopusz című regényéről. A Forum Könyvkiadó Intézet és a magyarországi Magvető Kiadó gondozásában megjelent kötet nagy népszerűségnek örvend itthon és a határon túl is. Tematikája meglehetősen aktuális, egy Németországban dolgozó takarítóbrigád mindennapjait meséli el.

Ma, azaz szeptember 26-án este az Irodalmi kaszinó keretében Jódal Rózsa írónővel Losoncz-Kelemen Emese beszélget a legújabb kötete, Az éjszaka megérintése kapcsán.

A programsorozat harmadik napja koszorúzással kezdődik 15.30-kor a könyvtár épülete előtt, ahol megtekinthető a kishegyesi írók műveiből álló kiállítás is. Ezután a helyi közösség tetőterében Bori Imre könyveit nézhetik meg közelebbről a tárlatlátogatók, valamint fellépnek az Aranyeső győztesei. A Címzett: Bori Imre című könyv a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg, és Bori levelezéseibe nyújt betekintést. A kötetet Ózer Ágnes és Berényi Emőke mutatja be. Dr. Virág Gábor előadása a Kishegyes újratelepítése és a Némedyek címet viseli, majd a fiatal Csőke Márk mutatja be a Kishegyes 250 című kötetet, mely a helyi Szó Beszéd lap kiadványa.

18.30-kor Vass Szabolcs képzőművész nyitja meg az iskola galériájában Kovács Pécskai Emese Morajlás című tárlatát.

A Hegyesi LITERAtúra a békésszentandrási Villa Martini trió Mennyei oltalom című fellépésével zárul 19 órakor a helyi közösség tetőterében.

A Hegyesi LITERAtúra a Bethlen Gábor Alap, a Magyar Nemzeti Tanács és Kishegyes Helyi Közössége támogatásának köszönhetően valósul meg. Együttműködő partner az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola. A Hegyesi LITERAtúra a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű kistérségi rendezvénye.

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..