home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Változatlan célokkal
Tóth Tibor
2020.10.06.
LXXV. évf. 40. szám
Változatlan célokkal

A Zentai Asztaliteniszklubban július végétől gőzerővel folyik a munka. Kicsik és nagyok kitartóan dolgoznak, habár a versenynaptár még nem ismert, csupán annyit lehet tudni, hogy a felnőttcsapat-bajnokság október végén kezdődik. Az elmúlt idényhez hasonlóan a klub négy csapattal indul a különféle bajnokságokon.

— Az elmúlt idényben a női szuperligás csapattal célunk a ligában maradás volt, melyet a 7. hely megszerzésével sikerült is elérnünk. A bajnokságot főleg tizenöt-tizenhat éves fiatalokkal játszottuk le. Amikor nagyon kellett a győzelem, akkor az idősebb, rutinosabb játékosaink is asztalhoz álltak, és megnyerték mérkőzéseiket. Férfifelnőttcsapatunk már több éve megnyeri a Bácskai Ligát, de nem szeretne magasabb ligában játszani, így újra ebben a rangfokozatban kezdi az idényt. A fiatalabbak még nem annyira érettek, hogy Vajdasági Ligát játsszanak. Az alapozást július végén kezdtük, teremben augusztus elejétől készülünk. A női és a férfifelnőttcsapat mellett két, fiatal játékosokból álló együttesünk a Községközi Amatőr Ligában szerepel, ahova általában tizenkét-tizenhárom csapat nevez be. Mindkét gárdánk középhelyezést ért el az elmúlt szezonban — mondta Mellik Zoltán, a Zentai Asztaliteniszklub vezetőedzője.


Edzés a Zentai Asztaliteniszklubban (a Zentai Asztaliteniszklub felvétele)

A női csapat összeállítása nem változott az előző idényhez képest, tehát a Tisza-partiak a Mirković Barlog Brigitta, Gyurcsik Aliz, Tóth Éva, Veréb Xénia négyessel indulnak a bajnokságban, akikhez három fiatal, Lengyel Emma, Verner Eleonóra és Gombos Aliz társul. A Szuperliga mezőnyét a Szerbiai Asztalitenisz-szövetség az eddigi tízről tizenkettőre növelte, és a bajnokság lebonyolítása is változik a korábbi évekhez képest. A pontvadászat első részében három torna szerepel műsoron, majd a mezőny a helyezések alapján két részre oszlik. Az első hat csapat a bajnoki címért, a másik hat együttes pedig a bennmaradásért vív meg bajnoki rendszerben, oda-vissza vágók formájában. A Zenta női csapatának célja nem változott, a 2020/21-es idényben is szeretné megőrizni szuperligás státusát.

A hírek szerint a szövetség lehetővé tette a kettős igazolásokat, így több csapat is igen jelentős erősítésekkel rajtol. A niši Josip Kolumbo együtteséhez a litván Európa-bajnok, Rūta Paškauskienė írt alá, a Novi Sadhoz visszatért Surján Szabina, valamint egy orosz asztaliteniszezőt is igazoltak, a Panonija pedig egy szlovén lánnyal erősített.


Mellik Zoltán (a szerző felvétele)

— A kettős igazolás lehetősége nem nyerte el a tetszésem, mert egyes játékosok három bajnokságban is játszhatnak, ahol éppen szükség van rájuk. Az új szabályok szerint januárban is lesz egy átigazolási időszak, amikor a klubok olyan játékosokat szerződtethetnek, akik a folyó idényben más csapat színeiben nem játszottak a Szuperligában. Esélyeket latolgatni sosem hálás feladat. Az első négybe a Novi Sad, a Josip Kolumbo, a Panonija és a TSC csapatait várom, ebből a négyesből kerülhet ki a bajnok. Újdonság, hogy ebben a szezonban nem lesz rájátszás — mondta Mellik.

A csapatbajnokság első tornáját október végén rendezik meg, majd november végére és december elejére is terveznek egy-egy megmérettetést. Sorszámok még nincsenek, így még a tornák helyszínéről és a párosításról sem tudni semmit.

A legtöbb klub — néhány kivételtől eltekintve — súlyos problémákkal küzd az utánpótlást illetően. Ez a helyzet a korábbi tizenkétszeres országos csapatbajnoknál is, mely legutóbb a 2012/13-as idényben állhatott a dobogó legfelső fokára.

— Sajnos nálunk sincs elég gyerek. Ebben a hónapban és még októberben is az utánpótláskorú játékosok, a kezdők toborzására helyezzük a hangsúlyt. Nagyon kevés a jelentkező. Ebben a számítógépeknek és az okostelefonoknak is nagy szerepük van, de mi, szülők is hibásak vagyunk, mert nem igazán küldjük sportolni a gyerekeket. A másik probléma a kitartás. Többször megfigyeltem, ha a gyerek két edzés után azt mondja, hogy nem szeretne tovább sportolni, mert nem tetszik neki a sportág, vagy fárasztónak tartja, akkor a szülő azonnal azt mondja neki, jól van, akkor nem muszáj ezzel a sportággal foglalkoznod. Korábban sokkal kitartóbbak voltak a fiatalok és a szülők is. A testnevelő tanárok is sokat segíthetnek, ha a tanulót az adottságainak, képességeinek megfelelő sportklubba irányítják. Úgy érzem, hogy a gyerekek túlterheltek, nagyok az elvárások velük szemben, és az iskolák kevés időt, energiát fordítanak a sportra — vélekedett Mellik, és hozzátette, hogy az érdeklődők október közepéig jelentkezhetnek az asztalitenisz-iskolába, a Boško Jugović 24. alatt található klubhelyiségben 8 és 10, valamint 18 és 20 óra között, vagy pedig a 024/815-484-es telefonszámon.


A Zenta legutóbb a 2012/13-as idényben szerezte meg az országos csapatbajnoki címet (a Zentai Asztaliteniszklub felvétele)

A felmérések szerint az asztalitenisz a profi ökölvívás és a kerékpározás után a harmadik legnehezebb sportág. A gyerekek három-négy évnyi kemény munka után juthatnak el kisebb versenyekre, eleinte kisebb tornákra.

— A gyerekek türelmetlenek, és nem várnak addig, amíg versenyen is asztalhoz állhatnak. Sajnos abbahagyják az asztaliteniszt, mivel szeretnének minél hamarabb bizonyítani, érmeket szerezni. Az asztalitenisz nem ilyen sport. Jelenleg az általános és a középiskolásokkal együtt tizenöt utánpótláskorú versenyző edz a klubban, ők a csapatbajnokság mellett egyéni viadalokon is képviselik a zentai színeket. Még nem tudjuk, milyen egyéni versenyek lesznek megtartva ebben a szezonban, a koronavírus miatt egyáltalán lehetséges lesz-e nagyobb létszámú tornákat szervezni.

A Zentai Asztaliteniszklub és a szegedi Asztalitenisz Sport Klub harmadszor nyert egy határokon átívelő IPA-pályázaton, mely október 1-jén kezdődik. A pályázat értelmében a két klub közös edzőtáborokat, versenyeket szervezne, a zentai egyesület hosszú kihagyás után újraindítaná a Korpa-kupa elnevezésű nemzetközi tornát, emellett a zentai klubot illető 50 000 euróból versenyekre használatos asztalokat, illetve számos olyan eszközt és berendezést vásárolnának, amely lehetővé tenné nemzetközi viadalok rendezését a sportcsarnokban.

A Tisza-parti városban Aleksandar Zelić személyében új sportmegbízottat neveztek ki a közelmúltban. Mellik elmondta, hogy a napokban megbeszélést folytatott az új sportfelelőssel, és ígéretet kapott tőle, hogy az asztaliteniszklub az elkövetkező időszakban sokkal nagyobb figyelemben részesül.

Mellik a Zenta mellett a TSC női csapatának vezetőedzői tisztét is ellátja. A topolyaiakkal az első négy közé jutás a cél, magasabb célokat egyelőre nem tűztek ki maguk elé. A csapat várhatóan tovább erősödik, Rekecki Blanka ugyanis visszatér a kék-fehérek soraiba, várhatóan januárban kapcsolódik be a napi munkába. A zentai és a topolyai lányok együtt edzenek, hol Zentán, hol a közép-bácskai városban. A rendszer bevált, fennakadások nélkül működik. Előfordul, hogy a TSC és a Zenta is ugyanabban az időben játssza mérkőzéseit. Ilyenkor Mellik a topolyai csapattal tart, a zentai együttest pedig ezeken a találkozókon Mirković Barlog Brigitta irányítja.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..