home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Valóságshow az iskolából
Tóth Lívia
2015.06.15.
LXX. évf. 23. szám
Valóságshow az iskolából

Az Ada községhez tartozó Törökfalu általános iskolájába a kíváncsiságomnak engedve jutottam el, Göblös Péter ugyanis nemrégiben egy kerekasztal-beszélgetésen szóba hozta a sajátos oktatási módszerét. Mivel érdekelt, hogyan lehet a tanóra nemcsak interaktív, de online is, egyik reggel beültem a tanító „bácsi” negyedikesei mellé a tanterembe.

A kellemes környezetben található, felújított törökfalui iskola abban is különbözik a kistelepülések oktatási intézményeitől, hogy jól fel van szerelve, minden tanteremben számítógép, projektor és fehér tábla, illetve Göblös Péternél Mimio típusú interaktív tábla található. A gyermekek rendkívül ügyesen kezelik ezt a modern technikai eszközt, kréta helyett elektromos ceruzával végzik el a műveleteket, legyen az nyelvtanból az alany vagy a tárgy aláhúzása, illetve matekból kivonás, összeadás, szorzás vagy osztás. Persze a padokban ülők továbbra is füzetbe írnak, de a táblánál megoldott feladatokat a számítógép automatikusan elmenti, és bármikor előkereshetőek. Péter diákjai már megszokták, hogy tanítójuk különféle programokkal, alkalmazásokkal, videókkal egészíti ki az előadott anyagot — például természeti ismeretek órán a mágnesre vonatkozó tudnivalókat —, és biztatja őket, hogy otthon is folytassák a témával kapcsolatos kutatást a világhálón.

Kamera a tanteremben

Göblös Péter módszere azonban nemcsak ebből a szempontból különleges, hanem azért is, mert az óráit élőben közvetíti az interneten. Mielőtt bárki megjegyezné, hogy ezzel sérülhetnek a gyermekek jogai, elmondom, hogy természetesen a szülők írásbeli engedélyével teszi ezt.

— Kezdetben kísérleti jelleggel, heti egyszer, péntekenként volt közvetítés, aztán áttértem a napi gyakoriságú, folyamatos adásra, melyet a jelenlegi, akkor még elsős osztályommal valósítottunk meg. A szülők nagyon jól fogadták ezt az újítást, hiszen ők is bármikor belenézhetnek az órákba, láthatják, hogyan végzem a munkámat, de azt is, miként viselkedik, mennyire aktív a gyermekük az iskolában. Más ez, mint a nyílt óra, hiszen arra tanár és diák egyaránt felkészülhet, s a legjobb oldalát mutathatja. Többen megkérdezték tőlem, pozitívan hat-e a bekapcsolt kamera a tanulók magatartására. Nos, az első néhány hétben bizonyára volt ilyen hozadéka is, de most már annyira megszokták, hogy eszükbe sem jut ezért feszengeni vagy másként viselkedni. Az online tanóra haszna viszont az, hogy betegség esetén otthonról is követhető. Ez olyan, mintha a diák itt volna, látja, mit tanulunk, tudja, mi a házi feladat. Persze ez csak a szülők támogatásával valósulhat meg — mesélte a lelkes pedagógus.

Ezt a „műsort” nevezhetnénk akár iskolai valóságshow-nak is — a szó legnemesebb értelmében —, mely abban különbözik a tévében láthatóaktól, hogy itt a gyerekek nem játsszák meg magukat a kameráknak, hanem egészen egyszerűen önmagukat alakítják.

Blog, videó, kvíz

Göblös Péter emellett filmet is forgat az iskolai rendezvényekről, blogot vezet, melyre fotókkal, videókkal illusztrálva minden fontos esemény — még az én látogatásom is — felkerül, péntek délutánonként pedig otthonról a socrative.com oldalon online kvízt játszik a diákjaival. Ez nem kötelező, de a megbeszélt időpontban a tizenkét fős osztályból heten-nyolcan mindig ott ülnek a számítógép előtt. A kérdéseket, melyekre a részvevőknek válaszolniuk kell, matematikából, anyanyelvből és a természet-társadalom tantárgyból állítja össze. Ez valójában az egész héten tanultak ismétlése, mellyel ötösöket lehet szerezni. Az elért pontszámokat a hónap végén összegzik, az első helyezett mindhárom tantárgyból kap egy-egy ötöst a naplóba, a második kettőből, a harmadik egyből. És ez így van már két éve.

Azt is megtudtam, hogy a szülők nagyon a szívükön viselik az iskola sorsát, hiszen a tanintézményt nagyrészt az ő hozzájárulásuknak köszönhetően szerelték fel. Évek óta megszervezik a Suli buli elnevezésű jótékonysági bált, melynek bevételét — esetenként 170-180 000 dinárt — az iskolára fordítják. Ebből vásárolták meg a többi közt az interaktív táblát, a projektorokat, és minden tanteremben kicserélték a padokat. 

— Sok érdekes rendezvényt szervezünk, ezek közül néhány a hagyományokhoz köthető. Ilyen volt például a kukoricatörés, a disznóvágás, a pünkösdölés vagy a lakodalom, illetve a legutóbbi color party is nagy sikert aratott. A tanári kar kiváló, a rendezvényekből mindenki kiveszi a részét, mindent közösen csinálunk, ezért ilyen jó és eredményes az iskolánk — mondta Péter, akinek a szavait a tanári szobában levő kolléganői is megerősítették.

Persze az interaktív tábla és a fentiekben vázolt tanítási módszer megköveteli a pedagógustól, hogy az órákat otthon alaposan előkészítse. Göblös Péter a mostani diákjai esetében erre négy évet szánt, de szeptembertől az elsőseivel már sokkal könnyebb dolga lesz. A tananyag alapja megvan, a jövőben pedig kedve szerint alakíthatja, egészítheti ki.

Ottjártamkor átmentünk a szomszédos épületben lévő óvodába, Péter leendő diákjaihoz is. Elpróbálták, a ballagáson hogyan vezeti majd át a kicsiket az oviból az iskolába. A vidám dallamra a lurkók egymás után engedték el az óvó nénijüket, és kapaszkodtak a leendő tanító bácsijuk derekába, majd integetve kivonultak a teremből.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..