Valóra vált álom
Tóth Tibor
2014.07.23.
LXIX. évf. 30. szám

Egy kis falu nagy álma vált valóra, pénteken ugyanis megnyílt a pacséri tófürdő, melyet a helyiek és a környékbeliek — a borús, esős idő ellenére — azonnal birtokba is vettek. A 65 x 35 méteres, sós vizű gyógytó, melynek vízfelülete csaknem 2000 négyzetméter, valamint a hozzá tartozó létesítmények kiváló felüdülést nyújtanak mindenki számára.

Valóra vált álom

A tó legmélyebb pontja 160 centiméter, a hőmérséklete az időjárástól függően 30—35 °C. A balneológiai jelentés alapján az 1400 méterről feltörő 73 °C-os víz a gyógyvíz kategóriájába tartozik. Olyan elemeket tartalmaz, melyek jó hatással vannak a bőrbetegségekre, az izomhúzódásokra és az érrendszeri megbetegedésekre, hiszen a vízben oldott oxigén is van, mely a bőrön át felszívódik. Nagyon sok ásványi anyag (nátrium, jód, szulfát, bróm) és só található a vízben, 21-22 gramm literenként, az erdélyi sóvidék után ez a legsósabb vizű tó. A fürdőt és az épületét Valkay Zoltán tervezte.

— 2003-2004-ben a falu fejlődési lehetőségeiről beszélgettünk a gyűléseken, összejöveteleken. Itt vetődött fel a termálfürdő létesítésének ötlete, hiszen Pacséron szép a környezet, tiszta a levegő, és ezzel a munkanélküliséget is csökkenthetnénk. 2008-ban született meg az első írásos dokumentum, mely 1400 méteres kút fúrását irányozta elő, mivel Pacsér alatt, 1200-1300 méteres mélységben termálvizek vannak. A projektummal pályáztunk a Tartományi Nagyberuházási Alapnál, mely előbb jóváhagyott 100 millió dinárt, majd a válság bekövetkeztével végül csak 30 millió dinárt utalt át. Ebből kifúrtuk az 1400 méter mély kutat, és 1300 méteren 73 °C-os termálvizet találtunk, melyet különféle elemzéseknek vetettük alá, s kiderült, gyógyvízként is használható. Ennek nagyon örültünk, a pénzünk azonban elfogyott. Miután tudatosodott bennünk, hogy a tartománytól és a köztársaságtól nehezen kapunk további anyagi eszközöket, a helyi hozzájárulás és a községi fejlesztési pénzek felé fordultunk. Célirányosan csak ezzel a projektummal foglalkoztunk. Elsőként a szivattyútelepet csináltuk meg, pumpákat szereltünk bele, létrehoztuk a tavat és a kiegészítő létesítményeket. Elképzelésünket hat év alatt úgy sikerült megvalósítanunk, hogy a kikapcsolódni vágyók ma a tóban fürödhetnek. Úgy gondolom, a víz nemcsak nyáron, hanem ősszel és kora tavasszal is megfelelő hőmérsékletű lesz, így a fürdőidény Pacséron egészen október végéig tarthat — mondta mgr. Szombathy Zoltán, a pacséri helyi közösség tanácsának elnöke.

A tófürdő kiépítésére összesen csaknem 60 millió dinárt fordítottak. A jövőben szeretnének egy 2600 négyzetméter alapterületű gyógyfürdőt is létesíteni a hegyoldalban. Az ötletterv már elkészült, a kivitelezés azonban várat magára, hiszen a fürdő elkészítése mintegy 3 millió euróba kerülne. A különféle európai alapoknál, alapítványoknál fognak pályázni, amint megnyílnak a lehetőségek. Addig a helyi közösség fejlesztésre szánt eszközeit a tófürdő környékének rendezésére, esetleg egy kisebb medence kiépítésére fordítják.

A tó mindennap 10 és 19 óra között várja a fürdőzőket. A belépőjegy ára felnőtteknek 300, gyerekeknek 150 dinár. A kedvezményes jegy 200, gyerekeknek 100, a családi jegy pedig 800 dinárba kerül.

Tekintse meg a cikk további képeit, illetve Szabó Attila fotóriportját is> Megnyílt a pacséri tófürdő

Képgaléria
Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..