Vallási életképek a dél-bánsági szórványból

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Vallási életképek a dél-bánsági szórványból

Elsőáldozási emlék - Sándoregyháza, 2011.A tavaszutó és nyárelő szabálytalan mezsgyevonalán a sándoregyházi Szent Vendel-, illetve a székelykevei Szent István-templomban volt elsőáldozás a Dél-Bánságban, az ürményházi Szent Anna-templom hitoktatói mátrikuluma pedig bérmálkozási ünnepet jegy...

Elsőáldozási emlék - Sándoregyháza, 2011.

A tavaszutó és nyárelő szabálytalan mezsgyevonalán a sándoregyházi Szent Vendel-, illetve a székelykevei Szent István-templomban volt elsőáldozás a Dél-Bánságban, az ürményházi Szent Anna-templom hitoktatói mátrikuluma pedig bérmálkozási ünnepet jegyzett fel. A mellékelt helyszíni emlékfotókat Biszak Zoltán és ifj. Csóti Imre készítették.

Elsőáldozási emlék - Székelykeve, 2011.

Ötvözve az 1891-ben benépesített Fejértelep-pusztát a legelső idevágó Schuschara - Sanddorf településsel, mely utóbbit 1812-ben említik először az okiratok, egy új település jön létre 1900-ban Fejértelep néven a Delibláti-homokpuszta szívében. Akkortájt kezdenek házakat, szélturbinát és templomot (1902) építeni a homokon (meg)maradni kívánó családok, továbbá megélhetést biztosító szőlőskerteket telepíteni, a maguk és a családjuk számára is hosszú távra megtartó gyökereket nevelni e tájon. A kilenc évvel ezelőtti népszámlálás adatai szerint a faluban csupán 376 lélek élt, 64,09% részarányú magyarsággal.
A helybeli visszaemlékezők szerint a šušaraiak (fejértelepiek) 1955-ig jártak el a régi településük helyén levő templomukba. Az épületet sajnos, 1987 telén ismeretlen tettesek felgyújtották. Mesélik, egyedül a tégláit sikerült megmenteni, majd az épülő új templomba beleépíteni. Rendhagyó egybeeséssel a véres délszláv háború hosszú esztendeivel, próbára téve egyúttal az istenfélésre ítéltetett emberek és közösségek lelki szívósságát is.
A falu 1994-ben felszentelt, püspökségi lelkipásztorkodási központként is nyilvántartott Szent László Király-temploma és csaknem háromszáz fős hitközsége közigazgatásilag a nagybecskereki egyházmegye déli esperességének verseci filiájához tartozik. Védszentjének napját, azaz búcsúját június 27-én ünnepelték.

Képgaléria

Cikkünk további képei

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vallási életképek a dél-bánsági szórványból
Szabadkai Napló
Vallási életképek a dél-bánsági szórványból
Média
Facebook

Támogatóink