home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Vallás alakította világpolitika
Kartali Róbert
2020.10.08.
LXXV. évf. 41. szám
Vallás alakította világpolitika

Radikális fordulatokat sürget Ferenc pápa — Macron elnök iszlám szeparatizmus elleni akcióterve — Európában felerősödött a keresztényellenesség

Radikális fordulatokat sürget Ferenc pápa

A katolikus egyházfő radikális nemzetközi társadalmi, politikai és gazdasági fordulatot sürget, a többi közt a piacgazdaság újragondolását, valamint az ENSZ reformját is szorgalmazva a harmadik, Mindannyian testvérek című enciklikájában. A pápa szerint a koronavírus-járvány időszaka megmutatta, az emberi testvériség és a teremtett világ gondozása képviseli az integrált fejlődés és a béke egyetlen útját. Az enciklikában felvázolt akcióterv a szentatya szerint mindenekelőtt „jó politika”, mely a pénzügyi érdekek helyett a közös jót, az emberi méltóságot és a munkateremtést tartja szem előtt, valamint populizmus helyett az emberi jogokat részesíti előnyben. (MTI)


Fotó: katolikus.hu

 

Macron elnök iszlám szeparatizmus elleni akcióterve

Emmanuel Macron francia államfő pénteken bemutatta az iszlám szeparatizmus elleni akciótervét. A bejelentett intézkedések közül az egyik legfontosabb, hogy minden állami támogatást élvező egyesületnek el kell magát köteleznie a szekularizáció, azaz a közéletben az állam és a vallás szétválasztása mellett. Az állam megerősíti a felekezeti iskolák ellenőrzését, és szigorúan korlátozni fogja az intézményen kívüli magántanulás lehetőségét. Macron szerint a radikális iszlám egy „tudatos projektum”, mely gyakran a köztársasági értékekkel ellentétes „ellentársadalom létrehozásában” nyilvánul meg. Példaként említette a vallási okokból be nem iskolázott gyerekeket, és az olyan szeparatista kulturális, illetve sporttevékenységeket szervező iszlám egyesületeket, ahol valójában a fiatalok ideológiai képzése a cél. (MTI)

 

Európában felerősödött a keresztényellenesség

Az illegális bevándorlók érkezésével nemcsak az erőszakos bűncselekmények száma növekedett meg Nyugat-Európában, de a keresztényellenesség is felerősödött. 2008 és 2019 között 285 százalékkal emelkedett meg a keresztények elleni támadások száma, mely 2015 után ugrott meg jelentősen. Csak tavaly 3000 keresztényellenes bűncselekményt követtek el Európában. A Tony Blair Intézet kutatásából kiderült, hogy a fiatal brit muszlimok 15 százaléka akár erőszakkal is megvédené kultúráját és vallását. (M1)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..