home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vállalkozói fórumot tartottak
BASITY Gréta
2015.12.26.
LXX. évf. 51. szám
Vállalkozói fórumot tartottak

A vállalkozók véleményére voltak kíváncsiak az I. Magyar Vállalkozói Fórumon

— A Vajdasági Magyar Szövetség mint a magyar kormánynak a támogatások elosztásáért felelős partnere arról tart ismertetőt, hogy miként lehet becsületesen, áttekinthetően elosztani az ötvenmilliárd forintos támogatást, ebbe mi nem kívánunk beleszólni — mondta Miskolczi József vállalkozó, a Magyar Mozgalom Gazdasági és Vállalkozásfejlesztési Szaktestületének témafelelőse. — A fórumon arra keressük az ötleteket, javaslatokat, hogy milyen folyamatokat kellene megindítani a támogatás segítségével.

Miskolczi elmondta, a jelenlevők olyan vállalkozások támogatását szorgalmazták, amelyek a magyar munkavállalók elhelyezkedését tennék lehetővé, illetve amelyeknek valódi piacuk van. A falvakban megvalósuló vállalkozások tekintetében követendő példaként hozta fel a Sárkány sajtot, mely negyvenöt környékbeli termelőtől vásárolja fel a sajtok előállításához szükséges tejet.

— A tulajdonos a nemzetközi piacra való kijutáshoz keresné a lehetőséget, illetve saját minőség-ellenőrző mikrobiológiai laboratórium létrehozására pályázna. A legfőbb kérdés, hogy lesz-e elég magyar vállalkozó, aki megpályázza a támogatást, van-e vállalkozói kedv az itteni magyarságban — emelte ki a témafelelős.

A tanácskozáson többen megfogalmazták, hogy csak kivételes esetekben lenne szükség vissza nem térítendő támogatásokra, mivel az a vállalkozó, aki nem mer felvenni egy rendkívül kedvező hitelt alacsony kamattal vagy kamatmentesen, soha nem lesz igazi vállalkozó — hangzott el az összejövetelen.

— Hogy húszmilliárd forintot vissza nem térítendő támogatások formájában osztanak szét, az nem arra ösztönzi a vállalkozókat, hogy bátorságot merítsenek, és felelősséget vállaljanak a saját cégükért — mutatott rá az MM Gazdasági és Vállalkozásfejlesztési Szaktestületének megbízottja.

Józsa László, a Szekeres László Alapítvány előző kuratóriumi elnöke emlékeztetett, hogy egy-egy pályázó szubjektum esetében korlátozva van a kihelyezés összegének mértéke, továbbá a kihelyezések nem intézhetőek közvetlenül az államigazgatási szférából, hanem csakis bank által, méghozzá a pénzügyi intézmény üzletpolitikájának megfelelően — így még a politikusi jó szándék is zátonyra futhat, a szabályokat ugyanis nem lehet áthágni.

Józsa nehezményezte, hogy még mindig nem ismeretesek az új rendszer szabályozói, úgyhogy senki sem tudja pontosan, hogyan osztják majd el a támogatást, legalábbis hivatalos tájékoztatásról még nem hallott.

Csanádi Attila vállalkozó rámutatott arra, hogy az állami támogatások elosztását szabályozó EU-s de minimis támogatási renk szerint egy gazdasági szereplőnek 200 000 eurót lehet adni három gazdasági év alatt.

— Egyelőre nem kaptunk rá választ, hogy egyáltalán állami támogatásnak minősül-e a kölcsön, illetve a vissza nem térítendő pénzösszeg, de azt sem tudjuk, mekkora lesz a legfelső vagy a legalsó határösszeg — fogalmazott Csanádi.

Miskolczi cáfolta azokat a vádakat, amelyek szerint az MM idegen tollakkal akar ékeskedni. Elmondta, a mozgalom tagjai segíteni szeretnék a VMSZ és a magyar kormány munkáját, ezért a fórumon elhangzott javaslatokat és jegyzőkönyvet eljuttatják majd a támogatási eljárás lebonyolítóinak. Az egyik ilyen javaslat például, hogy nincs szükség nagyszámú iroda létrehozására, hiszen a vállalkozók eddig is meg tudták oldani a nagyobb településeken való szerződéskötést. További javaslat, hogy inkább szakmai intézmények támogatásával segítsék a pályázókat, illetve hogy a pályázatokat elbíráló bizottságokba szakemberek és ne párttagok kerüljenek — hangzott el az értekezleten. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..