Vállalkozás egészen fiatalon
Kónya-Kovács Otíla
2021.06.15.
LXXVI. évf. 23. szám
Vállalkozás egészen fiatalon

Kevesen vannak, akiknek megadatott, hogy azzal foglalkozzanak, amit igazán szeretnek, vagy ami után mindig is vágytak. Ha pedig egy fiatal kezd bele a nagybetűs életbe, és rögtön azzal indít, amit a szíve szerint tenni szeretne, azt nyilván nem is munkaként éli meg, hanem teszi a dolgát, szeretettel, odaadással, szorgalommal, könnyedén.

A muzslyai Jaksa Csaba szerencsés fiatalembernek mondhatja magát, hiszen ő valóban azzal foglalkozhat, amire mindig is vágyott, amihez kicsi kora óta vonzódott. Végül teljesült az álma, vállalkozást indított. A különlegesség még ebben a történetben, hogy a fiatalember tizenkilenc évesen munkát tudott teremteni önmagának. Ehhez megkapta családja teljes mértékű támogatását, sok tapasztalatot, fontos tudnivalót szerezhetett a legközelebbi családtagjaitól, akik maguk is vállalkozók, különféle munkákat végeznek.

A cégét április közepén nyitotta meg, és ehhez két igencsak fontos támogatás is társult, egyik oldalról a Prosperitati Alapítványnál pályázott sikeresen, a másik viszont a nagybecskereki Püspökségi Caritas által meghirdetett Your Job elnevezésű projektumából eredt, melyet az Ausztria Fejlesztési Ügynökség, a Renovabis és az Ausztriai Caritas támogat. Itt a cél a képzések, szaktanfolyamok, szakgyakorlat megszervezésével, valamint saját vállalkozás beindításával erősíteni és versenyképessé tenni a fiatalokat a munkaerőpiacon.

— Már nagyon régóta tudtam, hogy egyszer én is vállalkozó leszek, csak ki kellett találnom, hogy mi is érdekelne igazán. Bíztam abban, hogy sikerül mielőbb munkába állnom, de azt azért nem gondoltam, hogy tizenkilenc évesen saját vállalkozásba kezdek. A támogatásoknak köszönhetően ez igencsak gyorsan történt, és mindenképp köszönettel tartozom, mert hittek az elképzelésemben, és hozzájárultak a terveim megvalósításához.

Jaksa Csaba közlekedési szakközépiskolát fejezett be, és szorosan a szakmájához idomulva úgynevezett autókozmetikával foglalkozó céget nyitott. Mint vallja, egészen kicsi kora óta biztos volt abban, hogy ő a járművekkel kapcsolatos munkákban találja meg önmagát. A Parton, ahol a fiatalember lakik, mindenki tudja, hogy már öt-hat évesen úgy beparkolta a traktort az udvarba, hogy a felnőttek biztosan elidőztek volna vele egy jó félórányit. Gyermekként az autók is közel álltak hozzá, mindig azért kellett vele veszekedni, hogy nem vezethet óvodába menet…

— Úgy érzem, ez az a munka, amely nekem megfelel, amelyet tudok is csinálni, és szeretem is, így valójában nem is esik nehezemre. Lehet, hogy nagy szavakat használok, de úgy vagyok vele, ez az életem.

Csaba elmesélte, a Prosperitati Alapítványnál az autókozmetikához szükséges eszközökre pályázott, polírozógépet, porszívót és más hasznos, a tisztításhoz szükséges felszerelést vásárolt, valamint különféle vegyszereket, melyek nélkülözhetetlenek ehhez a tevékenységhez. A Caritas által megkapott támogatásból pedig egy autóklíma-töltő gépet vett, mely igencsak drága volt.

— A pályázási folyamat mindkét esetben eléggé hosszadalmas lett, sokat kellett tervezni, dokumentumokkal alátámasztani az elképzeléseket, persze a beruházásokat is papírra kellett vetni, de azt is le kellett írnom, hogy kikkel fogok dolgozni, kik tartoznak az üzleti körömbe, kikre számítanék, sőt, még a bevételemet is fel kellett vázolni, egy-két évre előrevetítve. A Caritas szervezett részünkre képzést, mely három napig tartott, és ott nagyon hasznos tudnivalókat sajátíthattunk el. Megtanultuk, hogyan kell pénzügyi tervet írni, egyszóval gyakorlati útmutatót kaptunk. A harminc résztvevőből öten kaptuk meg a támogatást, eleinte nem gondoltam, hogy esélyes vagyok, de törekedtem, és végül sikerült. Ehhez nyilván hozzásegített, hogy ott lebegett a cél előttem, és ily módon talán nem is volt annyira nehéz mindezt végigcsinálni. Most már elmondhatom, mindenképp megérte. Természetesen azt is hozzáfűzném, hogy a családtagjaim támogatása nélkül nem sikerült volna, tőlük maximálisan megkaptam a buzdítást, és ez még egy löketet adott ahhoz, hogy kitartó és előretekintő legyek.

A beszélgetés a jövő teendőire terelődött. Csaba egy igencsak ambíciókkal teli fiatalember, ami nagyon gyorsan kiderült, hiszen más tartalmakkal is szeretné gazdagítani a vállalkozását.

— Említettem, hogy az autók mindig vonzottak, de a nagyobb járművek is közel álltak hozzám, mint például az autóbuszok, ezért szeretnék utasszállítással is foglalkozni. Emellett ha a bővítésről gondolkodom, akkor mindenképp megjelenik lelki szemeim előtt egy nagyobb autójavító műhely megnyitása is. Azt tudom, hogy mindehhez egyedül kevés vagyok, hiszen már a mostani cégembe is jó lenne egy-két embert felvennem. Ha azonban a terveim szerint alakulnak a dolgok, hamarosan akár négy-öt munkást is alkalmazni tudok.

A kuncsaftok ajánlásai is reklámnak számítanak, de Csaba másként is népszerűsítené a tevékenységét. A munka egyre csak szaporodik, és itt vannak a tervek is, melyek megvalósításra várnak. Sok sikert kívánunk neki!

Fényképezte: Kónya-Kovács Otília

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..