Vállalatalapítási ötletek versenye

Vállalatalapítási ötletek versenye

Saját vállalkozási ötleteiket összemérve versenyeztek egymással végzős szakközépiskolások azon a bemutatóórán, amelyet Karrierépítés, virtuális vállalatalapítás ‒ ötlettől az üzletig címmel rendeztek meg a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolában.

A rendezvény célja a középiskolások vállalkozói szemléletének fejlesztése volt. A diákok a kreativitásukat és az előadói készségüket is latba vetve mutatták be vállalkozói ötleteiket, melyeket egy háromtagú szakmai zsűri értékelt, a legjobb csapatok nyereményben részesültek.

A versenyen tizennégy csapat vett részt. Számos kiváló vállalkozói ötletet vonultattak fel a középiskolások, a többi közt az információs technológia terén. Az egyik csapat egy számítógépes oktatási program kidolgozását és forgalmazását tartaná jó vállalkozói ötletnek, míg egy másik egy olyan üzlet megnyitásának körvonalait vázolta fel, amely hulladék- és csomagolásmentesen forgalmazná termékeit. Egy diákok számára kávézóként működő közösségi tér ötlete is megfogalmazódott, egy másik csapat pedig hasonló szolgáltatást tenne elérhetővé nyugdíjasok számára. Egyes tanulók szerint egy olyan mosodát is megérné üzemeltetni, ahol a mosáson kívül a ruhaszárítás és a vasalás szolgáltatását is igénybe lehetne venni, illetve volt olyan csapat is, amely egy buszban kialakított mozgó étterem üzemeltetését tartaná jó ötletnek. Ezenfelül terápiáskutya-kiképző központ, továbbá egy kutyapanzió és egy többrétű mezőgazdasági vállalkozás, sőt még egy kecskefarm működtetésének ötlete is megfogalmazódott. Azért pedig külön dicséret illeti a diákokat, hogy majdnem mindegyik csapat külön hangsúlyt helyezett a környezetvédelemre és a környezettudatos életre.

— Ez a verseny negyedik alkalommal lett megszervezve, de ez volt az első olyan alkalom, hogy bővülhetett a résztvevők száma, hiszen az idén már nem csupán Szabadkáról, hanem több más vajdasági középiskolából is érkeztek gyerekek, Zentáról, Magyarkanizsáról, Óbecséről és Topolyáról — nyilatkozta lapunknak Loboda Szonya, a szervezőbizottság elnöke. Mint mondta, a verseny lényege, hogy a diákok saját vállalkozásokat gondoljanak ki, s az elképzelést egy prezentáció formájában kell bemutatniuk a zsűrinek. Ezáltal is készülnek a jövőbeli kihívásaikra.

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola Progressio Scholarum nevű csapatának ötletét választották a legjobbnak, második helyen a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola Wash Max nevű csapata végzett, a harmadik legjobb pedig a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont P&M nevű csapata lett.

A rendezvény az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében valósult meg, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi — Nemzeti Közösségi Titkárság, Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Szabadkai Napló rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vállalatalapítási ötletek versenye
Szabadkai Napló
Facebook

Támogatóink