home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
Valentin vagy Bálint?
Szakáll Laura
2024.02.14.
LXXIX. évf. 7. szám
Valentin vagy Bálint?

Van, aki ünnepli, van, aki kommersz, az Amerikai Egyesült Államokból átvett felesleges, giccses szokásnak tartja, de a Valentin-nap, azaz magyar nyelvterületen a Bálint-nap, vidékünkön is meghonosodott.

Február 14-ét sokan a virágárusok napjának tekintik, hiszen ilyenkor jelentősen megnő a forgalmuk, a csokoládé mellett ugyanis a virág is a legnépszerűbb ajándékok közé tartozik. Persze vannak, akik kreatívabbak, személyre szabott meglepetéssel készülnek kedvesüknek, mások pedig inkább úgy döntenek, közös élményt ajándékoznak. Sokan étteremben ünnepelnek, vagy otthon készülnek romantikus vacsorával. Akik úgy érzik, ilyenkor úgyszólván kötelező a romantikus hangulat, azok nem erőltetik, mert úgy gondolják, az év bármely napján meglephetik párjukat egy apró figyelmességgel vagy egy-egy közös programmal.

 

Valentine’s Day, Bálint-nap

A szerelmesek napja az angolszász országokból ered. A XX. század végén világszerte elterjedt, hogy február 14-én a szerelmet ünnepeljük. Magyarországon és nálunk is az 1990-es években honosodott meg az ünnep, az október végi halloweennel együtt. Szent Bálint napjának egyházi eredete mára sajnos teljesen háttérbe szorult, hiszen február 14-e világi ünnepé alakult át. Szent Bálint egyébként nemcsak a szerelmesek, hanem a lelki betegséggel küzdők, valamint az epilepsziás betegek védőszentje is.

Szent Bálint, Terni püspöke a XIV. században a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban. Életének korai szakaszáról szinte semmit sem tudunk, a források mártírhaláláról, annak körülményeiről írnak.

Claudius császár uralma alatt fogták el Valentint, a későbbi Szent Bálintot. A történet szerint mielőtt keresztény hite miatt kivégezték, Bálint a hit erejével visszaadta börtönőre vak lányának szeme világát. Február 14-ei mártírhalála napján üzenetet hagyott a fiatal lánynak, melyet a következőképp írt alá: A Te Valentinod. Sokan ezzel magyarázzák az ilyenkor szokásos szerelmes üzenetek elterjedését. A legenda alapján a püspök titokban a keresztény szokások szerint megeskette azokat a párokat is, amelyeknek nem lett volna szabad házasságra lépni. A katonáknak például császári rendelet tiltotta az esküvőt. A Flamininus kapunál végezték ki, és egyes források szerint a Via Flaminia mentén temették el. Sírjára később I. Gyula pápa templomot emeltetett.

Egy pogány fejedelem azt mondta neki, hogy hinni fog, ha a vak leányát meggyógyítja. „Erre Bálint püspök imádságot tevén, megvilágosojtá ő vak leányát” (Érdy-kódex).

 

A Valentin-nap pszichológiája, negatív hatásai

Egyes felmérések szerint február 14-én sok pár dönt a szakítás mellett, a közösségi médiában látott hamis tökéletesség iránti vágyuk ugyanis nem teljesül ezen a napon. Az irreális elvárások miatt a kapcsolat véget is érhet. Ezen a napon a párkapcsolatban, házasságban lévő problémák is előtérbe kerülhetnek.

A szakértők azt mondják, a szerelmet, a figyelmet és a gondoskodást nem lehet egyetlen napba sűríteni, azt az év minden napján éreztetni kell a társunkkal.

 

Környezettudatos Valentin-nap

Karácsony után a szerelmesek napja az, amikor rengeteg hulladék termelődik világszerte. Ilyenkor nemcsak a csomagolóanyag okoz gondot, hanem a sok felesleges giccs is. Kedves meglepetésnek tűnik egy piros plüss vagy egy műanyag szív, de ezek az ajándékok rövid időn belül a szemetesben landolnak. Ilyenkor is érdemes megfontoltan vásárolni. Választhatunk például a kézművestermékek közül díszes dobozba csomagolt süteményt vagy kézzel készített, természetes hatóanyagokat tartalmazó kozmetikumot, de a pár legszebb pillanatait megörökítő fotókönyv is szép ajándék lehet.

— Mi a szerelem? Mi az, amit érzel? Mi az, amit érzek?
— Hallgass! Szeress! A szavak nem jelentenek semmit, nem tudom általuk neked átadni magam, a beszéd oly esetleges és suta, képtelen kifejezni, amit érzek.
” 
(Gaál Viktor)

 

William SHAKESPEARE
Az vagy nekem…

Az vagy nekem, mi testnek a kenyér
S tavaszi zápor fűszere a földnek;
Lelkem miattad örök harcban él,
Mint a fösvény, kit pénze öl meg;
Csupa fény és boldogság tiszta elmém,
Majd fél: az idő ellop, eltemet;
Csak az enyém légy, néha azt szeretném,
Majd, hogy a világ lássa kincsemet;
Arcod varázsa csordultig betölt
S egy pillantásodért is sorvadok;
Nincs más, nem is akarok más gyönyört,
Csak amit tőled kaptam s még kapok.
Koldus-szegény királyi gazdagon,
Részeg vagyok és mindig szomjazom.

(Szabó Lőrinc fordítása)
 

 

RADNÓTI Miklós

Két karodban
 

Két karodban ringatózom

csöndesen.

Két karomban ringatózol

csöndesen.

Két karodban gyermek vagyok,

hallgatag.

Két karomban gyermek vagy te,

hallgatlak.

Két karoddal átölelsz te,

ha félek.

Két karommal átölellek

s nem félek.

Két karodban nem ijeszt majd

a halál nagy

csöndje sem.

Két karodban a halálon,

mint egy álmon

átesem.

 

 

JÓZSEF Attila

Kopogtatás nélkül
 

Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,
de gondold jól meg,
szalmazsákomra fektetlek, porral sóhajt a zizegő szalma.
A kancsóba friss vizet hozok be néked,
cipődet, mielőtt elmégy, letörlöm,
itt nem zavar bennünket senki,
görnyedvén ruhánkat nyugodtan foltozhatod.

 

Nagy csönd a csönd, néked is szólok,
ha fáradt vagy, egyetlen székemre leültetlek,
melegben levethesz nyakkendőt, gallért,
ha éhes vagy, tiszta papirt kapsz tányérul, amikor akad más is,
hanem akkor hagyj nékem is, én is örökké éhes vagyok.
 

Ha megszeretlek, kopogtatás nélkül bejöhetsz hozzám,
de gondold jól meg,
bántana, ha azután sokáig elkerülnél.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..