home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Választásokra készülve
Fehér Márta
2020.05.29.
LXXV. évf. 22. szám
Választásokra készülve

A legutóbbi választások után, 2016 őszén alakult meg az új választási bizottság Szabadkán, a képviselő-testületbe bejutott pártok „ereje” alapján. A 9 tagú bizottságban például a Szerb Haladó Pártnak 3, a Vajdasági Magyar Szövetségnek 2 képviselője van.

— A választási előkészület keretében még a rendkívüli helyzet előtt kiírtuk a helyi választást, majd tevékenységünk megszakadt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett intézkedések miatt — nyilatkozta Nagy Kanász György, a Szabadkai Választási Bizottság tagja. — A halasztással összefüggésben álló parlamenti döntéssel összhangban a Köztársasági Választási Bizottság ezután meghatározta a községi és a városi választási bizottságoknak is az új időkereteket. Mint ismeretes, a voksolást június 21-én tartjuk, és ehhez igazodnak az időkeretek is. A legfontosabb határidő a választási listák leadásáé, mely legkésőbb tizenöt nappal a választások megtartása előtt tehető meg. Az összesített választási lista megjelentetése, kihirdetése előtt június 5-én éjfélig adhatnak le politikai pártok vagy polgárok csoportosulásai listát. Hangsúlyozni kell, hiszen megtörtént, hogy polgárok egyesülete is nyújtott be listát, hogy ilyen lehetőség nem létezik, különbség van a kettő között, az egyesületek nem indulhatnak az önkormányzati választáson, polgárok csoportosulása viszont igen, ha össze tud gyűjteni elegendő számú aláírást. Szabadka esetében ez legkevesebb egyharmad jelöltet, azaz 23 nevet tesz ki, és minden jelöltre 30 aláírást, tehát minimum 690-et kell összegyűjteni. Május 20-áig 5 listát hitelesítettünk, 1-es sorsszámmal indul a Szerb Haladó Párt, 2-sel a Szerb Radikális Párt, 3-as alatt az Orosz Párt, 4-es szám alatt a Vajdasági Magyar Szövetség, 5-sel pedig a Szerbiai Szocialista Párt, ám ez a lista június 5-éig bővülhet. Szabadka város hivatalos honlapján megtekinthető a listák pontos neve és a jelöltek névsora is.

A Subotica.rs oldalon a Választások 2020 menüpontra kattintva böngészhetnek a nevek között, bár inkább a szerb nyelvű változat megtekintését javaslom, hiszen ott sokkal naprakészebb információkat találhatnak.

A választói névjegyzékbe szintén június 5-éig lehet betekinteni, az Upit.birackispisak.gov.rs internetes oldalon ellenőrizhetik a szavazópolgárok, hogy szerepelnek-e a névjegyzékben, adataik pontosak-e. Ehhez csupán a személyi számukat (JMBG) kell megadniuk. Az említett határidő után erre nem lesz lehetőségük, hiszen a választói névjegyzéket lezárják, azaz már nem lehet módosítani benne.

Voksolni 7 órától 20 óráig lehet majd alig egy hónap múlva, azaz június 21-én, vasárnap, amikor a köztársasági és a tartományi választást is megrendezik. Ezúttal is lesz kampánycsend, 2020. június 18-án éjféltől a szavazóhelyek lezárásáig, 2020. június 21-én 20 óráig, a választási eredményeket pedig legkésőbb június 22-én 20 óráig kell kihirdetni. Az egyes jelöltlistáknak járó mandátumok számát a szavazóhelyek lezárását követő 24 órán belül állapítják meg, és legkésőbb a választások összesített eredményének közzétételét követő tíz napon belül a választási bizottság kiosztja a mandátumokat a jelölteknek abban a sorrendben, ahogyan a listán szerepelnek, az első névtől kezdve.

A szabadkai városi képviselő-testületnek 67 tagja van, a polgármestert és a város vezetőségét az új összetételű vkt választja majd meg.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..