home 2024. május 17., Paszkál napja
Online előfizetés
Választások előtti optimizmus, és...
(o. i.)
2007.01.03.
LXII. évf. 1. szám

OPTIMIZMUS. Már az új esztendő elején eldől, hogy Szerbia merre tart. Január 21-én parlamenti választások lesznek, azok kimenetelét tekintve pedig mindenki optimista. A szerbiai kormányfő Vojislav Koštunica (SZDP) csakúgy, mint Szerbia elnöke, Boris Tadić (DP). A radikálisok csakúgy, mint...

OPTIMIZMUS. Már az új esztendő elején eldől, hogy Szerbia merre tart. Január 21-én parlamenti választások lesznek, azok kimenetelét tekintve pedig mindenki optimista. A szerbiai kormányfő Vojislav Koštunica (SZDP) csakúgy, mint Szerbia elnöke, Boris Tadić (DP). A radikálisok csakúgy, mint a szocialisták. A G17 Pluszból Mlađan Dinkić csakúgy, mint az Oroszországban bujkáló Bogoljub Karić (utóbbi helyett a felesége szajkózza naponta szóról szóra ugyanazt). A Vajdaságban a tartományi kormányfő, Bojan Pajtić (DP) a demokratikus opció sikerére számít. A tartományi parlament elnöke, Bojan Kostreš (VSZL) még nála is optimistább: szerinte a vajdasági parlament összetétele az elkövetkező 200 évben ugyanilyen marad, mint most - nincs, aki a kormányzó demokratikus koalíciót legyőzhetné. Egeresi Sándornak (VMSZ), a tartományi parlament alelnökének a jóslata: 60:40 arányban a demokratikus erők győznek, azt követően pedig a vajdasági statútummal ki lehet javítani azt, amit a szerbiai alkotmányban ,,elszúrtak. A VMSZ elnöke, Kasza József azt nyilatkozta a Beta hírügynökségnek: a centralista belgrádi pártok azt szeretnék, ha a kisebbségek nemzeti pártjai eltűnnének a politikai szintérről, ez azonban ,,még odébb van. Kasza biztos abban, hogy a VMSZ bekerül a szerbiai parlamentbe, és 47 mandátumot szerez, s ezt ,,csak egy elemi csapás akadályozhatja meg.
Reméljük, hogy az elemi csapások elkerülnek bennünket 2007-ben, s a demokratikus erők győzelmébe vetett bizodalmunk beigazolódik majd a január 21-ét követő szavazatszámlálás után. Bár furcsa, meglepő, soha nem látott természeti jelenségek azért tapasztalhatók ebben a Szerbiában. A belgrádi Blic napilap december 24-én karácsonyi különkiadást (8 oldal) jelentetett meg - magyar nyelven! Az Édes Otthon című melléklet egyebek között interjút közöl Huzsvár László bánsági megyés püspökkel, a címoldalán pedig ez áll: BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYT KÍVÁNUNK! Szinte hihetetlen.
ÚJABB ERåSZAKOS BETELEPÍTÉSI HULLÁM?! A Magyar Összefogás Koalíció, Ágoston András (VMDP) és dr. Páll Sándor (VMDK) egy, a vajdasági parlament által december 12-én meghozott határozat elleni tiltakozással kampányol. Arról van szó, hogy a határozat értelmében hamarosan megkezdi működését az a tartományi alap, amelynek célja: hozzájárulni a menekültek helyzetének tartós megoldásához, ennek érdekében pedig az alap felvásárolná a tartomány területén üresen álló falusi házakat, s hozzájárulna ezek felújításához. A két pártelnök levelet intézett Kasza József elnökhöz, a VMSZ listavezetőjéhez: ,,Tisztelt Elnök Úr! Az Ön által jól ismert hibás tartományi döntés következtében az a helyzet állt elő, hogy a vajdasági magyar pártoknak most közösen kell fellépniük a másfél milliós szerb betelepítési projektum ellen. A tartományi képviselőház döntése értelmében a vajdasági magyar településeken is vásárolnak üres házakat a Kosovóban sokat látott és Németországot menekültként megjárt, főleg szerbek és romák számára. Ez nem más, mint a nemzetközi dokumentumokkal ellentétes szerb hatalmi törekvés a magyartöbbségű vajdasági települések nemzeti összetételének megváltoztatására. Ön jól tudja, hogy ez már a többedik betelepítési hullám, amely a vajdasági magyar közösség kikezdett szerkezetét újabb csapással sújtja. Javaslatunk az, hogy velünk együtt szólítsa fel Ön is a magyar polgármestereket, valamint a községi önkormányzatok magyar tanácsnokait, járuljanak hozzá, hogy a képviseleti testületek hozzanak döntést a betelepítési projektum községükben történő érvényesítése ellen - olvasható a december 28-án kelt levélben, melyet Ágoston András és dr. Páll Sándor írt alá.
Rácz Szabó László, az MPSZ elnöke is közleményben reagált a történtekre: ,,A Magyar Polgári Szövetség nagy felháborodással tapasztalta, hogy nemrégiben rendőrök járták Zentát, és összeírták az üres lakásokat. Először a Tisza partján felépített úgynevezett homoki lakótelepről jelentették, hogy rendőrök kérdezősködnek az üres lakások, lakók, tulajdonosok után. Mivel akkoriban még nem lehetett tudni, miféle akcióról van szó, az MPSZ a belügyi szervekhez, a minisztériumhoz fordult a kérdéseivel. Talán mondani sem kell, sehogyan sem akart kiderülni, mi is történik. A zentai és a kikindai körzeti belügyi titkárságok, valamint a belügyminisztérium is egymásnak ellentétes, zavaros magyarázatokat adtak. Annyit elértünk, hogy a lakások összeírása, a tömbházak megbízottainak a zaklatása megszűnt. Ma már világosabb a helyzet. Meggyőződésünk, hogy a szerb hatalom, de sajnos a VMSZ és egyes vajdasági beállítottságú pártok által is támogatott betelepítési akciónak volt a része az újabb összeírás. Nem hisszük el, hogy a vajdasági költségvetésből (a mi pénzünkből) is finanszírozott lakásvásárlási, a menekültek letelepítését szolgáló akció nem a nemzetiségi összetétel megváltoztatásáról szól. Óbecse és Szabadka (de bármely magyarlakta helységet is említhetnénk) talán a leglátványosabb példái annak, hogy az őslakosok számára mit jelent az erőszakos betelepítés - olvasható egyebek között a közleményben, amely azt üzeni: ,,Most kell felemelni a szavunkat!
ISMÉT LETARTÓZTATJÁK A HATÁRON A KÜLFÖLDÖN ÉLå SORKÖTELESEKET? A hír kérdőjeles címmel jelent meg a sajtóban, pedig a kérdőjelnek, sajnos, nincs helye. Csak a felkiáltójelnek. Az országhatáron ugyanis csakugyan letartóztathatnak minden olyan külföldön élő szerbiai állampolgárságú fiatalt, aki ellen eljárás folyik a sorkatonai szolgálat alóli ,,kibújás miatt. Zoran Puhač, a szerbiai védelmi minisztérium szóvivője elmondta: ,,Az amnesztia nem a törvény megszüntetését és a sorkatonaság eltörlését jelenti: ez csak esélyt ad azoknak, akik nem rendezték a sorkatonaságot, hogy ezt a törvénnyel összhangban megtegyék. Lehetőségük van elhalasztani a szolgálatot, vagy felmentetni magukat a szolgálat alól, vagy jelentkezni a katonaságba. Aláhúzta: a minisztérium síkraszáll a hivatásos hadsereg bevezetéséért, ám a hatályban lévő törvény értelmében még mindig kötelező a sorkatonai szolgálat.
ÚJABB SÍRGYALÁZÁS ÚJVIDÉKEN. Újvidéken folytatódik a sírgyalázások sorozata a Futaki úti katolikus és református temetőben: 2006 karácsonyán több mint 10 síremléket döntöttek le a temető katolikus részében. Az esettel kapcsolatban közleményt adott ki a VMSZ dél-bácskai és szerémségi körzeti szervezete: ,,Az ismétlődő temetőrombolások, a magyarul beszélő polgártársaink rendszeres verbális és fizikai bántalmazása mellett a soviniszta motiváltságú állandó magyarellenes nyomás részét képezik, melyek célja a magyarság megfélemlítése és elköltözködésre való ösztökélése, amit szerb nacionalista és soviniszta körök és pártok nyíltan meghirdettek. Országunk felelős szervei mindeddig egyetlen olyan esetről sem tájékoztatták a nyilvánosságot, hogy a magyarellenes erőszakos cselekedetek elkövetői, a magyarok kárára történő nemzeti türelmetlenség szítói feleltek volna tetteikért. A szerbiai hatóságok látszattevékenysége, elnéző magatartása, a magyarellenes cselekedetek lekicsinylése csak bátorítja ezeket a magyarok ellen irányuló, gyűlölettől fűtött erőszakos cselekedeteket, és azt üzeni: aki a magyarokat bántja, azt nem vonják felelősségre. Követeljük, hogy az Európai Unióba igyekvő Szerbia kormánya ne csak szavakban ítélje el a soviniszta kilengéseket, hanem a tettek szintjén vessen véget a magyarellenes támadásoknak... A Vajdasági Magyar Szövetség felhívja magyar polgártársainkat: utasítsák el a megfélemlítéseket, és álljanak ki a magyarság egyéni és kollektív jogaiért, valamint tegyék le voksukat annak érdekében, hogy mi, magyarok is itthon érezhessük magunkat Szerbiában. Arra kérjük a vajdasági magyar választópolgárokat, ne engedjenek a megfélemlítésnek, és a január 21-ei szerbiai parlamenti választásokon való nagyszámú részvételükkel adjanak nyomatékot a magyarellenes szélsőségek elítélésének - olvasható a közleményben.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..