home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Választások előtti demagógia és a realitás
(—)
2016.02.01.
LXXI. évf. 4. szám
Választások előtti demagógia és a realitás

A választási előkészületek mellett megkezdődtek az ígérgetések is. A realitás azonban az elbocsátásokat és a várható újabb megszorításokat mutatja. A lakosság teljesítőképessége pedig a tűréshatárához érkezett, az életszínvonal meredek esése miatt egyre több a bedőlt lakáshitel is.

Szerbiába látogat a pápa?

A Večernje novosti arról cikkezett, hogy a Szerb Ortodox Egyház magas rangú képviselői titokban Rómába látogattak, ahol Ferenc pápával találkoztak. Bár a témával kapcsolatban hírzárlat van, a mérvadó belgrádi napilap úgy tudja, hogy a tárgyalások középpontjában a pápa esetleges szerbiai útja állt. A Novosti értesülései szerint a szerb egyház nem ellenzi a látogatást, formális okok miatt azonban erre a moszkvai pátriárkának is zöld fényt kell még adnia.     (Večernje novosti)

Koszovó az európai integrációk feltétele

Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter Belgrádban kijelentette, hogy Szerbia sikeres európai integrációjának az egyik alapfeltétele Belgrád és Priština viszonyának normalizálása. A szlovák diplomata szerint ez nem jelenti a függetlenség elismerését is, de feltételezi, hogy Szerbia alkalmazza azokat a megállapodásokat, amelyek a két fél közötti kapcsolatokat rendezik. Lajčák arra is emlékeztette a hallgatóságát, hogy az integráció Szerbia számára is prioritással kell hogy bírjon, mivel ennél jobb alternatívája nincs.     (Beta, Tanjug)

Tadić megosztotta a demokratákat

Boris Tadić személye miatt megosztottság van a Demokrata Pártban, sokan ugyanis úgy vélik, hogy volt elnöküknek, akit közvetlenül tesznek felelőssé a pártszakadásért, nincs sok keresnivalója egy esetleges ellenzéki blokkban. A DP szervei az ellenzéki koalíció létrehozásáról a végső döntést január végéig fogják meghozni.     (Blic)

Hatalomra törnek

Aleksandar Vučić miniszterelnök bejelentette, hogy a Szerb Haladó Párt és a Rasim Ljajić-féle Szociáldemokrata Párt közösen indul majd a parlamenti választásokon. Ezután pedig azzal vádolta meg az ellenzéket, hogy mindenkivel, még a szocialistákkal is szövetkeznének és egyesülnének csak azért, hogy egy szavazattal többet szerezzenek, és kormányt tudjanak alakítani. A miniszterelnök egyúttal reményének adott hangot, hogy 2019-2020-ig nem lesznek az országban újabb választások.     (Tanjug)

Jobb élet vár ránk

Aleksandar Vučić miniszterelnök a minap kijelentette, hogy az államháztartás konszolidációja címén nem számol további megszorításokkal, vagyis az ország polgárai „jobb életre és javuló életszínvonalra számíthatnak”. A kormányfő szerint az eddigi intézkedések jó eredményeket hoztak, ráadásul olyan időben, amikor az egész világon rendkívüli gazdasági lépéseket tesznek.     (Tanjug)

Akinek nem tetszik, költözzön el Szerbiából

Némileg ellentmond a miniszterelnök optimizmusának Dušan Vujović pénzügyminiszter állítólagos újabb megszorító csomagja. A Blic napilap a hétvégi számában ugyanis arról számolt be, hogy Vujović azt szeretné, ha a közszférában dolgozók bérét jelentősen csökkentenék a betegszabadság és a szabadság alatt. Egy rendőr például, aki havi 40 000 dinárt keres, betegsége vagy szabadsága idején 26 000 dinárt vinne haza, egy 72 000 dinárt kereső orvos pedig 26 800 dinárra lenne jogosult. A napilap azt is megírta, hogy miután többen ellenezték ezt a tervezetet, a miniszter a lemondásával fenyegetőzött, s azt is mondta, hogy akinek ez nem tetszik, az költözzön el Szerbiából.     (Blic)

Elbocsátások

Negyven szerbiai önkormányzatban már sor került az elbocsátásokra, melyekre a közszférában dolgozók számának maximalizálása miatt volt szükség. 2016. február 1-jéig összesen 14 512 embernek kell felmondani. Kori Udovički miniszterelnök-helyettes arra figyelmeztetett, hogy február 2-a után is fokozottan ellenőrzik majd, hogy az önkormányzatok betartják-e a létszámstopot.     (Blic)

Tarthatatlanok a hitelek

Az elmúlt fél év során 30 százalékkal növekedett a nem teljesítő lakáshitelek aránya. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy ez a szám folyamatosan nő, s eddig nemhogy csökkenésre, de még csak stagnálásra sem volt példa. Mindennek következtében egyre több ingatlant árvereznek el, ami áreséshez vezet, hiszen egyre több lakás kel el a valódi értékénél akár 70 százalékkal is olcsóbban. Belgrádban jelenleg 219, Újvidéken 98, Szabadkán 53, Nišben pedig 59 ingatlan vár arra, hogy elárverezzék.     (Blic)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..