home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Választások, álmok és a valóság
2014.03.11.
LXIX. évf. 11. szám

A végéhez közeledik a választási kampány Szerbiában. A múlt héten már meg is jelentek az első vélemények a leendő kormány összetételéről, valamint első intézkedéseiről is. Nagy meglepetésekre nem lehet számítani: a haladók toronymagasan vezetnek. Míg Vučić a belgrádi ingatlanberuházással kapcsolatban hangoztatja túlzónak tűnő véleményét, addig a sajtó fokozatosan készíti fel a lakosságot az újabb megszorításokra.

Titok

A Kurir arról írt a múlt héten, hogy Dragan Đilas, a Demokrata Párt elnöke annak idején Đinđićre hivatkozva megzsarolta a Pekabeta cég igazgatóját. Amikor ezt Đinđić megtudta, dührohamot kapott, és megkérdezte: „Vajon ezért harcoltunk?” Ezután azt kérte, hogy pártja tegyen bűnvádi feljelentést Đilas ellen. A Kurir úgy tudja, hogy az azóta meggyilkolt kormányfő alá is írta a feljelentést. A DP mostani elnöke egyébként akkor még nem is volt a párt tagja, mivel csak 2004-ben lépett be. (Kurir)

Nagykoalíció, majd alkotmánymódosítás

A Blic napilap közben már a választások utáni időszakra összpontosít. A napilap szerint a haladók a választási győzelem után az elengedhetetlen alkotmánymódosítás miatt arra kényszerülnek majd, hogy kétharmados többséget hozzanak létre. A Blic szerint két párt kormányzati szerepvállalására nem lehet számítani. Ez a DP és a Szerbiai Demokrata Párt. Az utóbbi elsősorban amerikai nyomásra marad kívül a kormányzaton, Washington ugyanis Vojislav Koštunica pártjának rovására írja a Belgrádban 2008-ban elkövetett nagykövetségek elleni támadásokat. Đorđe Vuković, a Cesid programigazgatója egyszersmind nem biztos benne, hogy a nagykoalíció elég a stabilitáshoz. A legnagyobb kockázatot a fenyegető szociális elégedetlenségben látja, meglátása szerint ugyanis egy ilyen helyzetben a pártok könnyen módosíthatják addigi hivatalos álláspontjukat. (Blic)

Kampányfinis

A Blic napilap február 22-e és 28-a között készített reprezentatív felmérése szerint a Szerb Haladó Párt 44 százalékos támogatottságot élvez. Második helyen a szocialisták állnak 13 százalékkal, Boris Tadić pártja, az ÚDP 8, a DP 7, a liberálisok pedig 6 százalékra számíthatnak. A Szerb Demokrata Párt a parlamentbe jutási küszöb környékén mozog, a Dveri és az Egyesült Régiók 4, a radikálisok pedig 3 százalék körüli eredményt érhetnek el. (Blic)

Vučić víziója

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt elnöke szerint miután felépül a „Belgrád a Vízen” komplexum, már az első nap
kétezer lakást el fognak adni. Sőt ennél is optimistább, úgy véli, hogy már az építkezés során mintegy további háromezer lakást előre meg fognak vásárolni az érdeklődők. A tervek szerint a projektum része lesz egy operaház, a dráma, valamint a balett intézménynek otthont adó épület megépítése is. (Beta)

Az új kormány első lépései

Az új kormány első lépéseiben a szürkegazdaság elleni agresszív fellépést és a közszféra csökkentését fogja kezdeményezni. Mindazonáltal továbbra is megmarad az ún. szolidáris adó, ezenkívül tervezik az állami bankok konszolidálását is. A Blicnek nyilatkozó Lazar Krstić pénzügyminiszter egyben kategorikusan elutasította azt a lehetőséget, hogy Szerbia az államcsőd felé haladna. (Blic)

Sonja Licht felszólítása

Sonja Licht ismert szerb közéleti személyiség arra szólította fel a nőket, hogy vegyenek részt a parlamenti választáson, szavazzanak. „Ezzel egy olyan erős üzenetet lehet közvetíteni, amely azt támasztja alá, hogy a polgárokat érdekli, ki képviseli őket a politikai életben. Senki sem fog küzdeni a nőkért, ha ezt mi magunk nem tesszük meg, s nem győzzük meg a társadalom egészét arról, hogy csak akkor beszélhetünk fejlett és demokratikus államról, ha a nőknek ugyanolyan jogaik lesznek, mint az erősebb nemnek.”  (Tanjug)

 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..