home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Választások Verbászon
Tóth Tibor
2009.10.14.
LXIV. évf. 41. szám

Újdonságok a Népkör háza tájárólOktóber 18-án, vasárnap, Verbászon időközi önkormányzati választásokat tartanak, melyen a Vajdasági Magyar Szövetség önálló listával indul.- A VMSZ célja a magyarság felkarolása, életkörülményeinek javítása, s az idén nyáron ezért alakítottuk meg a verbászi helyi sze...

Újdonságok a Népkör háza tájáról
Október 18-án, vasárnap, Verbászon időközi önkormányzati választásokat tartanak, melyen a Vajdasági Magyar Szövetség önálló listával indul.
- A VMSZ célja a magyarság felkarolása, életkörülményeinek javítása, s az idén nyáron ezért alakítottuk meg a verbászi helyi szervezetet is. Terveink között a hittanterem építése is szerepel, s nem a mostani választási kampány részeként. Már jóval korábban megszületett ennek az ötlete, általa az itteni magyarság lehetőségeit kívánjuk bővíteni. A beruházásra a Tartományi Nagyberuházási Alap 6,5 millió dinárt hagyott jóvá, s ha az időjárás és az anyagiak engedik, akkor az idén be is kellene fejezni a termet. Céljaink között szerepel a kulturális és oktatási intézmények segítése, tevékenységük javítása, mivel Verbászon a magyar nyelvű oktatás szinte egyenlő a nullával. Az utóbbi hetekben az uralkodó pártok más községekből magyar embereket hoztak ide, hogy befolyásolják az itteni magyarságot. Magukhoz próbálják édesgetni a magyar választópolgárokat, meggyőzni őket különböző ajándékokkal, azt is megígérték, hogy a Szirmai Károly Művelődési Egyesület helységeit is kibővítik. Remélem, választópolgáraink nem ülnek fel ezeknek az ígéreteknek. Nemcsak a választások előtti hetekben kell törődni az itteni magyarsággal! Miért nem viselték eddig is a gondját? Elég idejük és lehetőségük lett volna rá, hiszen immár három és fél éve hatalmon vannak. Ez nyilvánvaló választási fogás a részükről. A VMSZ hosszú távon gondolkodik és azokra az emberekre támaszkodik, akiknek szívügye a verbászi magyarság megmaradása, életkörülményeinek javítása. Felhívom választópolgáraink figyelmét, hogy vasárnap menjenek ki szavazni és a kilences sorszám bekarikázásával szavazzanak a megmaradásunkra, a község fejlődésére, a VMSZ jelöltjeire - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke.
A kúlai Népkör vezetősége és szakosztályai az utóbbi időben néhány jelentős magyarországi látogatáson vettek részt, s rengeteg hasznos tapasztalattal tértek haza. A Vakok és Gyengénlátók budapesti intézetével már két éve baráti kapcsolatot ápolnak. A Népkör kórusai már több alkalommal vendégszerepeltek Budapesten, az idén, nyár elején a budapestiek vendégeskedtek Kúlán, az Árvácska asszonykórus pedig szeptemberben látogatott el az intézetbe, majd pedig Csákváron, a II. Kodály Zoltán Dalos Találkozón is fellépett. Szeptemberben Balatonkenesén, a városavató ünnepségen is képviseltette magát a Népkör vezetősége.
- A balatonkenesei Faluház Szivárvány népdalkörével öt évvel ezelőtt Ópusztaszeren teljesen véletlenül találkoztunk, s ők megemlítették, hogy egy vajdasági csoporttal szeretnék felvenni a kapcsolatot. Akkoriban a Bartók Béla vegyes kar és az Árvácska asszonykórus látogatott el hozzájuk, a következő évben ők viszonozták a látogatást nálunk - tudom meg Pásztor Máriától, a kúlai Népkör művelődés szervezőjétől. - Balatonkenese önkormányzata az idén megpályázta a városi titulust, s a minisztériumtól július elsején meg is kapták az erről szóló végzést. A városavató ünnepséget szeptember végén tartották, ahova bennünket is meghívtak városunk polgármesterével együtt. Svetozar Bukvić egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott eljönni, így Kúlát jómagam és Valka Károly, a Népkör elnöke képviseltük. Nagyon szép ünnepségnek lehettünk a tanúi. A kancelláriaminiszter jelképesen átadta a város kulcsát Gyürki Bélánénak, Balatonkenese polgármester asszonyának, majd a református lelkész megáldotta a várost, végül pedig a polgármesteri hivatalra kihelyezték a Városháza elnevezést. Jelképesen fát ültettek, s az utókor számára elástak egy a városra jellemző tárgyakkal teli dobozt. A délutáni ünnepi műsor megtekintésén kívül részt vettünk a református templomban tartott borlovagavatáson is. A Faluház népdalköre jövőre ünnepli fennállásának 20. évfordulóját, amelyre minden bizonnyal mi is meghívást kapunk.
A Népkör csoportjai nemcsak a baráti kapcsolatokat ápolták, hanem több versenyen is sikeresen képviselték az egyesület színeit. A gyermekkórus Vendel Gyöngyi zenetanárnő vezetésével első hellyel és több különdíjjal tért haza a kiskunhalasi gyermekkórus-fesztiválról, a bijeljinai nemzetközi kórusfesztiválon pedig Aranyplakettben részesült. A gyermekszínjátszók a községi és a körzeti szemlén túljutva sikeresen szerepeltek a bácsfeketehegyi gyermekszínjátszó-találkozón, a Kankalin és az Ibolya néptánccsoportok Érden vendégszerepeltek, a Bartók Béla vegyes kar pedig a nagybecskereki Kóruspódiumon lépett fel.
Kúla város küldöttsége - Velibor Milojčić, a kkt elnöke és Valka Károly, a kkt alelnöke - októberben a kalocsai önkormányzat vendégei voltak, hiszen a határokon átívelő együttműködés keretében több olyan lehetőség is adva van, amit a Bács-Kiskun megyei partnerrel együtt ki lehetne használni. A délvidéki küldöttség megtekintette az ottani Paprikafesztivált, látogatást tett a polgármesteri hivatalban és gyönyörködött a város nevezetességeiben.
- Október 17-én kalocsai vendégeinkkel szándéknyilatkozatot írunk alá a további együttműködésről, s ez egyben az első lépés is a testvérvárosi szerződés megkötése felé vezető úton, amit még a kalocsai önkormányzatnak és a kúlai képviselő-testületnek is jóvá kell hagynia. A látogatás időpontját a Szenteleky-napokra időzítettük, így vendégeink is részt vehetnek ezen a jeles ünnepen - mondta Valka Károly, a VMSZ kúlai körzeti szervezetének elnöke.
A közelmúltban a Népkör szervezésben immár második alkalommal tartottak birkapaprikás-főző versenyt, melyre az idén huszonhat csapat nevezett be. A késő éjszakába nyúló rendezvényen különlegességként egy szenttamási kürtőskalácsárus is megjelent, a zenét pedig a kishegyesi Csincsák Adolf szolgáltatta a jókedvű közönségnek. A zsűrinek eredményhirdetéskor nem volt könnyű dolga, végül hosszas tanácskozás után a doroszlói csapatot hirdették ki győztesnek, a második helyen a kúlai Goga György, a harmadikon pedig a szintén hazai pályán főző Kadvány Andor végzett. A dobogósok jutalma egy-egy serleg és egy bogrács. A főzőverseny főszervezője, Goga Zsolt - aki Puskás Ferenccel, Horváth Árpáddal és Víg Tiborral együtt szervezte az eseményt - elmondta, hogy a vártnál sokkal nagyobb érdeklődés nyilvánult meg a főzőverseny iránt, mintegy 250 vendég látogatott el a Népkör udvarába. A következő nagyobb rendezvényre december elején kerül sor, amikor várhatóan ehhez hasonló érdeklődés mellett, Mikulás-napi nosztalgia-diszkóban szórakozhatnak a kúlaiak és barátaik.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..