home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Választás 2022
2022.02.23.
LXXVII. évf. 8. szám
Választás 2022

A mai napig tizenhárom választási jelöltlistát hirdettek ki.


Fotó: RTV/ Zoran Stojšin

Elsőként a Köztársasági Választási Bizottság a Szerb Haladó Párt választási jelöltlistáját hirdette ki. Az Aleksandar Vučić — Együtt Mindent lista vezetője dr. Danica Grujičić idegsebész, a 250-es összeállításban többek között helyet kapott Lazar Ristovski színész, Ana Brnabić leköszönő miniszterelnök, Miloš Vučević, Újvidék polgármestere, Nada Macura orvos és Goran Vesić, Belgrád eddigi polgármester-helyettese. A listán számos orvos, jogász, művész és tanár szerepel.

Az előre hozott köztársasági parlamenti választáson a szavazócédulán a Szerbiai Szocialista Párt neve lesz a második. Az SZSZP listáján is 250 név szerepel, a listavezető Ivica Dačić pártelnök, aki az elmúlt mandátumban a parlament elnöke is volt. Sportolók, egészségügyi dolgozók és nyugdíjasok kaptak helyet, többek között a 29. helyen Dani Zoltán nyugalmazott ezredes, aki azzal vált ismertté, hogy 1999 márciusában, Jugoszlávia bombázása idején lelőtte a NATO egyik F—117-es lopakodó vadászgépét.

Hármas sorszámmal indul a VMSZ a választásokon, a listavezető dr. Pásztor Bálint. A Vajdasági Magyar Szövetség — Pásztor István nevet viselő listával kapcsolatban Pásztor István azt mondta, olyan személyek kaptak rajta helyet, akiket helyben erre érdemesnek találtak, de figyelembe vették a nemek arányát, a kort, a képzettséget, a lakóhelyet is. A VMSZ választási programja a folytonosság programja, a cél az, hogy azokat az elveket kövessék, amelyeket az elmúlt tizenöt évben.

Négyes sorszámmal fog szerepelni a Szerb Radikális Párt, a Šešeljt Kormányfőnek nevet viselő lista, az élén Vojislav Šešelj pártelnökkel. A 250 név között számos jogászé, illetve közgazdászé is megtalálható.

A Marinika Tepić — Együtt Szerbia Győzelméért lista lesz az ötödik a szavazólapon április 3-án. A listavezetőt Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke követi, majd Miroslav Aleksić, a Néppárt alelnöke, Borko Stefanović, a Szabadság és Igazság Pártjának alelnöke, valamint Dragana Rakić, a Demokrata Párt alelnöke következik. A 10. helyen Öreg Anna, a Szabadság és Igazságosság pártjának tagja, az 59. helyen pedig Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének az elnöke szerepel.

A hatodik helyre a Dr. Miloš Jovanović — Remény Szerbiának került. Tagja egyebek között a Szerbiai Demokrata Párt, valamint a Szerb Királyság Megújhodási Mozgalma és további 25 mozgalom.

A hetedik és nyolcadikként a Köztársasági Választási Bizottság kihirdette a Zavetnici, vagyis a Fogadalomtevők Szerb Pártja és a bosnyák Muftijin Amanet elnevezésű köztársasági választási listákat.

Előbbiek esetében a 11 925 átadott támogatói aláírásából 10 968 érvényes. Az utóbbinál, mely mögött Usama Zukorlić Igazság és Megbékélés pártja áll, 8582 aláírásból 5056 volt érvényes. A szabálytalanságok között volt helytelen személyi szám, dupla példány vagy már előzőleg más pártra leadott támogatói aláírás is.

A Köztársasági Választási Bizottság kilencedikként hirdette ki a Moramo koalíció jelöltlistáját.

A környezetvédelmi kérdéseket előtérbe helyező koalíció listáján indul a Ne fojtsuk meg Belgrádot mozgalom, az Akció Nyílt Polgári Platform és az Ökológiai Felkelés elnevezésű mozgalom. Itt szerepel a Magyar Mozgalom tíz jelöltjei is, a 22. helyen Csernik Árpád színművész. A listavezető Aleksandar Jovanović Ćuta, az Ökológiai Felkelés vezetője.

A 10-es szám alatt a Szuverenisták koalíciója indul az április harmadikán tartandó szerb köztársasági parlamenti választásokon. 

Három párt tömörüléséről van szó. A koalíciót a Dosta je Bilo, azaz az Elég volt, a Zdrava Srbija, vagyis az Egészséges Szerbia, valamint a Živim za Srbiju, azaz a Szerbiáért Élek csoportosulások alkotják.

A Köztársasági Választási Bizottság tizenegyedikként hirdette ki a Boško Obradović – Dveri Szerb Mozgalom – POKS – Miloš Parandilović – Hazafias Blokk a Szerb Királyság Újjáépítéséért elnevezésű listát az április 3-án tartandó parlamenti választásokra.

Újabb választási lista került kihirdetésre. A névadó: Dr. Branimir Nestorović. 

Az államfőjelöltjük: Miladin Sevarlić, a belgrádi Mezőgazdasági Kar professzora. Branimir Nestorović tüdőgyógyász lesz a Dr. Branimir Nestorović professzor – Szerbia népeinek egyesített ereje lista vezetője a közelgő önkormányzati, köztársasági és elnökválasztáson - ezt Nenad Janković, a Reformista Párt elnöke közölte. A belgrádi polgármesterjelöltjük Alek Račić, Szerbia elnöki posztjára pedig Miladin Sevarlićot, a belgrádi Mezőgazdasági Kar professzorát jelölik.

A korábbi szerb elnök, Boris Tadić is indul az április 3-i elnökválasztáson.

A Gyerünk emberek! nevű lista átadta a Köztársasági Választási Bizottság számára az aláírásokat. Tadić örömét fejezte ki, hogy átadhatják 11 ezer személy aláírását. Tadićot az Új Párt, Szerbiai Zöldek Egyesült Mozgalma és az 1 az 5 millióból Mozgalom támogatja.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: RIK, rik.parlament.gov.rs, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..