home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Valami bűzlik…
Szerda Zsófia
2021.12.15.
LXXVI. évf. 50. szám
Valami bűzlik…

Vannak dolgok az életben, melyekről azt hisszük, mindig ott lesznek, hiszen magától értetődik a létük. Melyek annyira természetesen beolvadnak az életünkbe, hogy bele sem gondolunk, milyen lenne nélkülük. Hiszen mindig ott voltak a szomszéd városban, ott a szobában, ott az orrunkban vagy a nyelvünk hegyén. Hogy aztán egyszer csak eltűnjenek jó messzire. És akkor nincs mese, meg kell tanulni élni az új helyzettel.

A szaglás és az ízlelés képessége kettő az öt érzékünkből, a tapintás, a látás és a hallás mellett. Ezek segítségével érzékeljük a világot. És az öt érzékszerv: a nyelv, az orr, a szem, a fül és a tenyér, azaz a bőrünk segítenek bennünket ebben. A szaglás a társas kapcsolatainkban is jelentős, nagyon fontos érezni a másik illatát. Az ember normális esetben mintegy 10 000 szagot különböztethet meg, de ennek csak a felét tudja meg is nevezni. Ha fahéjillatot érzünk, már látjuk is a karácsonyt. Néha elsuhan mellettünk egy idegen, de a parfümjéről egy régi ismerősünk jut eszünkbe, s az összes élmény, mely hozzá kötődik. Tudjuk, milyen az eső illata, a tengeré, saját otthonunké, egy gőzölgő mentateáé vagy a vasárnapi májgombócos levesé. S a barátainké. 

Szóval azt hiszem, az öt érzék közül egyiket sem jó elveszíteni, kettőnek búcsút inteni egy meghatározatlan időszakra pedig főleg nem az. Márpedig a huncut kis koronavírus a különféle tünetek mellett egy hosszan tartó szaglás- és ízlelésvesztést is okoz. Mely eltarthat — jelen esetben — tíz hónapig is, vagy még tovább. A nulla érzékelésből aztán valamiféle furcsa érzékelés lesz, hiszen érezni már valamit, de az nem az, ami.

Ha az ember gourmet, ennek nagyon nem örül, hiszen a hús, a hagyma és a kávé illata, íze is közelebb van az elviselhetetlenhez, mint a finomhoz. Valójában semminek sem olyan az íze és a szaga, mint kellene. Minden egy picit más. A parfüm, a testápoló, az izzadásgátló mint valami kemikália egy kis vaníliával keverve, a tusfürdő és a sampon mint valami büdös műanyag olaj. Biztonságos ételek a semleges ízű dolgok: rizs, krumpli, saláta, tészta. Így magában, ha lehet. Aztán változnak a dolgok. A hús már ehető, a narancsszörp borzasztó, a kávé még mindig gusztustalan. És nincs rá megoldás, nincs rá gyógyír, csak az idő. Megint csak az idő. S hogy elfogadjuk, hogy most ez van, ezt dobta a gép, még egy új élmény a sok mellé.

Szóval így karácsony közeledtével szerintem mindenki gondolkodjon el egy picit, és néhány pillanatra legyen hálás azokért a maguktól értetődő dolgokért, amelyekért egyébként nem lenne. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..