home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Valahol kenyérért, máshol fűért...
Talpai Lóránt
2018.10.29.
LXXIII. évf. 43. szám
Valahol kenyérért, máshol fűért...

​​​​​​​Egy nappal a kannabisz legalizálása után kifogytak a készletek Kanadában — Kuba igen, blokád nem — Az afrikai országok továbbra sem akarnak uniós menekültközpontokat

Egy nappal a kannabisz legalizálása után kifogytak a készletek Kanadában

Kanada lett a világ második iparosodott nemzete, mely legalizálta a kannabisz szabadidős felhasználását, de az ország már most küszködik. Új-Fundland és Labrador tartományban, ahol október 17-én éjféltől elsőként lehetett törvényesen kannabiszt vásárolni, az engedélyt birtokló kanadai kannabisz-kiskereskedők olyan drámai keresletet tapasztaltak a termékeik iránt, hogy közülük sok mindössze 24 órán belül elfogyott. „Nagyon rossz hír számomra. Ma 4.20-kor kifogytam, hiszik, vagy sem” — mondta Thomas Clarke kannabisz-kiskereskedő. Clarke mindössze 10 000 kanadai dollárnyi árut kapott a 70 000 dolláros rendeléséből, de magyarázatot nem; ami aggasztó jel a 4 milliárd dolláros iparág számára. Várhatóan több mint 5 millió kanadai állampolgár fog vásárolni kannabisztermékeket 2018-ban, ami a lakosság mintegy 15 százalékát teszi ki. A legalizálás az eladási előrejelzések szerint további 1,1 milliárd dolláros pluszt fog eredményezni a gazdasági növekedésben, ami 400 millió dolláros adóbevétel a kormány számára.

 

Kuba igen, blokád nem

Hangos dobolással és bekiabálásokkal lehetetlenítette el az ENSZ gazdasági és társadalmi bizottságának múlt heti ülését — melyen eredetileg a kubai emberi jogi helyzetet tárgyalták volna — több latin-amerikai delegáció. Kuba igen, blokád nem — skandálták kubai és más latin-amerikai diplomaták, miközben az asztalt verték kezükkel, a lábukkal pedig dobogtak az ENSZ egyik testületének ülésén. Az Egyesült Államok által támogatott kampány keretében kérdőre akarták vonni a kubai hatóságokat az országban uralkodó emberi jogi helyzetért és az általuk elkövetett jogsértésekért.

 

Az afrikai országok továbbra sem akarnak uniós menekültközpontokat

Líbia és észak-afrikai szomszédjai továbbra sem egyeznek bele, hogy az Európai Unió a területükön menekültközpontokat hozzon létre — közölte Mohammed Táher Sziala líbiai külügyminiszter bécsi hivatalos látogatásán. „Ebbe a megoldásba nem egyezik bele egyetlen észak-afrikai ország sem” — hangsúlyozta Sziala. Az Európai Unió vezetői az idén júniusban már felvetették az EU külső határain kívül telepített menekültközpontok ötletét, melyet Líbia és a többi észak-afrikai ország — Marokkó, Tunézia és Algéria — akkor is elutasított. Sziala szerint országában csaknem 30 000 illegálisan érkezett ember él különböző, erre a célra kialakított táborokban, illetve további 750 000 Líbia más részein.


A nyitókép Szalai Attila illusztrációja

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..