home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vajúdtak a hegyek...
Összeállította: T. L.
2015.11.01.
LXX. évf. 43. szám
Vajúdtak a hegyek...

Európa vezetői újra találkoztak a menekültválság kapcsán — Madridban tartotta meg kongresszusát az Európai Néppárt — Tragédia Franciaországban

Európa vezetői újra találkoztak a menekültválság kapcsán

Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében csúcstalálkozót tartottak a nyugat-balkáni migráció által érintett országok vezetőinek részvételével. A legtöbb kormányfő a görög határ hatékonyabb ellenőrzésének szükségességét hangsúlyozta. Orbán Viktor magyar miniszterelnök arra emlékeztette a jelenlevőket, hogy az Európai Tanács ülésein már többször felhívta a figyelmet Athén felelősségére. „Ha Görögország nem képes megvédeni a határait, akkor az EU országainak közösen kellene ezt megtenniük” — hangoztatta a magyar miniszterelnök, hozzátéve, hogy eddig senki sem hallgatta meg a tanácsot. Szlovénia miniszterelnöke szintén határozottan fogalmazott, Miro Cerar szerint, ha az érintett országok nem tesznek meg mindent, hogy átfogó megoldást találjanak, akkor ez a vég kezdete Európa és az Európai Unió számára. Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök Törökországot hiányolta a tanácskozásról. Angela Merkel német kancellár pedig arra az álláspontra helyezkedett, hogy Kelet- és Közép-Európa vezetői nem fogják tudni megoldani a migrációs válságot, ahhoz Törökországgal is további tárgyalásokra van szükség.

Madridban tartotta meg kongresszusát az Európai Néppárt

A spanyol fővárosban, Madridban tartotta meg kongresszusát az Európai Néppárt. Az eseményre 32 országból érkeztek részvevők, összesen 14 állam- és kormányfő, 11 uniós biztos és 750 küldött volt jelen. A tanácskozáson részt vett többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnök, a Fidesz elnöke és a Vajdasági Magyar Szövetség képviselői is. A néppártiak kongresszusán újraválasztották Joseph Dault a pártelnöki tisztségre. A küldöttek emellett tíz alelnököt is választottak, akik közül az egyik Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti képviselője lett. A nagygyűlésen az Európai Néppárt elnöksége egy tervezetet is elfogadott, melyben közös európai választ sürget a menekültválság kérdésében. „Kötelességünk, hogy segítsük azokat, akik oltalomra szorulnak, azokat azonban, akik nem jogosultak nemzetközi védelemre, gyorsan vissza kell fordítanunk” — állt az elnökség kongresszusi határozattervezetében. A dokumentum szerint az Európai Néppárt szükségesnek tartja az idén májusban és szeptemberben elfogadott migrációs intézkedéscsomag végrehajtását. Ennek értelmében az uniós országok enyhítik a legnagyobb migrációs nyomásnak kitett tagállamok terhét, hiszen menekülteket vállalnak át tőlük.

Tragédia Franciaországban

Egy szörnyű autóbusz-baleset híre járta be a világsajtót. A tragédiában 43-an vesztették életüket. A jármű Bordeaux közelében, Puisseguin városa mellett ütközött össze egy teherautóval, majd kigyulladt. Az autóbuszban 49-en utaztak, és a kamion sofőrje is meghalt a balesetben. A jármű nem sokkal a baleset előtt, kora reggel indult egy közeli településről, és a dél-franciaországi Landes megyébe vitte kirándulni a helyi idősek klubjának tagjait. A baleset után a francia elnöki hivatal azt közölte, hogy a kamion, mellyel a busz ütközött, fát szállított. Alain Rousset helyi képviselő szerint azonban a teherautóban nem volt rakomány. Más rendőrségi források viszont azt állították, hogy a teherautó gázpalackokat szállított, és ez okozhatta a tüzet. A tragédia pontos oka egyelőre tisztázatlan. Franciaországban 1982 óta nem volt ilyen súlyos baleset.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..